Reviews Här är en amerikansk Straight Rye som sticker ut. Inte så nedbäddad i fyllig majs som whiskeytypen brukar vara. Här möter vi mer flyktiga rågtoner i euro-pappig stil, alltså som det lätt blir i helrågwhisky. Mashbill-receptet innehåller också 95% råg och 5% kornmalt.
Destilleriet öppnade 2012 i självaste hjärtat av whiskey-Kentucky, Louisville. Man har tagit whiskey-Amerika med storm med en kombination av traditionellt whiskeymakande och modernt tänk.
Namnet Boxergrail har inspirerats av den boxningstradition som finns i Louisville där boxningsgymmen i staden har en lång historia av att fånga upp lokal, rå talang och förädla till professionella boxare.
Rabbit Hole har en minst sagt bitchig uppsyn med syrlig citronkaramell i nosen som också dras med saggigt gräs, under kryddig råg och läder. Men whiskeyn behöver vädras ut, när jag kommer tillbaka efter 10 minuter har grästonerna blivit mer blommiga.
Smaken är citronsaft-lallig och gräddkolaaktig, efterhand äter sig råglimpa in och gör munnen mastigt savande. Halvlång ungfadd finish som är så där motvals pappig som finsk rågwhisky kan vara, men värme räddar, och sötman ökar.
Det är alltså inte lätt att gå den smala rågvägen, vilket Rabbit Hole-gänget nog upptäckt och försökt kompensera med en fruktgåpåig stil. Styrkan på 47,5% förstärker dock den rågpappiga karaktären, whiskeyn förändras mycket med vatten. Käften går på i citronstil och avslutet får mer kropp.
Till att börja med utvecklas doften åt citron/vingummi-hållet som gör odören renare och lättare, på djupet dröjer rågbrödet. Smaken är luftigt lättsam, omvartannat pappig och citronkaramellig, nektarlik. Eftersmaken blir längre, fruktkaramell och fruktkaka bygger body samtidigt som rågen trängs undan och värmer mindre.
Whiskeyn är nog en sensation i Kentucky där man vanligtvis blandar in mer ”god” majs i receptet. För en luttrad euro-rye-drickare har tappningen experimentfeeling.
Våra egna nordiska hjältar Hven, Agitator, Stauning väljer att blanda in mer maltkorn, samt såklart majs- och vete-sprit, i sina recept. Det ger en patenterad godhet samtidigt som smakvidden breddas.
Å andra sidan ska Rabbit Hole ha en eloge för att man vågar. Det är modigt att vara nyskapande i mellanvästern som äger den amerikanska whiskeyns idé. Men det är svårt att bli bättre, för det är där i den amerikanska södern världens bästa rye whiskey görs, med en stor portion majs inblandat.