Distillerie Depaz ligger på Martinique i Västindien. Destilleriet grundades redan år 1651 och är därmed ett av världens äldsta aktiva romdestillerier. Nu kommer Depaz äntligen till Sverige. Agricole-romen hamnar på hyllan på Systembolaget. 9 juni kommer ett singelfat samt en årgångsrom från 2010.
Nya släpp Rom i fransk stil kommer från de franska öarna i Västindien och Haiti. Den görs främst på sockerrör och kallas då rhum agricole. Om man istället använder melass kallas produkten rhum industriel. Depaz ägnar sig åt den högre kvaliteten agricole.
Varumärket Depaz kom till på La Montagne, en gård som grundades av den första guvernören på Martinique, Jacques Duparquet, år 1651. Marken användes ursprungligen för att producera tobak och indigo samt för uppfödning av boskap, men gjordes om till sockerrörsproduktion.
Flera familjer arbetade där, inklusive Victor Depaz, som hjälpte till att utöka romproduktionen och på så sätt utveckla staden Saint Pierre. Staden Saint Pierre upplevde då sin storhetstid och fick smeknamnet ”Antillernas lilla Paris”. Men den 8 maj 1902 vaknade vulkanen Mount Pelée och staden utraderades i ett ögonblick från kartan.
Victor Depaz studerade i Bordeaux vid den tiden. Han fick höra om den fruktansvärda katastrofen och att hela hans familj var borta. Föräldralös och bankrutt bestämde han sig för att flytta till Kanada. Men på sin resa bestämde han sig istället för att återvända till Saint Pierre, till bostaden där han föddes.
Den 8 maj 1917, bara 15 år efter utbrottet, startade han upp sitt nya destilleri. Han byggde sedan ett familjehem där han bodde från 1922 tillsammans med sin fru och elva barn.
På 1950-talet tog sönerna över efter sin far. André och Raoul Depaz moderniserade sockerrörsproduktionen och förbättrade destilleriet som blev känt som Depaz-destilleriet.
Än i dag bidrar de soldränkta sockerrören, den vulkaniska jordmånen och det rena vattnet till den exceptionella smaken av Depaz-rom, denna certifierade AOC-rom från Martinique.
En av de mest framstående egenskaperna hos Depaz är att man använder sig av sockerrör som växer på egna odlingarna invid Mount Pelée. Berget är en aktiv vulkan och det mineralrika jordbruket ger sockerrören en specifik karaktär och smakprofil.
Destilleriet strävar efter att bevara och hylla traditionella metoder för romtillverkning samtidigt som man utforskar nya innovativa tekniker. I juni släpps två vällagrade varianter inom segmentet rhum agricole i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Fredag 9 juni kommer ett singelfat nedlagt 2011. För denna nya upplaga av ”Depaz Single Casks Limited”-kollektionen har ställets master blender valt att spegla 2011 års skörd genom att välja tio exceptionella ekfat, som alla kommer från hundraåriga franska ekar av typen Quercus Sessile, berättar Christian Ingerhed, produktchef på Moestue & Cask som importerar Martinique-märket:
– Varje fat, utvalt för kvaliteten på dess rostning, utvecklar ett speciellt aromatiskt uttryck som aldrig kan reproduceras identiskt från ett fat till ett annat.
Samtidigt lanseras en årgångs-Depaz från 2010. Denna unika rom har lagrats i mer än tio år på elva utvalda amerikanska ekfat. Den har lagrats för andra gången i 18 till 24 månader på 350-liters franska röda ekfat.
• Depaz Single Cask 2011 45% | SB-nr 41432, 1199 kr
• Depaz Millesimes 2010 45% | SB-nr 41433, 999 kr