fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Japansk ramen-soppa med whisky highball

av Carl Lönndahl
30 oktober 2019

Den japanska nudelsoppan ramen har tagit Sverige med storm. Mindre känt är att soppan i hemlandet Japan ofta ackompanjeras av en whisky highball. Svenska Totemo Ramen har gjort sig kända för att servera Stockholms mest autentiska ramen. Här delar de med sig sina fem bästa tips för att laga den smakrika rätten hemma – serverad tillsammans med en Whisky Highball på Glenfiddich.

Den japanska rätten ramen introducerades till landet någon gång under 1660-talet som en omarbetning av kinesiska vetenudlar. Rätten är idag en av Japans mest kända matexporter och nästan alla regioner i landet har sin egen version av ramen, exempelvis Tonkutsu (benbuljong på fläsk), Kyushu-ramen och Hokkaidos miso-ramen. Ramen i Sverige är egentligen ingen ny rätt då de klassiska snabbnudlarna från Nissin (och andra) existerat i matvarubutiker i decennier. Det är dock under de senaste fem åren som trenden har tagit rejäl fart. Kraven på kvalitetsnudlar har därmed ökat och nya ramen-restauranger har öppnat i vart och vartannat hörn i Stockholm. I Japan är whisky highball ett vedertaget komplement till den feta och smakrika soppan.

– Vi tycker att det är härligt att ramen har vuxit fram och blivit så populärt i Sverige de senaste åren. Nu är det dags att sprida kunskap om en av dess allra populäraste följeslagare, nämligen en klassisk whisky highball. Highballs är omåttligt populära i Japan och ses som ett självklart komplement till ramen, säger Rasmus Harnell från importören Nigab.

Glenfiddich Highball är en enkel drink att tillreda då den bara innehåller två ingredienser – Glenfiddich och sodavatten. De rika smakintrycken av ramen och highballen gifter sig i munnen och resultatet är svårslaget.

Totemo Ramen grundades av Jonas Lindgren och Peter Eneroth och är sedan tre år tillbaka ett av Stockholms mest populära lunchhak med endast fyra rätter på menyn och sparsamma öppettider kl 11-14. Totemo Ramen kan besökas på Sankt Eriksgatan 70 i Stockholm.

Whisky Highball – Originalet

Fyll ett highballglas med is…
1 del Glenfiddich 12 år (SB-nr 440)
3 delar sodavatten
Toppas med apelsincest.

Whisky Highball – Den mogna

Fyll ett highballglas med is…
1 del Glenfiddich 15 år (SB-nr 308)
3 delar sodavatten
Toppas med apelsincest.

Whisky Highball – Den rökiga

Fyll ett highballglas med is…
1 del Glenfiddich Fire & Cane (SB-nr 40561)
3 delar sodavatten
Toppas med cest av grapefrukt.

• Här finns recept på hemlagad ramen!

Sida 1 av 2
12Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.