Renässansmannen Mark Reynier släpper nu sina första lagrade utgåvor av Renegade Rum från Grenada. Engelsmannen med vinbakgrund som i början av 00-talet ryckte upp Bruichladdich ur sin slummer på whiskyön Islay. För att sedan ta sig till Irland och starta upp Waterford som gör terroir-whiskey på korn från olika gårdar.
Nya släpp Mark Reyniers Renegade-projekt är en industriell game-changer inom romkategorin som står för full transparens av ursprung och en strävan efter att vara den mest naturliga och autentiska romen. Liksom på whiskeysidan jobbar Reynier med Single Farm Origin, som står för ett och samma ursprung.
Denna lagrade serie kallas för Études och har 18 månaders lagring på både amerikanska samt franska ekfat. Slutprodukten som beräknas anlända i 2024 går under arbetsnamnet ”The Cuvée”.
De som följt Mark Reyniers pionjärsprojekt med full transparens medelst ’terroir’ anar en viss likhet med hans whiskey Waterford som även den bygger på Terroir, Single Farm Origin och liknande fatkomposition.
2021 släpptes ett antal olagrade sorter från Renegade som gick under benämningen ’Pre Cask’. Helt olagrad sprit alltså men fortfarande med terroir och Single Farm Origin som är Renegades signum – One Farm, One Place, One Origin!
Ambitionen med att ha små limiterade ”försläpp” innan slutprodukten kommer är för att ge, de som vill, chansen att följa Renegades utveckling från olagrat till fulllagrat och hur fatlagringstiden påverkar smaken. Särskilt när gårdsursprunget är intakt under hela lagringsresan.
Nu släpps två Études i beställningssortimentet i endast 60 exemplar. Ètudes New Bacolet har lagrats på 1st fill bourbon barrels (74%) och franska ekfat (24%). Études Pearls har legat på 1st fill bourbon barrels (50%), jungfrufat av amerikansk ek (32%), franska ekfat (18%).
För den inbitne finns chansen fortfarande att få tag i motsvarande gårdars Pre Cask-utgåvor för att kunna jämföra smakutvecklingen.
• Renegade Études New Bacolet 55% | SB-nr 59938, 697 kr
• Renegade Études Pearls 55% | SB-nr 59939, 697 kr