
Mat & Gin Nu lanserar Smoky Nordic Coastal Gin den första av en rad exklusiva maträtter i samarbete med delägaren och stjärnkocken Karl Ljung. Smoky är annorlunda med sin rökighet, örtighet och toner av ostronskal. Smoky Shrimp Pasta är en rätt alla kan laga och här förstärks smaken och doften av hav.
– Det används för lite sprit i matlagning och Smoky är perfekt för detta, säger Karl Ljung. Vi vet att smaker och aromerna blir kvar, även om själva alkoholen kokar bort. I denna rätt har jag använt Smokys speciella karaktär för att förstärka toner och dofter av hav i rätten. Ginen lyfter smakerna av räkor, fänkål och örter. Mineraliteten i drycken är verkligen unik. Det har också varit viktigt att rätten är tillgänglig. Detta recept kan alla göra.
Smoky Nordic Coastal Gin lanserades i september 2020 och fick en flygande start. Den sålde omedelbart slut och finns idag att köpa i ett hundratal Systembolagsbutiker.
Ginen är utvecklad i ett samarbete mellan Snälleröds destilleri i Skåne och House of Dagg som är ett nystartat dryckeshus som drivs av krögaren Karl Ljung, före detta Årets Kock, Lili Assefa, som driver PR-byrå och är modeentreprenör samt författaren och rådgivaren Per Schlingmann.
Enligt gänget bakom Smoky har ginen en distinkt doft av tjära, med en rund karaktär av enbär, färska röda grapefruktsnoter, mineralitet från ostronskal och en örtig komplexitet.
– Det är en gin som ger ett mjukt första doftintryck där rökigheten sakta växer, säger Karl Ljung. Smaken av hav är från ostronskalsmineraler och örter som växer längs kusten. Sältan som kan upplevas på tungan i eftersmaken kommer ursprungligen från mineralerna i ostronskalen.
Trion bakom Smoky har även skapat egna signaturdrinkar som passar både till Smoky Shrimp Pasta eller som fördrink.
• Smoky Nordic Coastal Gin 40% | SB-nr 82128, 299 kr
Karl Ljung — Smoky Pompelmo
- 3 cl Smoky gin
- 3 cl grapejuice
- 3 cl Martini Fiero
Häll alla ingredienser i en shaker med is. Skaka drinken och sila upp i ett cocktailglas. Toppa med sodavatten.

Lili Assefa — Smoky Lea
- 2,5 ml chiliflakes
- 2 cm färsk ingefära
- 5 cl Smoky gin
- 3 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag
- äggvita
Moddla chiliflakes, ingefära och Smoky i en shaker. Häll resterande ingredienser i shakern och torrskaka (utan is). Tillsätt is och skaka drinken kall, sila upp i ett cocktailglas.
Per Schlingmann — Smoky Trophy
- 4 cl Smoky gin
- 1 cl fläderlikör
- 2,5 cl citronjuice
- 1,5 cl sockerlag
- 5 rosépepparkorn
- 2 skivor gurka
Häll alla ingredienser i en shaker med is och skaka drinken kall. Dubbelsila i ett high-ballsglas med is. Toppa med sodavatten.
Smoky Shrimp Pasta (4 pers)
- 400 gr av din torkade favoritpasta, exempelvis rigatoni
- 50 gr rumstempererat smör
- 1,5 dl finhackad lök
- 2 msk finhackad vitlök
- 2 dl fänkål hackad i små kuber
- 300 gr handskalade räkor
- 2 dl prosecco eller vitt vin
- 1 dl Smoky gin
- 3 dl grädde
- 2 dl fint riven pecorino
- chiliflakes
- körvel, gräslök eller dina favoritörter
- svartpeppar & salt
- pastavatten för spädning
- Fräs löken, fänkålen och vitlöken mjuk i smör.
- Slå på vinet och låt koka ner till hälften.
- Tillsätt grädden och låt koka upp och ihop. Låt såsen vila och smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan tills 30 sek återstår av koktiden.
- Tillsätt pastan i såsen. Spara lite pastavatten för att kunna späda med på slutet vid behov.
- Tillsätt Smoky gin, låt koka upp så alkoholen försvinner.
- Tillsätt chiliflakes för önskad hetta (detta är ytterst personligt)
- Strö i pecorinon under omrörning, tills krämigt.
- Vänd i räkorna och låt dom bli ljumma.
- Späd med pastavatten vid behov. Pastan ska bli mjuk och krämig.
- Garnera med örter.
- Servera genast.