fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nyheter

Laga räkpasta med rökig gin!

av Henrik Aflodal Esq
19 maj 2021
Det här behövs för att göra den rökiga pastarätten Smoky Shrimp Pasta!

 Mat & Gin    Nu lanserar Smoky Nordic Coastal Gin den första av en rad exklusiva maträtter i samarbete med delägaren och stjärnkocken Karl Ljung. Smoky är annorlunda med sin rökighet, örtighet och toner av ostronskal. Smoky Shrimp Pasta är en rätt alla kan laga och här förstärks smaken och doften av hav.

– Det används för lite sprit i matlagning och Smoky är perfekt för detta, säger Karl Ljung. Vi vet att smaker och aromerna blir kvar, även om själva alkoholen kokar bort. I denna rätt har jag använt Smokys speciella karaktär för att förstärka toner och dofter av hav i rätten. Ginen lyfter smakerna av räkor, fänkål och örter. Mineraliteten i drycken är verkligen unik. Det har också varit viktigt att rätten är tillgänglig. Detta recept kan alla göra.

Smoky Nordic Coastal Gin lanserades i september 2020 och fick en flygande start. Den sålde omedelbart slut och finns idag att köpa i ett hundratal Systembolagsbutiker.

Ginen är utvecklad i ett samarbete mellan Snälleröds destilleri i Skåne och House of Dagg som är ett nystartat dryckeshus som drivs av krögaren Karl Ljung, före detta Årets Kock, Lili Assefa, som driver PR-byrå och är modeentreprenör samt författaren och rådgivaren Per Schlingmann.

Enligt gänget bakom Smoky har ginen en distinkt doft av tjära, med en rund karaktär av enbär, färska röda grapefruktsnoter, mineralitet från ostronskal och en örtig komplexitet.

– Det är en gin som ger ett mjukt första doftintryck där rökigheten sakta växer, säger Karl Ljung. Smaken av hav är från ostronskalsmineraler och örter som växer längs kusten. Sältan som kan upplevas på tungan i eftersmaken kommer ursprungligen från mineralerna i ostronskalen.

Trion bakom Smoky har även skapat egna signaturdrinkar som passar både till Smoky Shrimp Pasta eller som fördrink.

• Smoky Nordic Coastal Gin 40% | SB-nr 82128, 299 kr

Karl Ljung — Smoky Pompelmo

  • 3 cl Smoky gin
  • 3 cl grapejuice
  • 3 cl Martini Fiero

Häll alla ingredienser i en shaker med is. Skaka drinken och sila upp i ett cocktailglas. Toppa med sodavatten.

Lili Assefa — Smoky Lea.

Lili Assefa — Smoky Lea

  • 2,5 ml chiliflakes
  • 2 cm färsk ingefära
  • 5 cl Smoky gin
  • 3 cl citronjuice
  • 2 cl sockerlag
  • äggvita

Moddla chiliflakes, ingefära och Smoky i en shaker. Häll resterande ingredienser i shakern och torrskaka (utan is). Tillsätt is och skaka drinken kall, sila upp i ett cocktailglas.

Per Schlingmann — Smoky Trophy

  • 4 cl Smoky gin
  • 1 cl fläderlikör
  • 2,5 cl citronjuice
  • 1,5 cl sockerlag
  • 5 rosépepparkorn
  • 2 skivor gurka

Häll alla ingredienser i en shaker med is och skaka drinken kall. Dubbelsila i ett high-ballsglas med is. Toppa med sodavatten.

Smoky Shrimp Pasta (4 pers)

  • 400 gr av din torkade favoritpasta, exempelvis rigatoni
  • 50 gr rumstempererat smör
  • 1,5 dl finhackad lök
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 2 dl fänkål hackad i små kuber
  • 300 gr handskalade räkor
  • 2 dl prosecco eller vitt vin
  • 1 dl Smoky gin
  • 3 dl grädde
  • 2 dl fint riven pecorino
  • chiliflakes
  • körvel, gräslök eller dina favoritörter
  • svartpeppar & salt
  • pastavatten för spädning
  1. Fräs löken, fänkålen och vitlöken mjuk i smör.
  2. Slå på vinet och låt koka ner till hälften.
  3. Tillsätt grädden och låt koka upp och ihop. Låt såsen vila och smaka av med salt och peppar.
  4. Koka pastan tills 30 sek återstår av koktiden.
  5. Tillsätt pastan i såsen. Spara lite pastavatten för att kunna späda med på slutet vid behov.
  6. Tillsätt Smoky gin, låt koka upp så alkoholen försvinner.
  7. Tillsätt chiliflakes för önskad hetta (detta är ytterst personligt)
  8. Strö i pecorinon under omrörning, tills krämigt.
  9. Vänd i räkorna och låt dom bli ljumma.
  10. Späd med pastavatten vid behov. Pastan ska bli mjuk och krämig.
  11. Garnera med örter.
  12. Servera genast.
LÄS MER: Succéstart för rökig hantverksgin

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.