The Spirits News Podcast

SKÅL! Podcast #20: Rom har trovärdighetsproblem

SKÅL! Podcast #20: Rom har trovärdighetsproblem

Romen behöver regleras worldwide för att få genomslag menar skotten Donald MacLellan. Podden borrar i varför. Och så pratas det Corona, Hur påverkas spritbranschen? Krogkrisen är redan här men privatkonsumtionen går som tåget. Men vad händer när folk börjar bli uppsagda.

SKÅL! Podcast #18: Det våras för lokala drycker

SKÅL! Podcast #18: Det våras för lokala drycker

Handelskriget mellan USA och EU får marken att gunga under de globala whiskymärkena. Podden spekulerar i att det kan gynna lokala märken. Samtidigt går det bra för Scotch, exporten tickar på. Men Corona-viruset stänger ner den kinesiska marknaden i vår. Besvärliga tider råder med minskat resande som följd. Typiskt när nu Hernö och High Coast får åka business-class med SAS. Lyssna på podden!

Whiskypodden #62 – Sitcom med Michter’s bourbon

Whiskypodden #62 – Sitcom med Michter’s bourbon

Vi drar till Amerika och upptäcker bourbon Big Time! Michter's är kanske inte så kända men linan som Doktorn och Professorn betar av får båda att gå i spinn rätt snart. Inte minst när man kommer fram till 20-åringen. Två decennier på ek är ungefär som att dricka 40-årig maltwhisky. Extraordinärt och synnerligen exklusivt.

SKÅL! Podcast #15: Prohibition förändrade spritvärlden

SKÅL! Podcast #15: Prohibition förändrade spritvärlden

Podden bjuder på en historielektion om förbudstiden. Scotch och Canadian blomstrade efter Repeal på 1930-talet på bekostnad av Irish och Rye som dog ut. Bourbon överlevde näppeligen och tog sig upp ur graven. Men det har tagit 100 år att nå dagens position som en pulserande framtidsdryck. Vodkan kom till USA i samma veva, Smirnoff blev så småningom global. Alla dessa strömningar föddes under 1920-talet poch förklarar västvärldens dryckesmönster. Lyssna och förstå varför du dricker som...

SKÅL! Podcast #14: Gammal cognac och rom

Podden spekulerar i att japanska Suntory är ute efter hela Edrington-gruppen. Vi undersöker också varför Scotch är så mycket större än Irish whiskey. Det blir lite 1800-talscognac och gammelrom från 1980-talet i glasen. Och så har redaktionen blindat Classic Malts vinfatsrange Distillers Edition. Allt detta och lite till i podcasten SKÅL!

SKÅL! Podcast #13: Vad dricker vi?

Veckans SKÅL! handlar om vad folk dricker. 34 miljarder spritflaskor ska sänkas globalt. Prognosen säger att tequila/mezcal, rom, gin blir allt hetare. Lokal whisky är motorn, Scotch står och stampar. Bästsäljande icke-Scotch i Sverige rimmar illa med den globala listan som håller högre kvalitet. Varför är det så? Aflodal-Lönndahl försöker sig på en förklaring, lyssna!

SKÅL! Podcast #12: Maltwhiskyns undergång…

Burn's Supper med haggis serveras på lördag. Nu blåser djurrättsaktivister till strid inför vild-haggisens parningstid. Japansk maltwhisky smälter bort inför våra ögon, nu finns bara unga NAS-varianter kvar. Kan krisen smitta av sig på europeisk whisky? Tur då att premium-romen finns med outtömliga lager. Romvågen ökar i styrka, när smäller det till i Sverige? Nu har det hänt, Smirnoff blir omkörd på hemmaplan i USA av en ny okänd vodka Tito's. Hur kunde det bli så...

SKÅL! podcast #11: Vår vita vecka

Säg nej till alkohol i januari! Så lyder mantrat men varför, undrar vi i podden. 2020 års trender handlar förvisso om alkoholfria alternativ ihop med alkoholiserat sodavatten och en del andra märkligheter. Dessutom, hur smart är det att placera sina besparingar i samlarwhisky. Och så blir det gräddlikör, när drack du en hela Bailey's senast?

SKÅL! podcast #10: Nyårsspecial med whisky & rom

SKÅL! podcast #10: Nyårsspecial med whisky & rom

Nyårsafton! I årets sista podcast skålar vi in 2020 med ädla drycker i glasen. Det blir svensk maltwhisky från High Coast i mongolisk ek. Jamaicansk pot still-rom med avgas-feeling i den högre skolan. Och så Taliskers ovanligt rökiga 15-åring. Aflodal & Lönndahl ryser av välbehag när de räknar ner mot tolvslaget. Alla tre sorter bjuder på olika varianter av rökighet, såå spännande. Ett Gott Nytt År tillönskas alla!

SKÅL! podcast #9: Julspecial med åldrig whisk(e)y

SKÅL! podcast #9: Julspecial med åldrig whisk(e)y

Julaftons morgon. Vad passar bättre än att fira julen med lite brännvin? Carl Lönndahl läppjar på smakrikt hantverksbrännvin som förspel till julaftons riktiga karameller. Henrik Aflodal spiller upp irländsk och skotsk maltwhisky i åldrarna 24, 25 och 29 år. För till brasan och julspalmen ska det vara gammalt.

SKÅL! podcast #8: Live-test av Cragganmore och Glen Ord

Podden klirrar av whiskyglas! Carl har tjatat på Henrik att ta med sig några Special Releases till studion. Sagt och gjort. Singleton of Glen Ord får herrarna att bli gråtmilda av whiskylycka. Och så kommenteras världens mest värdefulla whiskysamling i Vietnam. Slutligen undrar man vad Craft Distilling egentligen står för? Hven och High Coast använder begreppet.

SKÅL! podcast #7: Blindtest av Glen Scotia

Podden byter namn till SKÅL! Vi funderade på Spritpodden eller Dryckespodden men tyckte det lät tråkigt. Skål betyder ju att man delar något gott tillsammans, skålen med dryckjom som skickas runt – delad glädje är dubbel glädje! Braastad 1919 med 80-årig cognac testas. Elijah Craig som sägs ha uppfunnit bourbon avfärdas som en bluff. Och veckans blindtest av singelmalt från Glen Scotia presenteras.

The Spirits News Podcast #6: Årets glöggtest

Redaktionen rekommenderar årets bästa glögg! Lönndahl-Aflodal puffar även för enkla avskalade cocktails med smakerna i fokus. Och så har Macallan slagit ett nytt världsrekord, det dyraste whiskyfatet är sålt. Amazon hotar att ta över spritmarknaden, näthandeljättens algoritmer vet vad folk behöver innan de själva vet. Det nya Amazon-ginet spås bli en succé. Tung feature om Glen Scotia toppar veckan. Vi snackar om en destillatör som inte är rädd att skruva på receptet från år till år,...

The Spirits News Podcast #5: Hur man blir romfrälst

Hur hittar man finrom? Vi guidar runt i romvärlden och pekar på genvägarna till romfrälsning! På whiskysidan avhandlas Special Releases-favoriterna Dalwhinnie, Glen Ord, Cragganmore. Och varför har det dröjt så länge innan 30-årig Laphroaig sipprat ut på marknaden. Vi berättar den okända förhistorien till gammal rök-laffa.

The Spirits News Podcast #3: Straight Rye-test

Podden byter format, en sorts cosy-com blir det. Carl Lönndahl och Henrik Aflodal pratar fritt kring veckans ämnen. Inget manus utan samtalet flyter på utan att någon vet vad som ska hända. Det snackas om förbudstiden och rye whiskey, kinesiska destilleribyggen i mastodontformat. Det klagas på Systembolaget som också hyllas, i samma veva får kommunisterna en känga. Och man avhandlar hur drinken Cosmopolitan hamnade hos Sex and the City-gänget.

The Spirits News Podcast #2: Största bourbon-testet

I veckans avsnitt av The Spirits News Podcast har vi bourbon-tema. Vi har testat 99 amerikanska whiskeys. Samtidigt har whiskyjournalisten Jim Murray släppt sin Whisky Bible där tre bourbons utses till världens bästa whiskies. Har vi valt samma favoriter? Försäljningen av lagrad rom har exploderat i UK och passerat ginet (fredag), kommer Sverige att följa efter? Och så recenserar Henrik Aflodal Ardbeg Supernova, whiskyn som sades vara slut för all framtid. Och var är bärsen billigast...

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.