Reviews Den stora vattendelaren i romvärlden är pannan. Antingen gör man mäsken i en kolonnformad modern panna som renar spriten från tyngre oljor eller så används ( i betydligt mindre utsträckning) den gamla pot still-pannan där man får koka många gånger för att bli av med smakgivande finkeloljor.
Det ena är ju inte sämre än det andra, beroende på vad man vill ha ut av sin sprit. Men är man som rom-nörd ute efter mer (och därmed jobbigare) smak är pot-destillat att föredra. Om man träffar rätt det vill säga. Som Saint Aubin på Mauritius gör.
Söderhavsön ligger 180 mil öster om den afrikanska kontinenten i höjd med Madagaskar. Européerna upptäckte ögruppen på 1500-talet och introducerade sockerrörsodling med påföljande romtillverkning.
Sedan 2003 har det lilla destilleriet Saint Aubin kokat rom i pot stills på färsk sockerrörsjos. I fransk agricole-anda alltså, landet blev självständigt 1968. Destilleriet byggdes på södra ön på en farm där man odlat sockerrör i över 200 år.
Destilleriet och plantagen drivs att åttonde egenrationen. Denna single cask-rom från oberoende franska buteljeraren Compagnie des Indes har lagrats i 6 år på nya franska ekfat och fått en 2-årig finish på ex-cognacsfat.
Den här romen är riktigt spännande. Karaktärsmässigt en mix av den brittiska skolans prunkande estrar och agricole-romens gröna beska, samt ekfatens chokladsötma.
Saint Aubin doftar stort av demarara-socker och smörkola med bananestrar. Romen avger en stickig avgasliknande odör i Jamaica-stil, i kanten söta gummitoner.
Smak-start i sockrig farin, strax kryddig och agricole-stökig men det jobbiga planar ut mot slutet i apelsinkrokant och toffee – bra!
Lång syrlig eftersmak av apelsinfromage och söt toffee. Efterhand mer chokladfondant med gummi-vibbar. Efteråt agricole-flämtande grönbeska toner. Det liknar vit rom och ligger nära råvaran – vilket är fenomenalt häftigt!
Man kanske kan tycka att nyeksfatet kryddar på lite väl mycket men balanserna sitter där som de ska vid 55%. Undvik att vattna, med en skvätt i glaset blir romen vildvuxet temperamentsfull och alltför besvärlig.
Sammanfattningsvis en häftig agricole-rom från andra sidan jorden jämfört med stilartens ursprung på Martinique i Karibien. Den här Mauritius-versionen lånar lite kick-ass-mentalitet från den brittiska Jamaica-stilen. Publiktillvänd och riktigt bra.
Kubanska S.B.S är något helt annat. Bokstäverna uttyds Single Barrel Collection och det är danska sprithuset 1423 som står bakom fatvalet.
Kolonndestillerad och grundlagrad i begagnade bourbonfat, vilket ju är självklart med tanke på närheten till Kentucky. Men så har man lagt över vätskan i nya jungfrufat för att få en ek-boost och ge den lättiga kubanen muskler.
Den här romen är två år yngre än Aubin men har även den inslag av nyek. Ändå är romen karaktärsmässigt från en annan värld. Och det är destilleringstypen som gör störst skillnad, ihop med råvaran som här är vanlig melass.
Nu pratar vi den spanska skolan som förespråkar etanol-ren sprit tillagad i stora kolonnpannor. Och kubanen nedlagd 2015 är också tunn och avskalad. Brännvinet slår igenom men räddas av sötman. För romen är goood!
Det doftar återhållsamt av matbanan och vit persika med träiga melasstoner i basen och på djupet spritiga toner med farinsocker. Smaken är sötaktigt förförisk med fruktkaramell och rejäla doser balsaträ. Mot slutet torrare korianderfrö och stramare aspartam.
Halvlång final som är rätt tunn. Sträva toner av ekfanér och mineraler förstärkta av spriten som drar fram med muscovado-socker i botten. Smaken är faktiskt kul med de sträva ektonerna som stramar upp sötman och kreerar den där aspartamtonen.
Får absolut inte vattnas. Då körs den söta melassbaserade smaken över helt av spritighet som bränner i eftermälet. Denna rom kan man prova på Hotell Havanna i Varberg. Eller såklart beställa själv på Systembolaget.