Auktion Nyss slogs det rekord på Systembolagets dryckesauktion här i Sverige när The Macallan Genesis 72 år såldes för 522 000 kronor. Det är såklart spektakulärt med rekord men faktum är att whiskyn klubbades under utropspriset. Något som är ovanligt när det gäller så dyra objekt. Så här kommenterar auktionsexpert Sören Nylund händelsen:
– Det är alltid roligt när det slås rekord, speciellt för de som jobbar i auktionsbranschen. Det blir ju lite extra uppmärksamhet runtomkring verksamheten då. Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att det inte är lagligt för Systembolaget att göra reklam för alkohol. Men om media skriver om det efter tips från utomstående är det ju högst tillåten och framförallt gratis reklam. Och rekord vill ju alla läsa om.
– Att budgivningen stannade på 522 000 var inte någon större överraskning på våra breddgrader. Köparen kan nog skatta sig lycklig just nu, för marknadspriset på internationella auktioner är det dubbla.
Varför blev det inte mer aktiv budgivning när utropet var satt till 625 000 kronor?
– Det är inte många som kan eller vill langa upp en dryg halvmille för en flaska, om man inte vill sälja den vidare och göra en vinst. I det här fallet finns det en bred marginal. Ju högre pris, desto färre budgivare och här var det nog bara två som tävlade mot varandra skulle jag tro.
Men varför acceptera 500 000 kronor om den är värd mycket mer?
– Säljaren sätter själv ett bevakningspris, men det kan inte överstiga utropspriset. I detta fall kunde säljaren ha en bevakning på maximala 625 000 eller valfritt därunder. Auktionshuset brukar rekommendera en 80%-nivå och då blir det i detta fall en halv miljon. Kanske någon som var i ett läge där man behöver få in pengar.
Det är ju de facto en förlustaffär eftersom säljaren rimligen köpte flaskan av destilleriet för 60 000 dollar (ca 550 000 SEK) när whiskyn släpptes i augusti 2018?
– Ja, det är just det som gör affären lite underlig. En enkel logisk förklaring som ger svar på alla invändningar är ju om säljaren helt enkelt är Edrington? Alltså ägaren till destilleriet. Tar man bort mellanledet och det handlar om en direktförsäljning spelar ju försäljningspriset mindre roll. Ingen gör då en förlust. Destilleriet får in lite mindre pengar vid försäljningen men vinner mycket i publicitet och uppståndelse för varumärket.
Auktion är ju i grunden en andrahandsmarknad. Är det vanligt att destillerier säljer whisky direkt på auktion och hoppar över mellanledet?
– Nej, det är inte vanligt! Men, det har blivit en mer accepterad händelse med tiden, framförallt när det gäller världens mesta lyxwhisky, alltså Macallan. Möjligen kommer fler att följa efter. Kanske Dalmore är nästa prestigemärke. Och varför inte Port Ellen vars priset gått genom taket i samband med att de ska återinviga sitt destilleri? Man ska vara medveten om att försäljningen av Genesis-serien inbringar över 300 miljoner kronor till Edrington vilket ska hjälpa till att betala det nya Macallan-destilleriet.
– Jag tror att whiskyindustrin sneglat på vinsidan där de främsta producenterna höjt sina priser med tiden. Boomen kom runt 2005 då framför allt de fem topp Bordeaux-slotten toppade med primörpriser runt 10-12 000 kronor per flaska. Whiskypriserna på de allra finaste sorterna har höjts successivt de senaste 10-12 åren.
Macallan har ju nyligen skänkt flaskor till en välgörenhetsauktion i UK. Hur går det med affärsetiken om man trissar upp priserna för sin whisky via en auktion och sedan behåller pengarna själv?
– Det är inget olagligt i att sälja sin egen whisky direkt på auktion och få bättre betalt än vid traditionell butiksförsäljning. Auktionsmarknaden är som vilken marknad som helst. Det handlar om att tjäna pengar, både för säljare och auktionär. Som sagt tror jag att vi kommer att få se mer av det här framöver. Whiskyhusen vill såklart ha maximalt betalt för sin mest exklusiva unika whisky.
– En fördel om whiskyn kommer direkt från källan är att proveniensen inte kan ifrågasättas. Det finns ju en hel del ”fakes” därute. Ingen drabbas av förlust med direktförsäljning – men då måste ju säljaren anges och vara offentlig för köparna. Det brukar ofta vara på välgörenhetsauktioner som de högsta priserna nås och det blir mer legitimt med direktförsäljning på en sådan auktion och mer etiskt acceptabelt – pengarna går till ett gott ändamål.
Vet du vem som köpte rekordflaskan?
– Ja.
Vem då?
– Det tänker jag inte säga mer än att det var en utlänning. Jag är rätt säker på att flaskan dyker upp på en auktion utomlands inom kort med en helt annan budgivning och ett högre pris. Auktionsvärlden omges av sekretess. Man avslöjar aldrig vilka som deltar i handeln. Delvis handlar det om säkerhet, att kriminella inte ska veta var dyrbarheter hamnar. Men främst av integritetsskäl. I det exklusivas natur ligger att vara ensam om något.
LÄS MER: Dyraste whiskyn i Sverige på auktion är en Macallan
LÄS MER: Ropa in 72-årig Macallan för bara en halv miljon
LÄS MER: Macallan säljer lyx-whisky direkt på auktion
SÖREN NYLUND har över 30 års erfarenhet av vin- och spritbranschen och lång erfarenhet av mat- och dryck i kombination. Som handledare och utbildare hos Systembolaget 1994-2006 utbildade han kolleger i vinkunskap och var med och tog fram spetskursen ”Trender och Traditioner”. Åren 2003-2005 fördjupade han sin dryckeskunskap till diploma-nivå via Wine and Spirit Education Trust (WSET). Hösten 2007 tillträdde han tjänsten som värderingsansvarig och var med och byggde upp Systembolagets Dryckesauktioner – en marknadsplats för köpare- och säljare av värdefulla samlarobjekt. Stort fokus låg på värdering och att säkerställa objektens äkthet. Sedan januari 2020 verkar han som oberoende värderingsman. Sören Nylund är innehavare av titeln ”Av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och andra alkoholdrycker”.