fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Rökfri Yoichi är rökig ändå!”

av Henrik Aflodal
2 februari 2022

 Reviews    Nikka är det japanska whiskyföretaget som i starten satsade på mer smakintensiv whisky än föregångaren Suntory. Yoichi invigt 1934 kokade en rökig whisky i sann Highland-anda. Inte lika rökstånkande som Islay-whiskyn utan med dagens mått mätt ändå rätt modest i sin rökighet.

När man på 1960-talet byggde Sendai utanför miljonstaden med samma namn blev whiskykoket röklöst men med en Yamazaki-frejdig fruktighet. Den japanska paletten tilltalas nämligen av det söta fruktiga i större utsträckning än maltigt rökiga, som den skotska traditionen är så bra på.

“Miyagikyo blandar bort korten helt. Som helhet en bagatellartad besvikelse.”

Nu har Nikka i sin nya Discovery-serie vänt på ekvationen och gjort en rökig Miyagikyo (från Sendai) och en rökfri Yoichi. Resultatet är på samma gång lyckosamt men också en besvikelse.

Miyagikyo blandar bort korten helt. Det som alltid är så härligt fruktigt blir med rökpåslaget varken eller. Tom doft av korn som är sandigt motvals. Under maräng med toner av körsbärssaft. Denna fruktighet som är destillatets kännetecken märks knappt.

Ren blandsaftig smak med tobaksrök. Enkel kort eftersmak med fadda safttoner. En sorts knäckig sockrig rökton finns där för den som letar noga. Som helhet en bagatellartad besvikelse.

Det blir inte bättre med lite vatten i det 48%-iga glaset. I nosen ökas sandigheten som gömmer frukten. Malttoner i munnen får ett lyft av fruktkaka, som mot slutet dränks av sockerlag och fenoler. Halvlång tobaksrökig final med torkad frukt räddar ekpaget från tristess.

Funkar inte alls. Glada Miyagikyo nedgrävd i sockerlag med störande fenolvibbar. Vad gjorde man här? Känns som ett transitkok mellan en rökfri batch och en torvrökig. Alltså när man rensar systemet på fenoler.

Yoichis och Miyagikyos pannor.

Yoichi visar sig vara en trevligare bekantskap. På pappret orökt men i munnen rökig! Kan det vara reströk från den gängse processen? Alltså att man inte riktigt lyckats rena rören från rökrester.

Doften är obalanserad. Det luktar bakjäst och deg. Men också savaräng och jästig äppelmust med sulfur på djupet. Orenheten kan just bero på kvardröjande fenoler som ju enligt produkbeskrivningen inte ska finnas där…

Smaken bjuder på fruktkaka med underliggande baconsälta. Strax surt läder som kryddas med krutrök och melonlikör. I den halvlånga eftersmaken fullkornsbröd blandat med bränt gummi.

“Yoichi är på pappret orökt men i munnen rökig! Kan det vara reströk från den gängse processen?”

Överraskande smakupplevelse som tar ut svängarna och är karaktärsfull trots den klantiga aromen. Genomgående tema är den där baconrökiga tonen, som dirigerar samspelet vattnad också.

I munnen mer frukt i form av äpple och persika men också baconrök som smyger i bakgrunden. Mot slutet garvat läder och sura fenoler. Eftersmaken har samma längd och bjuder på skitiga lemonadtoner samt rökta charkuterier – det är förstås bacon-tonen som växer i styrka.

En fin Yoichi-whisky som visar att japanen har mer frukt än man tror när nu torvröken avlägsnats. Emellanåt sticker ungdomstoner fram men kvaliteten dominerar. En ofrånkomlig tappning för alla Nikka-fans att ha hemma.

Sammanfattningsvis kan man ändå säga att de båda stjärndestillerierna ska ägna sig åt det de kan bäst. Grundaren Masataka Taketsuru skruvade till på receptet på sin tid och satte ner parametrarna. Låt whiskystilarna vara som de är. Det blir bäst så.

LÄS MER: “Nikkas jästexperiment förvandlar Yoichi till en fruktbomb!” – Discovery 2

Yoichi Discovery Non Peated 47%

 89/90p ​  Doft 21/21, Smak 23/23, Avslut 22/23, Balans 23/23  Utgiven av Nikka  i nya Discovery-serien. Gjord på rökfritt maltkorn av Yoichi Distillery på Hokkaido. Totalt 20 000 flaskor worldwide.  SB-nr 41091, 2385 kr

Miyagikyo Discovery Peated 48%

 83/80p ​  Doft 20/19, Smak 21/20, Avslut 21/21, Balans 21/20  Utgiven av Nikka i nya Discovery-serien. Gjord på rökigt maltkorn av Sendai/Miyagikyo Distillery på Honshu. Totalt 20 000 flaskor worldwide.  SB-nr 41093, 2385 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.