SKÅL! Podcast #37: Aberlour – Låt Whiskyn Tala!
Vinterspecialen av podcasten SKÅL! tillägnas hantverksdestilleriet Aberlour. "Låt Whiskyn Tala!" är mottot när Henrik Aflodal pratar med brand ambassador Olof Noreus om vad som gör whiskyn så bra. I glasen klassikern a'Bunadh samt Aberlour 12 år och 16 år. Det blir resetips om aktiviteter bortom destilleribesöket. Och som cliffhanger avslöjas vad som kommer till Sverige våren 2021. En mycket speciell version av Aberlour vi aldrig sett förut.
SKÅL! Podcast #36: G&T i världsklass med Gibson’s
Gibson's nya premium-gin levererar G&T i världsklass. Skaffa en flaska och testa i helgen! Eller satsa på whisk(e)y och nötter. Podden tipsar om de rätta kombinationerna. Vad sägs om lite lyxig kolasås till glassen, spetsad med finsk rågwhisky från Kyrö? Och håller Diageo på att begrava sin lyxwhiskyserie Special Releases. Nya Prima & Ultima-satsningen oroar...
Whiskypodden #67: ”A night out” med Bushmills
Whiskypodden besöker irländska Bushmills och tar ett snack med whiskeymakare Helen Mulholland. Irlands första kvinnliga Master Blender. Det sippas på singelmalt också. I glasen 10, 16 och 21 år. Lyssna!
SKÅL! Podcast #35: Fira ostronets dag med whisky!
Podcasten SKÅL! firar Ostronets Dag med att spilla rökig Ileach maltwhisky i ostronskalet. En annan rökare som smakar något helt annat är indiska Paul John Bold. Det blandas G&T på nya skotska ginen Ben Lomond som är oljig och rätt bångstyrig. Men oj vad goda drinkarna blir! Podden rundas av med cigarrpuffande till hybridspriten Arruco. Sa vi skål!
SKÅL! Podcast #34: Vad är egentligen Pink Gin?
Podcasten SKÅL! går till botten med vad Pink Gin är. Och varför bartenders irriterar sig på konceptet med rosafärgad gin. Nu är det kräfttider och då gäller det att välja rätt i djungeln av kryddat brännvin. Sherryfatslagring ska det vara, vi förklarar varför. Och hur kommer det sig att stjärnkrögarnas snapslåda är så bra? Dessutom provar vi Skottlands äldsta ny-destilleri. Arran som en gång utnämndes till "whiskyns calvados". Det fina med Arran är att den alltid...
SKÅL! Podcast #33: Den märkliga Bombay Sapphire-storyn
SKÅL! är tillbaka efter ett kort sommaruppehåll. Hör den märkliga historien om Bombay Sapphire som började med safiren Star of Bombay med kopplingar till stumfilmsbranschen. Klassiker-ginen testas med tonic, vad blir bäst? Och så snackas det baijiu, världens största spritdryck. Vad ska du testa? Smakvariationen är närmast oändlig. Lyssna på podden!
SKÅL! Podcast #32: Tidernas dyraste whiskyflaskor
Podden listar de dyraste whiskyflaskorna i historien. Vilka pavor var bra köp och vad har floppat värdemässigt? Unna dig en smarrig romdrink i sommar, 22 krogar runt om i landet firar "Rum Month" till 7 augusti. Sopköket som skänker måltider till behövande får första bidraget från Krögarhjälpen. Lyssna på SKÅL!
SKÅL! Podcast #31: Vi besöker Ålands gin-destilleri
Podden besöker Åland och kollar in öns gindestilleri. Det testas G&T med Hendrick's och 40-årig Port Ellen. Ultragammal whisky tillhör det förgångna menar Henrik Aflodal för vem har råd att köpa den numera? Tillgängligare är ung Mackmyra som inleder ett samarbete med rockarna Mando Diao.
SKÅL! Podcast #30: Största testet av fransk prestige-rom
Podden hyllar den franska agricole-romen. Det var sjukt häftigt att prova prestige-märkena från Martinique och Guadeloupe! Vi tipsar också om juli månads releaser på Systembolaget. Och undrar ifall trenden med alkoholfri alt-sprit har dött ut?
SKÅL! Podcast #29: Sommarens stora G&T-test!
Podden smygtipsar om resultatet i sommarens stora G&T-test. Vilka ginsorter går bäst ihop med Schweppes Premium Tonic. Det live-provas också Grönstedts Le National. Och varför ställer sig egentligen Lagavulin och Diageo bakom Black Lives Matter-rörelsen? Lyssna på SKÅL!
SKÅL! Podcast #28: Brännvinet till midsommar!
Hur firar du midsommar? Podden tar sikte på brännvinsbordet, vilka drycker går bäst till sillen och vilka nyheter vill man ha från Systembolaget. Och vad har ginet Monkey 47 gjort som får Lönndahl/Aflodal att applådera uppskattande. Lyssna på SKÅL!
SKÅL! Podcast #27: Vad är Euro-Rye egentligen?
Hur bra är den nya europeiska rågwhiskyn? Podden diskuterar smaker och hyllar den nordiska rye-stilen. Och så blir det portvinsskola, vad är egentligen en Vintage Port? Dessutom live-testas Juras Two-One-Two. Lyssna på SKÅL!
SKÅL! Podcast #26: Vem var Jacques Bally?
Podcasten SKÅL! firar att antalet besökare på The Spirits News med råge har passerat 50 000 per månad. Samtidigt applåderas Systembolaget som nu tagit upp webbsläppen igen. Vad nytt vankas i juni? Men podden handlar mest om agricole-romen J Bally. Henrik Aflodal rotar i rommärkets historik och förklarar varför det är svårt att få fram information om fransk rom. Lyssna på podden!
SKÅL! Podcast #25: Alla dessa online-festivaler
Podcasten SKÅL! går igenom alla dessa online-provningar som dykt upp i corona-pandemins kölvatten. Islay och Campbeltown river av sina festivaler virtuellt. Och så introduceras "cocktail-timmen" – stunden då man tar en god drink och chattar med sina kompisar på distans. Lyssna!
The Spirits News LIVE! direkt från JURA
Juras master blender avslöjar maltwhiskyns hemligheter. Gregg Glass berättar om sitt liv som blender, hur han gör för att få ihop alla fat till en hel produkt. Och vad whiskyns skäl är? Vi testar nya släppet Two-One-Two tillsammans. Titta
SKÅL! Podcast #24: Bäst-i-test lagrad rom
Podcasten SKÅL! pratar rom igen. Testet av de 15 bästsäljarna vänder upp och ned på den svenska romscenen. Är prestigemärkena så bra som de vill vara? Vidare återupptar Systembolaget hyllsläppen men fryser fortsatt webblanseringarna. Maj är i alla fall bättre än stendöda april.
Micke Björklund lagar mat till Glenfiddichs maltwhisky
Whiskypodden handlar om Glenfiddich. Kändiskocken Micke Björklund lagar mat till whiskyn i sitt kök på Åland. Vi har recepten. Lustfyllt provar vi oss igenom hela Glenfiddich-katalogen och imponeras av kvaliteten. Hur kan man göra så bra whisky i ett av världens största destillerier?
Whiskypodden LIVE! direkt från Isle of Jura
Titta på eftersändningen av vår podd från Isle of Jura. Manager Graham Logan som spillt upp 10-åringen på destilleriet berättar om livet på ön i karantäntider. En och annan 'stag' lär dyka upp. Kolla på Whiskypodden!
SKÅL! Podcast #23: Gin & Tonic-test med Fever-Tree
SKÅL! går på djupet med det nya stora G&T-testet med trendiga Fever-Tree som mixer. Vilka ginsorter passar bäst till storsäljaren Indian Tonic? Podden ger också en grundkurs i tequila med nya lagrade 1800 Añejo i fokus. Och på torsdag 23 april går Whiskypodden live med Glenfiddich i glasen, missa inte det!
SKÅL! Podcast #22: Effekterna av corona-pandemin
Nu börjar effekterna av pandemin märkas. Krögarna går på knäna, personal blir utan jobb. Podden går igenom vad som görs och inte görs. När alla sitter i karantän är det läge att arrangera hemmaprovning. Vi "provkör" Loch Lomond provsmakningskit! Och så live-doftas det på supergammal armagnac som är 100 år. Lyssna på SKÅL!
Whiskypodden LIVE! med Glenfiddich
På torsdag 23/4 sänder vi direkt med start kl 19. När alla sitter i karantän behöver världen livas upp. Whiskypodden Live får besök av Micke Björklund som är med i årets Robinson. Han lagar mat hemma på Åland samtidigt som hela podd-gänget med Lönndahl-Aflodal-Tanner hejar på förstärkta av whiskybloggarna Annelie Huczkowski och David Tjeder. I glasen har vi Glenfiddichs hela range.
SKÅL! Podcast #21: Systembolaget skär ner spritsortimentet
Podden skvimpar med svensk-whisky och mörk rom. Man hyllar stockholmsbaren Gemmas hemma-kit för att göra drinkar. Eländiga corona-smitta! Kul att Ardbeg får tillökning i familjen med Wee Beastie. Men FY SKÄMS Systembolaget som offrar webblanseringarna för att skicka bärs kors och tvärs, usch vad dåligt!
Whiskypodden #64: High Coast – då och nu
Vi gör en djupdykning i svensk whisky. Bordet dukas upp med en rad utgåvor från high Coast Distillery. Tillbackablickar på tiden som Box bjuds. Och som avslutning senaste Mackmyra-utgåvan. Lyssna på whiskypodden!
SKÅL! Podcast #20: Rom har trovärdighetsproblem
Romen behöver regleras worldwide för att få genomslag menar skotten Donald MacLellan. Podden borrar i varför. Och så pratas det Corona, Hur påverkas spritbranschen? Krogkrisen är redan här men privatkonsumtionen går som tåget. Men vad händer när folk börjar bli uppsagda.
SKÅL! Podcast #19: Sockrad rom i blåsväder
Den sötade romen har hamnat i blåsväder. EU förbjuder sockrad rom över 20 gram/liter. Systembolaget duckar och låtsas som inget har ändrats. Podden ogillar skarpt den slappa attityden. Hör utskällningen i senaste avsnittet som är ute nu!
SKÅL! Podcast #18: Det våras för lokala drycker
Handelskriget mellan USA och EU får marken att gunga under de globala whiskymärkena. Podden spekulerar i att det kan gynna lokala märken. Samtidigt går det bra för Scotch, exporten tickar på. Men Corona-viruset stänger ner den kinesiska marknaden i vår. Besvärliga tider råder med minskat resande som följd. Typiskt när nu Hernö och High Coast får åka business-class med SAS. Lyssna på podden!
SKÅL! Podcast #17: Första maltwhiskyn i Sverige?
När kom första maltwhiskyn till Sverige? Läsarfråga utlöste detektivarbete. I podden avslöjas detaljer kring första maltwhsikyn på Systembolaget. Och vilka gin säljer bäst, upp-och-ned på 100-listan diskuteras. Lyssna!
Whiskypodden #63: Glen Moray – storsäljande doldis
Glen Moray satsar på Sverige. Länge fanns bara en sort men nu är hela rangen här. Märket har också en singelmalt topp-10 på Systembolaget, en rökig rackare. Underhållande storprovning, lyssna!
SKÅL! Podcast #16: Vår första egna whisky!
The Spirits News egna Loch Lomond-utgåva live-provas. Hur smakar den? Och så avhandlas Lantmännens vetevodka och akvavit-ikonen O.P. som kommer med en egen gin. Och är verkligen Dalmore 51 år värd sina 695 000 kr? Många frågor ställs, lyssna på svaren!
Whiskypodden #62 – Sitcom med Michter’s bourbon
Vi drar till Amerika och upptäcker bourbon Big Time! Michter's är kanske inte så kända men linan som Doktorn och Professorn betar av får båda att gå i spinn rätt snart. Inte minst när man kommer fram till 20-åringen. Två decennier på ek är ungefär som att dricka 40-årig maltwhisky. Extraordinärt och synnerligen exklusivt.