fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 17 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Råvarutrygg Glen Scotia dyrkas upp av vattendroppe!

av Henrik Aflodal
1 juli 2020
Iain McAlister går igång ordentligt när han testar årets festivalutgåva av Glen Scotia. Kolla på videon nedan!

DET BLEV INGEN Campbeltown-festival i år. Corona-lockdown ställde festligheterna men Glen Scotia gick ändå vidare och gjorde en virtuell festival själva. Årets festival-tappning låg ju redan i pipeline.

Blender Michael Henry har i år valt en rökig maltwhisky destillerad 2006 som lagrats på refill hogshead-fat. Whiskyn flyttades över till 1st fill tawny portvinsfat för ytterligare 8 månaders lagring. Styrkan hamnade på 52,8%, åldern är 14 år.

– Jag är inne i en maritim period, förklarar Michael Henry. Ifjol gjorde vi ett romfat med torrare melasstoner som framhävde Glen Scotias speciella maritima rök. Campbeltown-rök är inte sådär in-your-face som Islay-whisky kan vara. Tiden i portvinsfat har mjukat upp smakprofilen ordentligt och adderat en mullig björnbärston. Röken finns där latent men märks egentligen inte.

En whisky direkt från fat är egentligen aldrig riktigt hemma. Ett råmaterial som behöver bearbetas. Antingen genom att kombineras med andra fat och karaktärer eller vattnas ner för att hitta sin optimala styrka.

Whiskyn har nyhälld en blommig gräsig sötma. På djupet murken ek och savande syltiga toner. Överallt mäskig färsk malt. Det luktar brygghus helt enkelt! Röken är som uppslukad av fatet.

I munnen söt fruktkola och sötat portvin som lyfts ett snäpp av örtig ek men dämpas av fetare smöriga malttoner. Smaken är verkligen råvarunära! Lång lugn jämn eftersmak, halvtorr och ekstringent med osynliga (?) fenoler, lite frukt och maltkorn smyger sig på.

Jaha, har den inte mer att komma med? Jodå, men whiskyn behöver lite vatten för att tända till. Några droppar väcker aromen som ger ifrån sig torvrök och läder, mossig liksom! Det blir också mer mäskhus med praliner och nektarin från portvinseken.

Aromen är alldeles utsökt och slående råvarutrygg trots sina 14 år. Förklaringen är förstås att lagom ”trötta” hogsheadfat smekt kemin medhårs och bevarat ungdomen i spriten.

Smaken är härligt syrlig och vinig med toner av björnbärsmarmelad! Chokladsötma tillstöter kort efter starten med fylligt chokladkakiga toner.

Mot slutet breder tjock fet sötbeska ut sig när eken blåser upp sig – nu märks åldern. Men i eftersmaken skrider portvinstonerna in och mörka praliner tillåts bölja fram och tillbaka samt sprida lite värme. I basen slingrande fenolbeska.

Whiskyn går i mål som en äkta Campbeltown-malt ska göra, lagom rökig. Och portvinssyrligheten dessförinnan är synnerligen välgörande. Corona-förseningen på någon månad gör att vi lagom till semestern får tillfälle att skåla för Campbeltowns rika historia.

En gång i tiden låg det destillerier i varje gathörn i det som kallades Skottland whiskyhuvudstad. Tur att några av stadens pannor fortfarande lever. Och när whiskyn blir så här god är det lätt att bli gråtmild. Skål för Campbeltown!

Glen Scotia Campbeltown Malts Festival 2020 52,8%

 91p   Doft 23, Smak 22, Exit 23, Balans 23 (vattnad)  14 år gammal. Destillerad 2006 på kraftigt torvrökt maltkorn. Lagrad på refill hogshead-fat. Tillbringat de sista 8 månadenra på 1st fill tawny portvinsfat. 1200 flaskor till Sverige, lanserad 30 juni på Systembolaget.  SB-nr 40745, 692 kr

En hälsning från Glen Scotias manager Iain McAlister:

Och här kommer whiskyförfattaren Charlie Macleans tolkning:

Senaste nytt

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Live-test av Balvenies TUN-serie med David Stewart!

Nyheter
ons 5:50

Kommer Gordon’s alkoholfria alt-gin bli världsledande?

Nyheter
tis 5:32

Vad är DRY JANUARY?

Nyheter
mån 5:32

Potentiellt sexistisk TV-reklam för Laphroaig friad

Nyheter
fre 5:29

Så här ser Johnnie Walkers upplevelsehus i Edinburgh ut

Nyheter
tor 5:06

Det svenska gin-undret har en helt egen podd

Nyheter
tis 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.