fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 21 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

Premiär för Ådalen-whisky

av Henrik Aflodal Esq
5 juni 2014

Release | SVERIGE  Det var stora trumman när Box Destilleri hade världspremiär 4 juni för sin första whisky The Pioneer mitt i huvudstaden. Chefsdestillatör Roger Melander höll hov på Spritmuseum på Djurgården, och anspråken är storslagna:
– Vi vill inte bara komma på pallen utan stå överst. Målet är att göra världens bästa whisky.

Det lilla destilleriet i Ådalen i Västernorrland har ritats av skotten John McDougall men man gör inte whisky i skotsk stil. Det orökta receptet inspireras mer av japansk tradition där estrarna framhävs på bekostnad av malttonerna. Spritutklippet är snävt för att åstadkomma ett rent destillat. Men i rökversionen tar man med mer finkel för att få ett grovare whiskykok packat med fenoler, samtidigt skalas estrarna bort. Här handlar det om att efterlikna den klassiska Islay-stilen. I lagerhusen invid Ångermanälven vilar idag 4686 fat, en majoritet 200-liters bourbon barrels. En extrem miljö där temperaturen sjunker nedåt 20-30 minus på vintrarna för att sommartid närma sig 30 grader. Men i premiärutgåvan handlar det mest om mindre fat. 40-liters ankare ihopsnickrade av bourbon-ek av svenske tunnbindaren Johan Thorslund. Hälften av blandning är orökt whisky på småfat, 35% är rökkoket (med 31 ppm fenoler i malten), också på småfat. 15% har legat på stora bourbontunnor (200 liter) i två år för att sedan få en boost i 100-liters ekfat av svensk kolad nyek.
– Jag vill visa upp destillatet som det är, understryker Melander. Sherryfat är ett enkelt knep för att gömma ungwhisky. Och enbart rökwhisky trollar också bort ungfinklet. The Pioneer är vår Box-whisky i naturligt tillstånd.

Torsdag 5 juni kl 10 släpptes 5000 halvlitersflaskor via Systembolagets webblansering som sålde slut på 6½ timmar. Allt som allt har 6508 buteljer gjorts. Whiskyspots Henrik Aflodal gör tummen upp för den nya Norrlandswhiskyn:
– En ren avskalad dram, skickligt balanserad. Rör sig runt en maltig rökig kärna med en vågat skitig verkstadsgolvsexit. Men mest spännande är renheten, inga särskilda krusiduller och utvikningar. Ljusår från fulsprit och inte mycket ungwhisky i karaktären trots det ärliga fatupplägget. Kommer att mogna fint i större fat.

Destilleriet rekommenderar att man vädrar ut whiskyn en halvtimma i glaset vilket ger en ren sötaktig doft av maltsirap och honung med äppelmarmelad. Aflodal gillade aromen bättre nyupphälld:
– Röken domnar med vädring, direkt från flaskan slingrar sig estrarna mellan parfymslingor med drag av enris och tall. En aromatisk rökig dimension som förvarnar om den elakare händelseutvecklingen i gommen.

Den svenska whiskyindustrin börjar verkligen göra skäl för sitt namn. Strax före jul kom Smögen med sin ursinniga ungrök döpt till Primör. Och i mars i år kom Hvens andra whisky Merak. Båda får högt betyg av Aflodal:
– Nivån på svensk nywhisky är mycket hög vilket är häftigt. Box, Smögen och Hven har extremt höga anspråk och var och en säger sig göra whisky i världsklass. Det har börjat bra och när whiskyn får ligga till sig kommer vi att ha en drös 90-poängare här på hemmaplan.

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

RESTIPS: Western Highlands – från Oban till Ben Nevis

Features
mån 11:55

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.