fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

“Restless” Peter Mackie

Motto: Nothing is impossible

av Henrik Aflodal Esq
1 juni 2017
Peter Mackie, större än livet självt

AV ALLA whiskybaroner var Peter Mackie den som kände starkast för maltwhisky. Han var ensam om att inte matcha fram sig själv som varumärke, något som uppfattades som innovativt av samtiden. Parallellt med sin blend sålde han aktivt både Lagavulin och Craigellachie. Han behöll sitt oberoende livet ut och vägrade liera sig med sina stora konkurrenter.

Peter Mackie var en entreprenör i ordets mest moderna bemärkelse. Dedikerad till hårt arbete, exakt planering och rigorös disciplin gick han under smeknamnet ”restless Peter”. Han gjorde inget halvhjärtat. På kontoret på 13 Carlton Place i Glasgow hängde en stor skylt med orden: ”Ta inget för givet”. Författaren Robert Bruce Lockhart beskrev Mackie som ”en tredjedel geni, en tredjedel storhetsvansinnig, en tredjedel excentrisk.”

För oss är han mest känd som Lagavulins och White Horses härförare men i samtiden såg man honom lika mycket som politisk agitatör i tory-partiet. Han var djupt involverad i dagspolitiken. Mackie ville reformera skattetariffsystemet och var för skapandet av en federation av kolonierna med ett gemensamt parlament.

Hjärtefrågan var att höja kvaliteten på tidens blended Scotch. Hans blend White Horse var först med skruvkapsyl på flaskorna vilket skyddade whiskyn bättre än naturkorken. Och Mackie ville ha mycket maltwhisky i mixen. Hans idéer nedtecknas av skribenten Alfred Barnard i pamfletten ’How to blend a whisky’. I häftet återges vad som sannolikt är receptet för White Horse: 5 delar Glenlivet, 3 delar Islay, 3 delar Lowland, 1 del Campbeltown och 4 delar grainwhisky (bara 25%). ”Idén är att producera en blend så perfekt att kunden ser den som en dryck, inte en blandning av flera”, menar Barnard.

Bara den finaste Highland-whiskyn får komma ifråga och den ska vara vällagrad, 7-10 år är idealet men enklare blends för vanligt folk kan vara 2-4 år. Och så bör whiskyn efter blending läggas tillbaka på fat för att giftas samman i 3-6 månader. Viktigt att känna till är att whisky vid den här tiden inte var reglerat i lag.

I det whiskykrig som blossar upp står maltmakarna i norr mot blendingfabrikörerna i söder. Den ursprungliga whiskyn gjord på mältat korn känner sig hotad av den nya tidens billiga grainwhisky som ”späder” ut produkterna. Målet för Highland-maffian var att bannlysa grainwhisky helt vilket i så fall skulle sänka ”modeflugan” blended whisky.

Mackie är ju både ock och han försöker ta en medelväg i debatten. Ålder är viktigare än smak när man väljer ut komponenterna i sin blend, rapporterar hans språkrör Barnard. I whiskyutbudet rankas Islay-malten högst tack vare sin ”avrundade feta karaktär”. Pamfletten avfärdar dåtida kritik mot Islay-whiskyn som ”numera görs med omsorg, smaken är mer delikat och mindre grov eftersom man använder torr torv och inte fuktig när malten torkas.”

I parlamentet i London argumenterar Peter Mackie för en glidande skatteskala som premierar ålder och kvalitet framför yngre enklare whisky:
– Allmänheten vill ha ålder, i stora doser. Erfarenheten säger oss att stökigt fyllebeteende uppstår där ung primitiv sprit säljs. Medan män som överkonsumerar gammal vällagrad whisky bara blir sömniga och slöa, och icke stridlystna!

Den liberala regeringen köper inte argumentet utan höjer skatten på whisky rakt över med en tredjedel i 1909 års budget. Åldern nämns inte alls och det är först 1915 som ett minimum av 3 års fatlagring lagstadgas.

Mackie var en berest man med många järn i elden. 1918 skänkte han avelsdjur till Rhodesia för att uppmuntra djuruppfödning. Han finansierade också en antropologisk expedition till Uganda i eget namn. På hemmaplan på Speyside skötte han sitt destilleri med järnhand. I källaren på destilleriet under styrelserummet bereddes enligt ett hemligt recept Mackies näringsrika BBM-mjöl – Bran, Bone & Muscle. Alla anställda var beordrade att köpa mjölet och baka bröd som hela familjen skulle äta. Ett sätt att skapa en marknad för en produkt som idag känns långsökt!

Andra projekt som ebbade ut när Mackie dog var tillverkning av betongskivor samt sädeskakor för djur, väveri för Highland-tweed och distribution av karragentång (förtjockningsmedel). Mackie anordnade också årliga inspektioner av de anställdas trädgårdar och premierade det hushåll som hade den mest välskötta täppan. Ur detta perspektiv kan man tänka att hans bortgång var en lättnad för somliga!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.