Maltwhisky-VM VM-juryn i Sala bjöds på en charmant stund med idel fina whiskysorter. En av de mest varierande VM-provningarna på temat Malty style där tanken är att smakerna ska röra sig fritt men inte bli alltför rökiga eller influerade av extrema fatmiljöer.
Det funkade till fullo i glasen denna eftermiddag. Malttonerna stod högt i kurs med hovsam frukt och lagom sötma och stilfulla ektoner som inte sänkte fräschhetsnivån.
Deverons 12-åring gjord av Macduff var lättast i gänget med malttoner dekorerade av honung och knäck och därpå marsipan. Lättdrucken som ingen annan i startuppställningen.
Glen Grant gjorde bra ifrån sig med sin maltsöta 12-åring som har en frisk ton av fallfrukt och ett härligt eteriskt driv. Komplexa smaker med kliande ekkrydda i eftersmaken där tropisk marmelad står emot fint.
15-åriga Glenlivet kändes igen med lätt parfymerad arom från de franska ekfaten som ingår i receptet. Smaken var fruktrik och belönande med lite Tulo-friska fläktar mot slutet.
Cardhu var också en fröjd att återse med luftig ekplanka och fruktsyrup bland malttonerna, och en underbar fragrant eftersmak.
Alla fyra Speyside-whiskys förtjänar uppskattning vilket också juryn som helhet menade men tävling är tävling och finstämdhet räcker ofta inte för att avancera i Maltwhisky-VM:s format av blindprovningar.
Första destilleri att spränga Speyside-kvartetten var Campbeltown-särlingen Glen Scotia. 15 år har slipat ner kanterna i destillatet och resultatet är en kommersiellt gångbar whisky som doftar fruktkorg med kumquats och blå druvor.
Campbeltown-oron anas i en ”träton” som ger whiskyn karaktär. Man inser direkt att detta är något som skiljer sig från mängden.
Ändå är smaken i förstone trevligt saftig med tangerine och fruktkräm. Men trätonerna växer i styrka ihop med lite piprök. Och i den fortsatt fruktiga eftersmaken blir det en aning örtigt av eken. En given semifinalist menade en majoritet av whiskyprovarna.
Åt segraren fanns inget att göra. En irländare till råga på allt. Dessutom en pot still-whiskey kokad tre gånger i Midleton Distillery på södra Irland. En släkting till maltwhisky-genren där man mixar omältat korn med mältat korn.
Effekten är en robust fruktighet i större mängd än i en maltwhisky där malttoner förtar en del av fruktglädjen. Men framförallt tillför kornet en krydda som motvikt till allt det goda.
Dagens mest kraftfulla arom levererades av Redbreast 15 år. Spetsigt pot still-kryddig med fruktkaramell och torkad frukt under samt mörka praliner.
När whiskeyn kom ut på borden mumlades det uppskattande bland provarna – det här var något som skiljde ut sig från den skotska hegemonin.
Fyllig smak av maltkorn och sötaktigt driv liknande maltsirap, plus påhäng av fruktsyrup. Lång pirrande final där pot-whiskeyn kryddar, ihop med kliande ekfat. Effekten blir chokladfondant och krämig torkad frukt.
Redbreast utklassade motståndet. 80% av juryn valde whiskeyn som etta i blindprovningen. Vilket inte betyder att resten av whiskyn saknade något.
Tvärtom var alla sex exemplariska singelmalter med egen personlighet men mest spektakulär smakmässigt var definitivt irländaren. Och det ska naturligtvis premieras. Grattis Midleton!
MALTY style | Sala 24 september
1. Redbreast (Midleton) 15 år 46% = 59+6 röster
2. Glen Scotia 15 år 46% = 20+2
———————————–
3. Deveron (Macduff) 12 år 40% = 10
4. Cardhu 15 år 40% = 6
5. Glen Grant 12 år 43% = 5
6. The Glenlivet 15 år French Oak Reserve 40% = 0
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).