
Nya destillerier Isle of Raasays ägare R&B Distillers bygger ett nytt destilleri utanför ärevördiga whiskystaden Campbeltown. Machrihanish blir ett gårdsdestilleri. Det första i trakten på 180 år. Som dessutom kommer att sysselsätta 20-talet personer.
Konceptet kallas ’farm-to-bottle’ vilket innebär att kornet som kommer från åkrarna ska förvandlas till flytande guld på plats. Fast på ett modernt och framåtsiktande vis.
Campbeltown som i början av förra seklet härbärgerade 30-talet destilleriet i staden och runt omkring. Idag återstår bara Springbank och Glen Scotia, samt nybyggda Glengyle.
R&B Distillers har köpt bondgården Dhurrie som nu ska göras om till destilleri komplett med besökscentrum och på sikt en egen whiskyklubb. Planerna ska konkretiseras under 2022 så att första spadtaget kan tas 2023 och omgörningen påbörjas.
Idéer om receptet finns men än så länge avslöjar man bara att ”stilen ska vara nyskapande för Campbeltown och annorlunda än den whisky som görs på Raasay.” Alltså en komplementwhisky till den man redan har i portföljen.
Initialt ska 400 000 liter whisky göras årligen av nya Machrihanish på ett 100% hållbart vis. Inga fossila energikällor ska användas. Ekologiskt jordbruk ska ligga till grund för odlandet av korn så inte verksamheten på något sätt äventyrar miljön och den biologiska mångfalden i området.

Campbeltown är en slumrande bortglömd whiskyregion som verkligen behöver piggas upp. Lokalsamhället har tagit emot entreprenörerna med öppna armar, inte minst med tanke på att whiskydestillerier skapar nya jobb som behövs i denna eftersatta del av Skottland.
Firmans medgrundare Bill Dobbies familj kommer från trakten vilket ger projektet extra trovärdighet:
– När vi grundade vårt företag 2015 hade vi en tydlig vision om att bli Skottlands ledande hantverksdeistillatör. Efter framgången med Raasay har vi förstått suget globalt efter kvalitetesdrycker med oantastlig proveniens. Det här är ytterligare ett steg i den riktningen för R&B Distillers.
På Raasay har man jobbat nära lokalsamhället och vägen framåt här är att dra nytta av de resurser som finns lokalt och verkligen bli en del av Campbeltown med fast förankring hos dess invånare.
Isle of Raasays singelmalt har varit ute till försäljning i över ett år och redan nu har man tagit beslutet att dubbla kapaciteten där uppe. Ödestilleriet ska gå från 200 000 liter per år till 400 000 liter på 3-5 års sikt.
Raasays singelmaltwhisky lanserades i slutet 2020 och finns idag att köpa i hundratals affärer i UK samt på 20-talet exportmarknader, varav Sverige är en entusiastisk och betydelsefull destination för whiskyn.
Fast viktigare på lång sikt är nyckelmarknader som Frankrike, Tyskland, Japan, Kina och Taiwan där mottagandet också varit översvallande.

Raasays grundare Alasdair Day som är operativ nyckelspelare i företaget härstammar från Coldstream invid gränsfloden Tweed i sydöstra Skottland. Hans familjearv äras genom att man ska bygga The Duke St Distillery där.
Just nu letar man efter rätt plats. Här ska ett mikrodestilleri inrättas för att göra grainwhisky inspirerat av familjen Days receptbok. Whiskyn ska bli en sorts ”Scottish Bourbon” gjord på flera olika grödor i amerikansk anda.
Bortsett från Raasay har både Coldstream och Machrihanish starka band till grundarfamiljerna vilket är den grund man vill bygga affärsverksamheten på. Att med rätta kunna hävda att whiskykokandet har rötter i bygden.
Idag har R&B Distillers 25 anställda på Raasay samt på kontoren i Edinburgh och i London. Men fler ska det bli.