fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Nya släpp

Premiär för lagrad Renegade-rom

av Gustav Aflodal
21 februari 2023

Renässansmannen Mark Reynier släpper nu sina första lagrade utgåvor av Renegade Rum från Grenada. Engelsmannen med vinbakgrund som i början av 00-talet ryckte upp Bruichladdich ur sin slummer på whiskyön Islay. För att sedan ta sig till Irland och starta upp Waterford som gör terroir-whiskey på korn från olika gårdar.

 Nya släpp    Mark Reyniers Renegade-projekt är en industriell game-changer inom romkategorin som står för full transparens av ursprung och en strävan efter att vara den mest naturliga och autentiska romen. Liksom på whiskeysidan jobbar Reynier med Single Farm Origin, som står för ett och samma ursprung.

Denna lagrade serie kallas för Études och har 18 månaders lagring på både amerikanska samt franska ekfat. Slutprodukten som beräknas anlända i 2024 går under arbetsnamnet ”The Cuvée”.

De som följt Mark Reyniers pionjärsprojekt med full transparens medelst ’terroir’ anar en viss likhet med hans whiskey Waterford som även den bygger på Terroir, Single Farm Origin och liknande fatkomposition.

2021 släpptes ett antal olagrade sorter från Renegade som gick under benämningen ’Pre Cask’. Helt olagrad sprit alltså men fortfarande med terroir och Single Farm Origin som är Renegades signum – One Farm, One Place, One Origin!

Ambitionen med att ha små limiterade ”försläpp” innan slutprodukten kommer är för att ge, de som vill, chansen att följa Renegades utveckling från olagrat till fulllagrat och hur fatlagringstiden påverkar smaken. Särskilt när gårdsursprunget är intakt under hela lagringsresan.

Nu släpps två Études i beställningssortimentet i endast 60 exemplar. Ètudes New Bacolet har lagrats på 1st fill bourbon barrels (74%) och franska ekfat (24%).  Études Pearls har legat på 1st fill bourbon barrels (50%), jungfrufat av amerikansk ek (32%), franska ekfat (18%).

För den inbitne finns chansen fortfarande att få tag i motsvarande gårdars Pre Cask-utgåvor för att kunna jämföra smakutvecklingen.

• Renegade Études New Bacolet 55% | SB-nr 59938, 697 kr
• Renegade Études Pearls 55% | SB-nr 59939, 697 kr

LÄS MER: “Trovärdigheten för rom är lika med noll!”

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.