Reviews Bruket att lägga whisky i rödvinsfat uppfanns av Mark Reynier. Vinmannen som i december 2000 tog över Bruichladdich på Islay. Idén är såklart naturvidrig och reaktionen i munnen lät inte vänta på sig.
Kollisionen av syrligt rödvin och sötestrig whisky var total. Konstiga smaker vi aldrig stött på och inte förstod. Dåtidens smakpaletter var inte förberedda för något dylikt.
Men man vänjer sig vid allt med tiden. Idag tycker väl ingen att det är konstigt att lagra maltwhisky på rödvinsfat från spanska Rioja? Som The Vintage Malt Whisky Co gjort i senaste Cooper’s Choice-utgåvan.
Whiskyn har döpts till Kilnaughton som ligger på Islay. Stranden bortom Port Ellen är ett utflyktsmål och på kyrkogården kan man begrunda ruinerna av ett kapell från 1400-talet.
Men hur smart är det att sänka en rökig whisky i rödvin? Det är upplagt för seriekrockar mellan fenoler och surt vin…
“Det luktar omogen banan åt potatisskalshållet. En unken pruttrökig odör man motvilligt dras in i.”
Det skär sig på ett underligt vis redan i aromen. Det luktar omogen banan åt potatisskalshållet. En unken pruttrökig odör man motvilligt dras in i. Säreget speciell och faktiskt någorlunda lockande.
I munnen gummisöta toner följt av rena estrar och dieselskitig utgång. Lång lättsam torvrökig final med savande fruktkaka och äppelfläktar. Rödvinsfatet lyckas göra whiskyn till någon sorts fastlandsrökare, Islay känns fjärran?
Med lite vatten kommer vi whiskyn in på livet. Nosen bir sötare. Det stinker äppelkaka med kanel men potatisskalen ligger kvar under. Aggressiva spritångor stör lite, balansen rubbas och aromen tappar ett snäpp.
Whiskyestrarna verkar ta överhanden med lite vatten i glaset. För i munnen lever frukten upp. Äpple tar täten följt av apelsin med kardemumma. Smaken blir alltmer läskande, mot slutet tonic-liknande kinin-beska. Whiskyn drar sig tillbaka i eftersmaken, sluter sig i sitt G&T-skal. Lågmäld sorti av kvistig tallkotte.
“I munnen lever frukten upp. Smaken blir alltmer läskande, mot slutet tonic-liknande kinin-beska.”
Vad ska man säga, en whisky för Gin & Tonic-älskare? Hursomhelst börjar det obekvämt vid 56% med gummi/diesel-fenoler. Vill man ha rökwhisky för pengarna är det här whiskyn ska drickas. Den bolmar och har sig, dock inte i Islay-stil.
Med lite vatten i glaset lever frukten upp samtidigt som denna märkliga G&T-beska smyger runt. Rödvinsfatet vrider verkligen om rökaromerna. En udda whisky minsann!