fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 28 februari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Att gå på restaurang i corona-tider…

av Henrik Aflodal Esq
5 juni 2020

Restaurangbranschen är den kanske hårdast drabbade av corona-virusets framfart. Marginalerna är extremt låga och businessen är per definition just-in-time. Färska råvaror och mycket personal som kräver ett stadigt flöde av gäster/kunder. Restriktioner som att inte fler en en handfull människor får samlas omöjliggör normal restaurangverksamhet. Vi har hittat ett par kreativa lösningar på problemet.

Mest häpnadsväckande är svenska Bord För En som TV4 rapporterat om.
   
1 Kocken Rasmus Persson i värmländska Ransäter (där folklustspelet Värmlänningarna sätts upp varje sommar, men inte i år) ligger bakom idén där måltiden får åka linbana i en korg inifrån köket ut på ängen där det ensamma bordet står. Tanken föddes när svärföräldrarna skulle bjudas hem men på grund av smittorisken tvingades sitta ute. Tvättlinan togs i bruk på ett nytt sätt och generationerna umgicks på distans.Konceptet kallas Bord För En. Dryckeslistan har satts ihop av Joel Söderbäck från Tjoget i Stockholm. Stol och bord saneras noggrant mellan gästerna. Som betalar vad de vill för maten. Bokningarna börjar trilla in men bered dig på kö, restaurangen är ju fullbokad redan efter 1 gäst.

Till Ransäter tar man sig med buss. Följ bara repet från hållplats Hembygdsgården som hittar du bordet på ängen. Men kolla väderleksprognosen innan du bokar, om det regnar får du ändå inte komma in i huset.

2 Cafe & Konditorei Rothe i tyska Schwerin delar ut hattar med ”noodles” till alla sina kunder. Alltså flytande skumstänger som barnen leker med i poolen. Tre stycken flärpar på hjässan som spretar åt alla håll ser till att hålla fikande kamrater på lagstadgat avstånd.

Vem har sagt att tyskar saknar humor? De lustiga (och smaklösa) huvudbonaderna togs faktiskt med av ett TV-team från RTL som skulle göra ett corona-reportage. Rekvisitan lämnades kvar och allt blev en grej. Tyskar ur alla möjliga (risk)grupper strömmar till kaféet för att få en stunds avkoppling på tryggt avstånd från eventuella virus…

3 Veganska restaurangen Mediamatic ETEN i holländska Amsterdam ligger på en brygga vid vattnet. Stället erbjuder en fyrarätters växtbaserad middag. Så varför inte stoppa in gästerna i små växthus? En suverän lösning som släpper igenom solen men skyddar mot vind och regn och såklart håller viruspartiklar ute också. Maten kommer på en träplanka, personalen har full skyddsutrustning. I de små husen får det plats max 3 personer.

4 Det här med att bära ansiktsmasker gör varken till eller från när det gäller smittospridningen enligt expertisen (om det inte rör sig om professionella skyddsmasker). Men trygghetskänslan ökar såklart. I Israel där man gillar att umgås har en ansiktsmask tagits fram med en öppning för munnen så man (enligt regelverket) kan äta utan att ta av masken.

För att inte masken ska förlora sin funktionalitet går öppningen att reglera med en handhållen manick. Patent är sökt vilket tyder på att firman räknar med att den här pandemin kommer att bli kvar hos mänskligheten ett bra tag. BBC har dokumenterat en måltid:

   
5 Finkrogen The Inn at Little Washington som har tre stjärnor i Guide Michelin har tagit social distansering till nästa nivå. Du har väl sett de fullsatta läktarna på nyligen startade tyska ligamatcher i fotboll? Men istället för pappdockor har amerikanerna befolkat de oanvända borden med uppklädda skyltdockor som vore det 1940-tal.

Servisen är tillsagd att stanna till vid skyltdockorna och ta upp vinbeställningar och såklart fråga hur maten smakar. Allt för att stämningen ska vara inkluderande och värdig en stjärnkrog. De riktiga gästerna ska tillåtas slappna av och känna att allt är som vanligt. Stället ligger en bit utanför Washington och är också ett hotell med 28 rum. Man har nyligen öppnat upp igen efter lockdown.


6 Fransmännen gör ju allting med stil. Designern Christophe Gernigon har utvecklat en serie huvor av plexiglas som kan sänkas ner över middagsgästerna. Som att hamna i en fransk film noir i en frisersalong på 1960-talet där tanterna satt med sina permanenthuvor.

Plex’eat har formen av lampskärmar och är genomskinliga så man kan hålla ögonkontakt runt bordet.
– Jag fick idén under en av mina nattliga kreativa promenader under karantänen, berättar Christophe Gernigon. Det här skulle vara ett nytt sätt att välkomna gästerna på när samhället börjar öppna upp igen.

7 Vietnamesiska matstället Maison Saigon i Bangkok är likt Little Washington ovan inne på att folk inte ska känna sig ensamma när det kommer till en nästan öde restaurang. Därför placerar man ut små nallebjörnar av pandatyp (som ju är världens snällaste björn). Vid varje bord sitter nu en kramgo pandabjörn så folk ska känna sig ordentligt välkomnade.

– Tidigare hade vi bara en stol för enstaka gäster men det kändes inte bra, så nu får man sällskap om man kommer ensam, menar restaurangägaren Natthwut Rodchanapanthkul.

Senaste nytt

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Japansk whisky får äntligen sitt regelverk!

Nyheter
tis 9:08

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

Nyheter
tis 5:22

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Drinkar
fre 5:10

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.