fbpx

Om oss

Nyheter från spritvärlden!

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka, tequila. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.

Vi rapporterar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.

Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-22 14 16, henrik.aflodal@spiritsnews.se
Henrik är författare, journalist och dryckesexpert och har varit en ledande gestalt på den svenska spritscenen i över två decennier. I verket “Whisky: Japan” utforskar konnässören den japanska whiskykulturen medan han i “Whisky: Top 100 Single Malts” besöker världens främsta maltdestillerier. Kärleken till smakupplevelser och det svenska spritarvet har även lett till att Henrik skapat alldeles egna produkter. Flaggskeppen är Spirae Älggräsbrännvin och Libbsticka Rågbrännvin.
Henriks mest passionerade projekt är däremot något helt annat och följer visionen om en nyhetssida som täcker allt inom spritgenren. Visionen blev till verklighet när The Spirits News lanserades i november 2019.
AXEL AFLODAL
Marknadsansvarig
072-208 33 20, axel.aflodal@spiritsnews.se
Axel är affärsutvecklare, skribent och ekonom med en ekonomie kandidatexamen från Mittuniversitetet. Axel har varit en del av The Spirits News sedan sommaren 2021 i rollerna som skribent och marknadsansvarig.
Axel har tidigare varit landslagsaktiv längdskidåkare men har under våren 2023 valt att avsluta sin karriär för att ge mer utrymme åt sin civila karriär. För närvarande bor Axel i USA där han studerar en master i företagsekonomi (MBA) på Michigan Tech University.

Tips & Tester

The Spirits News kärnverksamhet är att testa och ranka spritdrycker för att ge köprekommendationer. Vi testar alltid blint, det är drycken i glaset som bedöms, ostyrt av etiketter och förväntningar.
När det gäller recensioner är det en enskild experts bedömning som ligger till grund för utlåtandet. De bästa recensionerna rubriceras som tips.
I våra blindtester av flera sorter samt cocktails/drinkar, eller dryck- och mat-kombinationer, är det en panel med flera experter som gör en sammanvägd bedömning.
I recensioner av brun sprit som whisky och rom används 100-poängskalan med max 25 poäng vardera för Arom, Smak, Eftersmak, Balans/helhet (ASEB). Ofta testas dryck vattnad också (för att locka fram fler smaker) poängsättningen särredovisas då.
Bedömningen görs inom dryckeskategorin. Singelmalt jämförs inte med blended whisky. Lagrad rom ställs inte mot lagrad tequila eller lagrad brandy.
0-60 poäng är underkänt; kring 75 är okej men tråkig och oinspirerad sprit; över 80 är kvaliteten bra och dryckerna börjar bli spännande; över 88 poäng är det exceptionellt och suveränt med wow-faktor; upp mot 93-4 absolut världsklass! Dryckestips med köprekommendation trillar in kring 84 och uppåt.
I våra blindtester (samt recensioner av vit sprit) används 5-poängskalan, från dåligt till världsklass. 0-1 är underkänt, 2 godkänt, 3 bra och 4 exceptionellt bra, därutöver världsklass. Till vardags börjar man smutta från 2, den kräsne går in på 2,5-3. Från 3,5 och uppåt finns de fantastiska smakupplevelserna.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

PRENUMERERA

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.