Reviews Highland Park-fans finns det många av. Orkney-destilleriet som har den pampigaste entrén där det ligger på näset i utkanten av Kirkwall.
Det egna maltgolvet processar rökmalt med högt fenolinnehåll. Som dock blandas ut med rökfritt maltkorn innan mäskning vilket ger destillatet en behaglig rökton.
Men den ser man inte mycket av i standardutgåvorna som till del lagras på sherryfat. ytterst sällan ger destilleriet självt ut rena bourbonfatslagrade varianter. När det sker kommer whiskyn i små exklusiva uipplagor.
Gordon & MacPhail har nu lyckats få en tillfällig lansering på 234 flaskor av en 14-åring lagrad på en bourbon barrel. Ett helt fat alltså, enbart för oss svenskar och därmed synnerligen exklusivt.
Det som gör whiskyn är den alldeles speciella rökigheten. Det blir inte riktigt torvrök hos Highland Park utan en egen mix av fenoler. man hinner nästan glömma hur aptitlig rökig Highland Park är emellan varven. Det är ju så sällan en flaska dyker upp.
Whiskyn har en mild doft av syrén och rosor med en söt honungston påminnnade om älggräsblom. under gräddig ek och sandelträ. I centrum en odör av bildäck och rökt korv (bravo). Ovan mäskig malt och fruktsoda.
Långsam smak som börjar i läder innan gammelestrar vecklar ut sig, följt av orkidéer. Mot slutet äppel-cavlados och ett eteriskt eklyft som förstärks av bedagad sotighet från rökmalten.
Eftersmaken är lång och lätt men kravlande djupsinnig. överlag eketerisk med grönmynta men också vänlig med sockervaddsötma.
Detta är ett gudabenådat fat. Så åldersmärkt trots de ynka 14 åren, hur är det möjligt? Fenolerna är nog förklaringen. Ihop med de blommiga tonerna och frukten uppstår den där känslan av djuplodande ålderssetrar. Känslan förstärks när frukten mot slutet djupdyker och kravlar fram i en eketerisk final. Köp alla flaskor!