Reviews Rum Nation är ett namn som inger respekt i romvärlden. Det handlar om ett italienskt företag som började med whiskyimport under namnet Wilson & Morgan. Grundaren Fabio Rossi var ofta i Skottland för att leta efter whiskyfat.
Det var i Cadenheads lagerhus i Campbeltown han 1990 stötte på fickor av romtunnor inklämda mellan whiskyfaten. Framförallt från Jamaica och Guyana, två forna brittiska kolonier, som skickat fat till det kallare Skottland för långlagring. Proverna som drogs golvade italienaren som bytte fokus och började satsa på rom ordentligt med start 1999.
Här handlar det om Jamaica. Ursprunget är St Catherine där Worthy Park Distillery ligger. Destillatet har kokats i pot stills och legat på fat i 5 år. Först på bourbon barrels men sedan på sherry-fat i 15-18 månader.
En mix av mest oloroso men också sötare pedro ximénez-tunnor. Vilket är ovanligt, oftast får man rom enbart lagrad på vanliga ekfat.
Sherryn gör allting lite fylligare och rundare. En del av finmotoriken döljs men allting blir också godare och stilmässigt mer kommersiellt. Jamaicanen har en sockrig estrig arom av spunnet socker och vingummin (från sherryfaten). Här finns en Worthy Park-stingande ton av gummisnodd också. Mitt i äppelpaj, och på djupet kladdkaka.
Smaken är faktiskt halvtorr och relativt återhållen, trots sherrybehandlingen. I början tablettask och fruktkaramell men sedan mer fragranta toner av kalvskinn och knäck med en fetare gräddig exit som också blir kryddig.
Finishen är lång och mild med geléhallon och mjölkchoklad som mynnar i säregen efterklang av milkshake (!). Allt hålls på plats av ett uns garvat läder i bakgrunden.
En drickrom att längta till. Ett synnerligen lyckat äktenskap av pot still-sprit och spansk Jeréz-ek. Sötaktig och rik smak uppmjukad av den initiala lagringen på bourbon-ek som skänker munnen en hovsam läderton.
Finalens feta milkshake-feeling är något att vila i. Länge. Det bästa är att romen tack vare sin rondör trivs med en stor isklump i glaset.