Whiskymakande Det roligaste som finns i ett destilleri måste väl vara att få fylla faten med nywhisky? Nja, visserligen är det ju slutstationen för produktionsteamet, där man lägger nyspriten till vila, vilket ger en viss tillfredsställelse. Men det är tidsödande och arbetskraftsintensivt. Passning behövs, man vill ju inte spilla över när fatet är fullt.
Nu har Diageo tillsammans med universitetet i Strathclyde och Siemens utvecklat en digital fat-tappare som sköter verksamheten felfritt och automatiskt. Uppfinningen kan spara miljoner pund för den skotska industrin som helhet.
Men det handlar inte egentligen om spillet utan att maskinen säkerställer exakt hur många centiliter sprit som fylls i varje fat.
En vanlig dag i ’the filling store’ råkar man ut för överfyllnadsspill, eller tvärtom att faten fylls för lite, vilket beror på att man har för bråttom, det bildas ju en massa skum.
Allt detta kommer den automatiska påfyllaren att lösa. Varje fat fylls optimalt och maximalt samtidigt som räkneverket på decimalen registrerar volymen vilket förs in i systemet.
Tester visar att man uppnår 99% ackuratess för ett 200-litersfat som tar ca 1 minut att fylla. Väl värt att notera är att varje fat sätts ihop av en tunnbindare och blir individuellt. Ett enskilt fat rymmer sällan exakt 200 liter vilket gör att man aldrig kan förutse hur många fat som behövs när en tankbil med tusentals liter angör depån.
Den exakta kontrollen kommer att slimma logistiken. Nu slipper man räkna på extra lagerhusutrymme. All fatlogistik går att förutsäga och planera långt i förväg.
För ett litet nystartat privatägt destilleri som kanske fyller några enstaka fat i veckan är detta såklart inget problem. Men för Diageo som har 11 miljoner fat i lager i detta nu innebär en smidigare hantering att mycket pengar sparas. Hanteringen med faten utgör 10-20% av kostnaden i produktionsmatrisen.