fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Raasay bygger nytt whiskydestilleri i Campbeltown!

av Axel Aflodal
25 mars 2022
Nya Machrihanish som det är tänkt att se ut när destilleriet är färdigställt år 2023.

 Nya destillerier    Isle of Raasays ägare R&B Distillers bygger ett nytt destilleri utanför ärevördiga whiskystaden Campbeltown.  Machrihanish blir ett gårdsdestilleri. Det första i trakten på 180 år. Som dessutom kommer att sysselsätta 20-talet personer.

Konceptet kallas ’farm-to-bottle’ vilket innebär att kornet som kommer från åkrarna ska förvandlas till flytande guld på plats. Fast på ett modernt och framåtsiktande vis.

Campbeltown som i början av förra seklet härbärgerade 30-talet destilleriet i staden och runt omkring. Idag återstår bara Springbank och Glen Scotia, samt nybyggda Glengyle.

R&B Distillers har köpt bondgården Dhurrie som nu ska göras om till destilleri komplett med besökscentrum och på sikt en egen whiskyklubb. Planerna ska konkretiseras under 2022 så att första spadtaget kan tas 2023 och omgörningen påbörjas.

Idéer om receptet finns men än så länge avslöjar man bara att ”stilen ska vara nyskapande för Campbeltown och annorlunda än den whisky som görs på Raasay.” Alltså en komplementwhisky till den man redan har i portföljen.

Initialt ska 400 000 liter whisky göras årligen av nya Machrihanish på ett 100% hållbart vis. Inga fossila energikällor ska användas. Ekologiskt jordbruk ska ligga till grund för odlandet av korn så inte verksamheten på något sätt äventyrar miljön och den biologiska mångfalden i området.

Dhurrie Farm som den ser ut idag med vidsträckta fält att odla korn på. Samt en skiss på hur sajten ska förändras när destilleriet är färdigbyggt med lagerhus och bilparkering för besökare.

Campbeltown är en slumrande bortglömd whiskyregion som verkligen behöver piggas upp. Lokalsamhället har tagit emot entreprenörerna med öppna armar, inte minst med tanke på att whiskydestillerier skapar nya jobb som behövs i denna eftersatta del av Skottland.

Firmans medgrundare Bill Dobbies familj kommer från trakten vilket ger projektet extra trovärdighet:
– När vi grundade vårt företag 2015 hade vi en tydlig vision om att bli Skottlands ledande hantverksdeistillatör. Efter framgången med Raasay har vi förstått suget globalt efter kvalitetesdrycker med oantastlig proveniens. Det här är ytterligare ett steg i den riktningen för R&B Distillers.

På Raasay har man jobbat nära lokalsamhället och vägen framåt här är att dra nytta av de resurser som finns lokalt och verkligen bli en del av Campbeltown med fast förankring hos dess invånare.

Isle of Raasays singelmalt har varit ute till försäljning i över ett år och redan nu har man tagit beslutet att dubbla kapaciteten där uppe. Ödestilleriet ska gå från 200 000 liter per år till 400 000 liter på 3-5 års sikt.

Raasays singelmaltwhisky lanserades i slutet 2020 och finns idag att köpa i hundratals affärer i UK samt på 20-talet exportmarknader, varav Sverige är en entusiastisk och betydelsefull destination för whiskyn.

Fast viktigare på lång sikt är nyckelmarknader som Frankrike, Tyskland, Japan, Kina och Taiwan där mottagandet också varit översvallande.

Aladair Day och Bill Dobbie som tillsammans startade Isle of Raasay. Med Machrihanish får Dobbie sitt hemortsdestilleri och sedan är det Days tur med Coldstream som ska göra grainwhisky i bourbon-stil.

Raasays grundare Alasdair Day som är operativ nyckelspelare i företaget härstammar från Coldstream invid gränsfloden Tweed i sydöstra Skottland. Hans familjearv äras genom att man ska bygga The Duke St Distillery där.

Just nu letar man efter rätt plats. Här ska ett mikrodestilleri inrättas för att göra grainwhisky inspirerat av familjen Days receptbok. Whiskyn ska bli en sorts ”Scottish Bourbon” gjord på flera olika grödor i amerikansk anda.

Bortsett från Raasay har både Coldstream och Machrihanish starka band till grundarfamiljerna vilket är den grund man vill bygga affärsverksamheten på. Att med rätta kunna hävda att whiskykokandet har rötter i bygden.

Idag har R&B Distillers 25 anställda på Raasay samt på kontoren i Edinburgh och i London. Men fler ska det bli.

LÄS MER: Ödestilleriet Raasay gör en triptyk i väntan på standardwhiskyn

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.