fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

Premiär för Sveriges andra singelmalt

av Henrik Aflodal Esq
25 januari 2012

 Reviews    Premiär för Sveriges andra singelmalt. Är kopian bättre än Mackmyras original? Helt annorlunda, istället för Magnus Dandanells spretiga preludium med dramatiska smakkast bjuder Henric Molin på en kontrollerad förstling som i sin alldaglighet både imponerar och känns avmätt. Man undrar ju hur denna 45-procentare smakar direkt från ett vanligt ekfat?

Henrik Aflodal har testat nykomlingen och skriver så här i sin recension:
”Omöjligt att spåra åldern på doften som är bred med visst djup, simmigt fruktig med druvig persikoton och bröstsocker, mycket rund. Ingen stor karaktär precis, enkel och vanlig. Oklanderlig och därmed onödigt ospännande, ungwhisky stinker antingen kola eller spretig frukt, denna snok är kontrollerad och sammanhållen. Hur står sig smaken? Gommen lovar gott, rik nektarliknande fruktighet som tar på rejält med syra och sväljer sig själv inpå upploppet. Syran är nyckeln, med lite vatten dras smakförloppet ut och den bitiga syrliga resningen där kryddor hänger på blir tydligare. Utgången låser sig och blir kryddkonfys, bra att ungwhiskyn tappar kontrollen och visar sig mänsklig. Eftersmaken är kartigt torr med mörkare frukt och bränd karamell i botten.
Energin är whiskyns vapen, den tunna askorbinhaltande avslutningen dess svaghet, det är vågat att involvera rödvinsek som framkallar en ovanlig och ofta obehaglig syra i whisky. Självklart är mer ek lösningen men framförallt rakare fatpolicy. Vi vill ju se destillatet i full dager och inte bara skönja konturerna. Öwhiskyn visar gott gry, bättre integration än Mackmyra hade i samma ålder som å andra sidan tog ut svängarna mer och öppet visade sina behag. Mitt råd till Hven är sålunda att släppa lite på tyglarna, lås inte in destillatet i en komplex fatmatris utan låt estrar och aldehyder löpa fritt de kommande åren. Det är bättre att sticka ut mer och utmana än att försöka snickra ihop en färdig produkt redan nu.”

Hven Urania 45% lanseras på Systembolaget 1 februari 2012 med varunummer 10113. Whiskyn hämtas ur 15 fat nedlagda 2008, en mix av jungfruek från Amerika och Spanien som använts till korttidslagring av Hven-vodka samt fransk ek som tidigare innehållit rödvin av Merlot- och Cabernet-typ. Totalt ges 4444 flaskor ut.
Vem är Urania? Jo, himlavalvets musa och astronomins skyddshelgon i den grekiska mytologin. På 1500-talet byggde nämligen Tycho Brahe ett observatorium på Ven med detta namn. Flaskan som hämtar inspiration från kemins E-kolv bär enligt Molin på mystiska mytologiska budskap. Och stavningen av ”Hven” ska utläsas H(ea)ven!

• Lästips! Invigningen av Hven 4 augusti 2008

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.