fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 18 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Pomerol-fat gör Aberfeldy till en sipping-whisky

Ny 15-åring på Travel retail

av Henrik Aflodal
13 februari 2020


 Reviews    Bra journalistik och även kritik bygger på att olika perspektiv ges utrymme. En seriös teaterkritiker ger inte efter för sina personliga känslor bara för att någon röt åt en i foajén till teatern eller att man blev placerad bakom en pelare. Dewar är ett toppstyrd hierarkiskt storbolag som levererar bra kvalitet i sina produkter men kan upplevas som kantigt i samvaron med media.

Företagets strikta befälsordning gör att denna recension måste inledas med etikettens beskrivning av whiskyn.  Den är nämligen undertecknad av Master Blender Stephanie Macleod. Vanligtvis raljerar man om att allt som skrivs på flaskorna är ett hopkok någon jeppe på marknadsavdelningen totat ihop. Men här tror jag fullt och fast att orden är Mrs Macleods egna, vilket gör utsagan fundamental för det som komma skall:

“För den här limiterade utgåvan valde jag att slutlagra 15-årig Aberfeldy på rödvinfat från Pomerol i Bordeaux. Jag ville föra samman dessa karaktärer för jag vet att de skulle hitta varandra som gamla vänner gör. Destillatet känns igen på sitt underbara rika honungstema. Pomerol-faten tillför mogna körsbär och hintar av aprikos som omfamnar Aberfeldys honung och krämiga vaniljtoner.”

Hon har rätt. Aberfeldy känns igen rakt igenom vinlagren. 15-åringen bjuder på en intrikat väv av aromer som hålls ihop av styrkan på 43%. Hade man spätt ner whiskyn till 40% skulle finliret ha gått förlorat och whiskyn framstått som rätt simpel. Det är just destillatets söta stil upphöjd av lagring på bourbonfat som tur nog inte går förlorad. Jag har fått många rödvinsfatade whiskies där syran tagit över och gått överstyr. Här fångas rödvinsfrukten in och whiskyn liknar mer en starkvinstappning.

Fruktig frejdig doft av karamelliserade äpplen, maltsjungande med kanderade nötter och lite röd frukt. Nedertill aningens fullkornskorpa med fanér. Whiskyn präglas av en djuplodande sötma som tycks förstärkas av rödvinsfaten, så här söt brukar inte en Aberfeldy vara.

Smaken är sötsaftig med röda bär liknande portvin, halvvägs orgeat och en smula grapeskal som gör munnen snäppet torrare. Mot slutet gräddig med vaniljtoppar men också läskande lagerbladstram. Lång nektarsöt final med aromatiskt ekfanér i högsätet. En bärig sötma bär upp det fragranta temat. Söta rödvinstanniner parat med spridda fenoler spetsar till allt i munkänslan.

Detta är en säregen Don Quijote-kamp mellan mindre och större element. Aberfeldys medelstora kropp byggs ut av 15-åriga ekfat som får whiskyn att spreta vällustigt och vara komplex samtidigt som rödvinsfaten både fördjupar sötman och ökar fylligheten men också bjuder på lättare frukttoner. Whiskyn är samtidigt eterisk, fragrant, fenolig, söt. Den här upphöjdheten gör all skillnad.

Vatten förvärrar läget på ett gynnsamt sätt. Doften blir måhända renare och mindre söt men munnen sötar till det ännu mer och sötman bär längre samtidigt som fetare gräddighet nalkas tidigare, utgången sker över sötat rödvin. Efterklangen är fet-ekad men också kryddigt eterisk och stor med fler söta fenoler allra längst bort.

Stephanie Macleod (eller hennes copywriter) avslutar traditionsenligt med orden: “This little gem should be savoured, and shared in good company.” Javisst är det här en riktig snifter-virre som ska avnjutas med andakt i din bästa snifter-kupa. Macleods Aberfeldy klingar ut i eftersmaken med en burlesk rödvinsfetma och djuplodande sötma som är hänförande.

Senaste nytt

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.