Nu är det jul igen! Den kommande julhelgen är matens och brännvinets högtid med stort ”H” och inte många andra drycker är så starkt förknippade med julmat som det kryddade brännvinet. Men vilka snapsar passar till julbordets olika rätter? Här kommer de bästa kombinationerna till mixlådan Svenska Nubbar med O.P Anderson i spetsen = brännvinets Aladdin-ask!
Mat & brännvin Brännvin hör för många julen till och dess främsta egenskap är att den förhöjer smaker. De unika smaksättningarna i de kryddade brännvin som finns förstärker smakerna i den mat de kombineras med.
Brännvin är i allra högsta grad en måltidsdryck. Nedan välkomnar vi dig till en smakresa som visar upp det utsökta äktenskapet mellan mat och dryck. Julens rätter kombineras med rätt snaps och bildar en ljuv förening.
För dig som föredrar alkoholfritt i glaset och ändå vill vara med i gemenskapen kring skålar och snapsvisor, finns nu O.P. Anderson Original, Petronella och Klar i en alkoholfri mixlåda på Systembolagets hyllor.
Önskar du en allroundsnaps som fungerar bra till alla rätter på julbordet välj då klassisk julsnaps som O.P. Anderson Julaquavit eller Prima Julsnaps då de med mångfacetterad kryddning är skapade för att drickas till det svenska julbordet.
Vill du öka smakupplevelsen vid varje rätt kommer här utmärkta smakhöjande kombinationer till några av julbordets mest traditionella rätter.
I mixlådan Svenska Nubbar får du en uppsjö av svenska snapsar som passar utmärkt till det varma och kalla på julbordet, alla tillverkade vid O.P. Distillery uppe i Sundsvall.
Till den inlagda sillen som innehåller en del sötma tack vare sin söta ättikslag passar en snaps med mycket kummin perfekt då den är en av få kryddor som rår på detta.
O.P. Anderson och Gammal Norrlands har den klassiska svenska akvavitkryddningen bestående av kummin, anis och fänkål och är därför en idealisk kombination till sillen.
De lite rundare och gräddigare sillarna såsom senapssill, passar bäst med en mildare snaps som Läckö samt Kryddgårdens Flädersnaps.
Gravad lax kräver en mildare snaps. O.P. Anderson Klar och Prima Julsnaps har båda en citronkryddning som gifter sig mycket väl med laxen.
När det gäller ägg med rom och majonnäs passar dillfrökryddningen i O.P. Anderson Klar och Läckö Slottsaquavit som hand i handske.
När det kommer till den klassiska rätten Janssons Frestelse med sina fylliga smaker av lök och ansjovis kompletteras de utmärkt av snapsar med toner av torkad frukt. Det fixas med sherryn i Gammal Norrlands och kombinationen sherry-cognac i O.P. Andersons Julaquavit.
Till prinskorven, köttbullarna och griljerade julskinkan är lagrade eller fruktiga smaksättningar mest lämpade. Östgöta Sädesbrännvin med sina smaker av fatlagring, whisky och honung är ett perfekt sällskap, liksom Herrgårds Aquavit, som förutom sherrytoner också har karaktär från maltwhisky.
Numera finns många fantastiska vegetariska och veganska rätter på julbordet och för att kombinera dem på bästa sätt med ett kryddat brännvin är det viktigt att ta hänsyn dels till hur smakstarka de är.
Dels vilka kryddor och smaker som finns i rätten. Är det en mild rätt ska en mild snaps väljas, om den är stark väljs en kryddstark snaps.
Att avstå från att dricka brännvin till maten för att den är ”så stark” eller att det är ”omodernt” är rent nys, tycker O.P. Andersons kryddmästare Jonas Odland, som framhåller att maträtterna och och brännvinet har växt fram i symbios med varandra:
– När det erbjuds kryddat brännvin är alltför ofta den spontana reaktionen att avstå då många anser att det är för alkoholstarkt. Problemet är inte brännvinet utan den spridda ovanan att hälla stora iskalla snapsar rakt ned i halsen.
Så tänk på att hellre smutta på snapsen för att känna hur smakerna gifter sig i munnen, snarare än att bejaka snapsvisans uppmaning om att ta nubben i ett svep.
– Inför julens måltider vill jag absolut tipsa alla, även de som i vanliga fall inte brukar dricka kryddat brännvin, att smutta och verkligen smaka på snapsarna till maten. Avnjut hellre flera små med olika kryddningar istället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder, menar Jonas Odland.
• Svenska Nubbar: Bäska Droppar, Gammal Norrlands, Kryddgårdens Flädersnaps, Läckö, O.P. Anderson, Örtagårdsbrännvin, O.P. Anderson Björk , Herrgårds, Östgötasädes, Rånäs | SB-nr 180, 249 kr (10×5 cl)