
Nya destillerier De båda legenderna Port Ellen och Brora stängde ner 1983. Nu har Port Ellen fått formellt klartecken att börja destillera igen. Detaljerad planansökan lämnades in i maj 2019. Myndigheterna har givit tummen upp, tillstånden är klara.
Brora hade sina papper klara redan i oktober 2018. 35 miljoner pund ska plöjas ner i upprustning och ombyggnation av de två sajterna i Northern Highlands och ute på ön Islay.
– Det är goda nyheter, säger destillerichef Georgie Crawford. Nu ska sätta Port Ellen på fötter igen!
Första åtgärden blir att snygga upp den gamla pagodugnen och därpå uppföra de nya destillerilokalerna. Två uppsättningar av pot stills ska installeras. Det ena paret ska göra ett klassisk Port Ellen-kok medan den andra duon i mindre storlek blir en experimentverkstad där Diageo kan utforska nya smaker.
Noveau-pannorna är en tribut till grundaren John Ramsey som var vidsynt och öppen för nya idéer. Det var ju på Port Ellen dagens ’spirit safe’ utprovades. Konstruktionen som försvårar stöld av nysprit genom att låsa in processen i ett glasskåp.
Port Ellen ska öppna 2021. Men Brora kan komma igång redan 2020. Där har man varit i farten byggandet i över ett år. I Broras fall handlar det mer om att restaurera befintliga byggnader och fräscha upp befintlig utrustning.
Det har gått 34 år sedan stängningen och den whisky man därefter släppt har ikoniserats av en fanatisk fan-base. Grundrecepten var rökiga och det är vad som ska tillverkas i de nya fabrikerna också. Beslutet att åter öppna de gamla maltfabrikerna är ett resultat av den starka marknaden för maltwhisky, det finns avsättning för fler singelmalter därute. Men Diageo erkänner att kultstatusen och fansens idoga tjat om att väcka ikonerna till liv också spelat in.
Några stora volymer blir det dock inte, under miljon liter per år planeras. Diageo siktar på att skapa två boutique-destillerier som ska attrahera turister. Whiskyturism har blivit en reell intäktskälla för spritbolagen, man väntar sig att flödet ökar ännu mer nu under 2020-talet.
Självklart ska original-metoderna replikeras i möjligaste mån och de nya ställena ska fylla sina fat på plats samt även lagra whiskyn i befintliga lagerhus. Detta kanske låter som en självklarhet för oinsatta men inom storbolag som Diageo och Chivas sker allting centralt numera. Nykok tas med tankbil till stora tappningscentraler där man fyller faten som sedan körs ut till tillgängliga lagerhus över hela Skottland.
Men för just Port Ellen och Brora ska faten behållas på plats. Man kan säga att de nya enheterna gör Royal Lochnagar sällskap som uppvisningsdestillerier där gamla metoder bevaras för framtida turistströmmar. Diageo understryker också att destillerierna ges liv för att rekrytera nya konsumenter. Unga människor som vill göra sin spritdebut ska fångas in i dessa angenäma turistfällor!
LÄS MER: Futuristiskt Port Ellen tar form
