Systembolaget Flor de Caña är en nicaraguansk rom som satsat målmedvetet på den svenska marknaden ett par år. Vilket har givit bra utdelning. Den lagrade romen har tagit sig in på hyllan på Systembolaget. 7-åriga Gran Reserva är listad i fasta sortimentet och finns i över 120 butiker.
– Vi började jobba med Flor de Caña för tre år sedan, berättar Lykke Berntson på importören Bernson Brands. Gensvaret från romdrickarna kom direkt. Den höga kvaliteten och storyn bakom får folk att fastna för Flor de Caña.
Under 2021 sålde man över 20 000 liter av 7-åringen och kvalade in topp-15 bland lagrad rom på Systembolaget. Samtidigt tog sig 12-åriga Centenario in topp-30. Nu är siktet inställt för att klättra i statistiken med den yngre upplagan.
Vapnet är en prissänkning från 1 september på nästan 7%, från 299 kr till 279 kr. Svenska konsumenter är priskänsliga. Och eftersom vi har ett monopol där prislappen för en viss vara är densamma i alla spritbutiker är det lätt för konsumenter att följa prisutvecklingen.
Prishöjningar slår alltid igenom. Vanekonsumenter märker direkt om favoritflaskan är 10 kr dyrare. Det återstår att se om en tjuga är tillräckligt för att boosta försäljningen.
– Prissänkningar är av förståeliga skäl ovanliga här i Sverige, säger Lykke Berntson. Vi räknar med ett flöde av romköpare från märken som höjt sina priser.
Måltavlan för prissänkningen är framförallt kändisen Havana Club som också är 7 år och sedan 1 september lämnat 279 kr-nivån och kostar nu 282 kr. Kubanen sålde ifjol drygt 35 000 liter och ligger på 11:e plats på topplistan.
Flor de Caña är en stor och modern romproducent som inte bara är noggranna i tillverkningsprocessen utan också tänker på miljön och tar ett socialt ansvar.
Spriten görs på melass av sockerrör från egen plantage i Nicaragua. Flor de Caña var ett av de första globala spritmärkena som fick fair trade-märkning. Med miljötänket följer nämligen ett samhällsansvar.
För varje flaska som säljs världen över får de 1000 anställda en summa som de kan investera i samhällsnyttiga företag. Det handlar om allt från hälsokliniker och skolor med stipendiefonder till lokala miljöprojekt.
Projekt som både på kort och lång sikt gynnar lokalsamhället och förbättrar livskvaliteten i en fattig del av världen. Få företag i rombranschen kan skryta med att kryssa alla tre boxar – hög kvalitet i produktionen, klimathänsyn, välfärd!
Man destillerar i kolonnpannor och spriten lagras på amerikanska barrels. I romvärlden är sötning vanligt, men Flor de Caña har inget tillsatt socker alls, vilket enligt Lykke Berntson är ett säljargument som går hem hos fansen:
– Sötning suddar ut nyanserna i smaken och karaktären från fatet. Därför är Flor de Caña perfekt för whiskydrickaren som vill testa rom men upplever att de stora märkena på marknaden är alldeles för söta.
Efter den kanonstart Berntson har fått med sin nicaraguanska rom har man skaffat sig en brand ambassador. Barproffset Raul Nuñez turnérar land och rike runt och sprider rom-evangeliet:
– Vår rom är verkligen mångsidig. Man kan sippa på den i aromglas och bara njuta av smakerna. Men 7-åringen är också perfekt som drinkbas. Då kan man själv sätta sötman i sin drink.
• Flor de Caña Rum Gran Reserva 7 år 40% | SB-nr 334, 279 kr
Rum Toddy
- 5 cl Flor de Caña 7 år
- 2-3 cl honung
- 2 stänk angostura bitters
- varmt vatten
Rör samman rom och honung i ett glas, stänk i bitters. Häll i varmvatten till önskad styrka och smak. Garnera med apelsin- eller citronskiva.
Rum Mule
- 5 cl Flor de Caña 7 år
- 3 cl limejos
- 2 cl sockerlag
- ginger beer
Häll rom, limejos, sockerlag i highball-glas fullt av krossad is. Rör om och toppa med ginger beer.