Reviews Bra journalistik och även kritik bygger på att olika perspektiv ges utrymme. En seriös teaterkritiker ger inte efter för sina personliga känslor bara för att någon röt åt en i foajén till teatern eller att man blev placerad bakom en pelare. Dewar är ett toppstyrd hierarkiskt storbolag som levererar bra kvalitet i sina produkter men kan upplevas som kantigt i samvaron med media.
Företagets strikta befälsordning gör att denna recension måste inledas med etikettens beskrivning av whiskyn. Den är nämligen undertecknad av Master Blender Stephanie Macleod. Vanligtvis raljerar man om att allt som skrivs på flaskorna är ett hopkok någon jeppe på marknadsavdelningen totat ihop. Men här tror jag fullt och fast att orden är Mrs Macleods egna, vilket gör utsagan fundamental för det som komma skall:
“För den här limiterade utgåvan valde jag att slutlagra 15-årig Aberfeldy på rödvinfat från Pomerol i Bordeaux. Jag ville föra samman dessa karaktärer för jag vet att de skulle hitta varandra som gamla vänner gör. Destillatet känns igen på sitt underbara rika honungstema. Pomerol-faten tillför mogna körsbär och hintar av aprikos som omfamnar Aberfeldys honung och krämiga vaniljtoner.”
Hon har rätt. Aberfeldy känns igen rakt igenom vinlagren. 15-åringen bjuder på en intrikat väv av aromer som hålls ihop av styrkan på 43%. Hade man spätt ner whiskyn till 40% skulle finliret ha gått förlorat och whiskyn framstått som rätt simpel. Det är just destillatets söta stil upphöjd av lagring på bourbonfat som tur nog inte går förlorad. Jag har fått många rödvinsfatade whiskies där syran tagit över och gått överstyr. Här fångas rödvinsfrukten in och whiskyn liknar mer en starkvinstappning.
Fruktig frejdig doft av karamelliserade äpplen, maltsjungande med kanderade nötter och lite röd frukt. Nedertill aningens fullkornskorpa med fanér. Whiskyn präglas av en djuplodande sötma som tycks förstärkas av rödvinsfaten, så här söt brukar inte en Aberfeldy vara.
Smaken är sötsaftig med röda bär liknande portvin, halvvägs orgeat och en smula grapeskal som gör munnen snäppet torrare. Mot slutet gräddig med vaniljtoppar men också läskande lagerbladstram. Lång nektarsöt final med aromatiskt ekfanér i högsätet. En bärig sötma bär upp det fragranta temat. Söta rödvinstanniner parat med spridda fenoler spetsar till allt i munkänslan.
Detta är en säregen Don Quijote-kamp mellan mindre och större element. Aberfeldys medelstora kropp byggs ut av 15-åriga ekfat som får whiskyn att spreta vällustigt och vara komplex samtidigt som rödvinsfaten både fördjupar sötman och ökar fylligheten men också bjuder på lättare frukttoner. Whiskyn är samtidigt eterisk, fragrant, fenolig, söt. Den här upphöjdheten gör all skillnad.
Vatten förvärrar läget på ett gynnsamt sätt. Doften blir måhända renare och mindre söt men munnen sötar till det ännu mer och sötman bär längre samtidigt som fetare gräddighet nalkas tidigare, utgången sker över sötat rödvin. Efterklangen är fet-ekad men också kryddigt eterisk och stor med fler söta fenoler allra längst bort.
Stephanie Macleod (eller hennes copywriter) avslutar traditionsenligt med orden: “This little gem should be savoured, and shared in good company.” Javisst är det här en riktig snifter-virre som ska avnjutas med andakt i din bästa snifter-kupa. Macleods Aberfeldy klingar ut i eftersmaken med en burlesk rödvinsfetma och djuplodande sötma som är hänförande.