Reviews Peat Smoke är en batchutgåva som kommer varje år. Grejen är att man använder kraftigt torvrökt korn till skillnad från den reguljära produktionen. Istället för 12-14 ppm fenoler i maltkornet nyttjas 57 ppm.
Tappningen har genomgått en metamorfos. 2010 diffust rökig och unghafsig i stilen. Men då användes 35 ppm-malt. Med 50+ fenoler en dunderrökare som ruskar om en.
Stor sötrökig arom. Det stinker sött av tjära och bildäck med gödselstick. Under mild ljunghonung och massor av rökigt maltkorn. Mitt i jästa äpplen och torvrök, i kanten ansamlas karameller.
Oljigt rökkornsguppande smak, jämn och enkel. Man börjar undra om historien ska upprepa sig. Icke så, plötsligt dyker syrlig färsk ved upp, följt av muskotblomma och oljiga tjärpastiller – komplext och spännande.
Långa efterdyningar, rökhulkande och feta. Torvrök övergår i verkstadsgolv och rapsolja. Småjobbig final, whiskyn fastnar nästan i halsen.
Som helhet riktigt bra. 2014 års whiskykok kommer ut såsom det var tänkt. Djäklans vad god sötrökare. Brutal som en öwhisky fast grövre rökighet bortom den förväntade torvröken.
Och ombytlig med helt annan regi vattnad då mer fruktsötma dras fram på bekostnad av röktjockan. Nosen blir mindre spännande dock, dämpad och normaliserad. I förstone en stickig terpentin-not. Överallt torvrök blandat med rökkorn på fet bas av honung och gräddkola.
Smaken är oljigt luftig och lättare. Sötgodismun med torvrök blir torrare matoljig med tjära, mot slutet sötare fruktkaramell som bär in i en lika fet avslutning men med fruktsötman som motvikt blir det godare, såå bra!
Det är avslutet som gör skillnad. Vid 46% för tjock och oljig finish, men vattnad riktigt proffsig. Värd en plats i i barskåpet, kanske nya ”standardrökwhiskyn” månntro?