fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 18 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Rökig Gast-whisky barnsligt god och härligt illvillig”

av Henrik Aflodal
5 maj 2021


 Reviews    Grythyttans whisky var ingen höjdare när det begav sig. Nyspriten var rent av finklig. Men tiden läker alla sår heter det ju. Ekträets stora förtjänst är att det kan rensa bort elakheter och tvätta rent ett taskigt destillat.

Bergslagen-gänget som förfogar över lagret gör ett bra jobb med att pussla ihop kvarvarande fat till produkter. Pågående utgivning har döpts till Väsenserien II och det senaste bidraget heter Gast.

Alltså en osalig ande som man nog kan säga att gamla Grythyttan var med höga ambitioner som grusades gruvligt.

I flaskan finns 9-årig rökwhisky som hämtats ur cognacs- och bourbonfat. Stor ljus doft av linolja och söt tjära. Centralt kola-klubba och toffee, i kanten karamelliserade äpplen och tallbarr samt nyhuggen björkved.

Böljande smak av söt fudgesås (spetsad med rökwhisky) som har övertoner av fanér. Under beckolja och sent torvrök – bra!

Den rökdränkta fudgesåsen bär vidare in i eftersmaken där vanilj ansluter. I botten rökextrakt liknande liquid smoke!

Vem som helst som läser detta inser att whiskyn är smarrigt söt-elak i stilen. Sådär oemotståndlig för den som är gravt rökskadad efter ett långt liv av rökwhisky-pimlande.

I Gast tämjs det oregerliga oroliga som präglar Grythyttan-destillatet. Med hjälp av rökbehandling ska understrykas. Röken dämpar och lugnar det oroliga i spriten.

Att vattna funkar oftast halvdant för Grythyttan. Här blir doften torrare med jordig sötma av granskott och rökt fläsksvål bakom fudgen. Doften skalas av och tappar nivåer.

Bakad smak av sockerlag med rökpuffar. Eftersmakens rökighet har inslag av rost. Avskalat rent och rätt dött tyvärr.

Mer vatten lyckas mirakulöst vända trenden. Ner mot 44% framkallas en enkel arom av söt bacon/medwurst och mättad rökelse samt svettig socka och svart bananskal. Äckligt lockande.

Munnen är lång och sötrökig och ånyo i form. Bulldeg tar på vaniljkola, lagomt bolmande rökig hela tiden. Mot slutet plötsligt riktigt elegant med ren torvrök och lätta fanértoner samt sötlakrits.

Lång och skönt värmande final över torvrök och Svarta Kattens söta salmiak-tabletter – helt enkelt sött och gott!

Förra utgåvan i Väsenserien lystrar till namnet Bäckahäst och är också 9 år men tagen ur bourbonfat samt franska nyeksfat. Den här färska eken bildar ihop med ostyriga Grythyttan en explosiv cocktail.

Till skillnad från utåtriktade Gast knyter sig doften. Liten örtig arom av sandelträ med bladig sockervadd i bakgrunden, i kanten charkuterier. Sådär, knappast publikfriande.

Smaken är skogig med godis och fruktkaramell. Mot slutet jordiga gödseltoner. Lång gummi-eftersmak med honungspastill på söt jordig bas.

Obalanserat och obekvämt men ändå charmigt. Ingen enkel whisky, det krävs tillvänjning, Grythyttan-acklimatisering liksom.

Vattna ska man undvika, originalstyrkan på 57% är bästa vägen framåt. Med vatten avmätt godisdoft. I munnen malttoner och avgaser samt kompakta estrar. Stum torr lagerbladsek stänger av whiskyn i utgången.

Mer vatten förvärrar situationen ytterligare med värmeutveckling som bränner bort nyanserna. Gast får som sagt draghjälp av rökdestillat vilket döljer en del av skramlet under Grythyttan-huven. Det blir bra mycket bättre då.

High Coast jobbar vidare på sin Silent Mills-serie. Tredje försöket tillägnas Svanö. Här får vi en stor lättsam ungrök-nos med inslag av gödsel/torvrök. Riktigt fräscht med destillatets rena sötma i basen. Lite borstad ek samt söt skorpa i bakgrunden ger röken en mogen känsla.

Burlesk rökmun som tar fart i sockerlag. Strax torvrök och fruktkaramell, mot slutet stråk av salmiak och charkuterier, samtidigt eterisk.

Lowkey sötrök-finish. Torvrök och rökelse med drag av tjära. Annars sockerlagsjolmig och fruktkola-simpel. High Coast destillatet orkar inte riktigt bära upp rökoket och bygga in karaktär. Frukten saknas.

Whiskyn är drygt 8 år gammal. Nästan bara rökdestillat á 40 ppm fenoler som lagrats på bourbon barrels med en mindre del som flyttats till svenska nyeksfat. Men här kompletterar den färska eken destillatet bättre än hos Grythyttan där destillatets kantigheter förstoras.

Vatten är vägen till lyckan för Svanö. Doften kultiveras med mer torvrök som har stråk av Islay! Under söt senap, samtidigt blommigt med fruktsoppa. En lättsam och flyktig röknos!

Munnen får en otydligare sammansättning, utan vatten i glaset var röken renare i sitt uttryck. Nu honungsstart med rökelse/bergamott (från nyeken) samt basturökt skinka. Mot slutet torvrök följt av en kryddvirvel som understöds av fruktkola.

Eftersmaken är skillnaden, nu bär ekipaget hela vägen. Det är savande sötrökigt, en sorts surröka som bär – bitande syra med kryddvassa pikar som stannar i torvrök (tack). Men avslutet är allvarligt och tufft, det gör ont i gomseglet.

Raka puckar hos High Coast, det gillar vi! Den där vattendroppen vrider till smakerna och landar whiskyn i ett skönt rivigt kaos. Bravo!

High Coast Silent Mills Collection 03 51%

 89/91p   Doft 22/22, Smak 23/23, Exit 22/23, Balans 22/23   Snittålder 8,4 år med yngsta beståndsdel lagrad drygt 6 år. 9 av 10 skopor hårt torvrökt whisky med 40-46 ppm feneoler. Lagrat på bourbon barrels varav 18% har flyttats till svenska nyeksaft för slutlagring.  SB-nr 40891, 799 kr (50 cl)

Bergslagens Bäckahäst 9 år 57%

 87/82/79p   Doft 20/19/19, Smak 23/22/20, Exit 22/20/20, Balans 22/21/20   Destillerad av Grythyttans Destilleri år 2011. Lagrad i 9 år på bourbonfat samt nya franska ekfat.  SB-nr 35866, 995 kr (50 cl)

Bergslagens Gast 9 år 57%

 91/87/89p   Doft 22/21/21, Smak 23/22/23, Exit 23/22/23, Balans 23/22/22   Destillerad av Grythyttans Destilleri år 2011. Lagrad i 9 år på cognac- och bourbonfat.  SB-nr 35986, 995 kr (50 cl)

Senaste nytt

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.