Don Papa från Filippinerna lanserar nu flera exklusiva, begränsade rom-upplagor på den svenska marknaden. Top-of-the-line är en 10-åring lagrad på amerikanska ekfat. Men också en 7-åring lagrad på portvinsfat. Sherry Cask har legat på fyra olika typer av sherryfat. Rye Cask har lagrats 4 år på amerikanska rye whiskey-fat. Nyheterna är begränsade till 2000 respektive 500 flaskor.
Nya släpp Don Papa-portföljen växer och Sherry Cask, Don Papa 10 år, Port Cask och Rye Cask är de senaste tillskotten i Sverige. Samtliga släpp är påkostade slutlagringar i limiterad upplaga. Sedan tidigare består den svenska portföljen av storsäljaren Don Papa 7 år och Don Papa Baroko, som lanserades i fjol.
– Efter fjolårets lansering av Baroko har vi sett att intresset för Don Papa bara fortsatt öka, så att kunna komplettera portföljen med inte bara ett, utan flera limiterade släpp känns riktigt kul. De har alla olika karaktär, men med kvalitet och stort fokus på hantverk gemensamt. Extra kul för hela Don Papa-familjen är att flaskorna fått ett högt andrahandsvärde utanför Sveriges gränser på grund av den unika designen, säger Patrik Tapper, brand manager för Don Papa på Anora.
Don Papa 10 år är en limited edition-rom tillverkad på samma sockerrör som den klassiska Don Papa 7 år. Men denna är lagrad tio år på brända amerikanska ekfat. Den kraftfulla karaktären är ett resultat av Filippinernas varma och fuktiga klimat, där en stor mängd av vätskan avdunstar vid lagring.
När destillatet inte fylls på resulterar det i en koncentrerad, mörk och fyllig rom med kraftfull karaktär. Enligt destilleriet har 10-åringen tydliga toner av ekträ, kakao och torkad frukt med en något högre alkoholhalt än Don Papa 7 år. Passar att dricka som den är eller kyld med is. 2000 flaskor finns i beställningssortimentet.
Sherry Cask har slutlagrats 18 månader på fyra olika typer av sherryfat, vilket ger möjlighet att kombinera respektive fats bästa egenskaper och därmed förhöja både smak och kvalitet.
Tilll Sverige kommer 2000 flaskor. Doften har en fyllig ton av arrak, muscovadosocker, mogna bananer och kanderade nötter. Smaken är stram med en eftersmak av russin med fin balans och torr kakao.
Denna rom passar som avec tack vare sina kraftiga, söta aromer och med sin strama balans och tydliga karaktär gör den sig också i en cocktail som El Presidente eller i en klassisk rum punsch, tillsammans med lime och socker.
Rye Cask är lagrad i fyra år på amerikanska rågwhiskeyfat vid foten på ön Sugarlandia, det lokala namnet på den filippinska ön Negros.
Romen är levande och fruktig på näsan med kryddiga toner av svartpeppar, salt karamell, färsk mynta och cederträ. Smaken är djup, intensiv och len. Endast 500 exemplar finns att beställa på Systembolaget.
Port Cask är en dubbelfatslagrad rom. Den lagras först i två år på amerikanska bourbon-ekfat som ger Don Papas signaturtoner av vanilj och kanderade frukter, för att sedan lagras på portvinsfat i ytterligare fem år, vilket ger frodiga toner av lakrits och mogna, röda bär.
Resultatet är en rom av mörk, kryddig karaktär med tydliga toner av lakrits, ek, mörk choklad och muscovadosocker. Även denna finns i 500 exemplar i beställningssortimentet.
Don Papa är ju känd för att söta upp sin rom mycket. Storsäljaren har 20 gram socker per liter vilket är precis under EU-gränsen på 21 gram för att få kallas rom istället för sockerrörssprit. 10-åringen innehåller samma sockermängd.
• Don Papa 10 år 43% | SB-nr 58786, 949 kr
• Don Papa 7 år Port Cask 40% | SB-nr 58602, 1099 kr
• Don Papa Sherry Cask 45% | SB-nr 56705, 849 kr
• Don Papa Rye Cask 45% | SB-nr 58601, 949 kr