fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 24 september 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Rökiga Lagg-fat för £6000 på Arran

av Henrik Aflodal Esq
29 april 2019


 Nya destillerier   Isle of Arran har fått sitt andra destilleri. Lagg har begått premiär i förtid, fabriken invigs först i sommar. Det första spritklippet gjordes 19 mars. Och 10 april fylldes fat nr 1, en sherry butt reserverad för medlemmar i Lagg Cask Society. Frustande röksprit på maltkorn á 50 ppm fenoler. Man förväntar sig en rik, jordig, rökig whisky i framtiden. Alltså något helt annat än broderdestillatet norröver vid Lochranza.

Planerna för öns andra whiskyfabrik avslöjades 2016 då Isle of Arran Distillers kungjorde att man behövde öka sin kapacitet men istället för att bygga ut valde firman att anlägga en helt ny fabrik längst söderut på ön som skulle öppna 2018 men alltså blivit försenad.
– Lagg är djupt rotat i whiskyhistoria, säger VD Euan Mitchell. Hela Arran var förr tillhåll för illegala destillerier men just i Lagg togs den enda licensen ut 1833 men Torrylin gav upp redan efter fyra år. Vår panna var den första legala när den kom 1995!

Precis som vid starten av moderdestilleriet satsar man stenhårt på att sälja fat. Vilket faktiskt är mer ovanligt nuförtiden. Destillerierna är ofta ovilliga att släppa iväg sin vätska i för stor skala men ifall försäljningen rullar på är det såklart lättförtjänta pengar. 700 barrels á 200 liter ska säljas och hälften är redan tingade, så passa på du som vill vara med på en skotsk whiskyresa! Haken är förstås priset på £6000. För 20 år sedan räckte det med 10-15 000 skr.

Sex träjäskar på 24 000 liter fylls med 20 000 lite vört. Washpannan rymmer 10 000 liter och spritpannan 7000 liter. Årskapaciteten landar på 200 000 liter.
– Det är väldigt spännande att ta de första stegen på Lagg-äventyret, framförallt är spriten så annorlunda jämfört med det vi gör på Arran Distillery, säger Master Distiller James MacTaggart.

Fasaden ska putsas upp och besöksytorna färdigställas inför öppnandet i sommar. Firman räknar med att ta emot 200 000 whiskyturister på sina båda destillerier till 2020. Lättillgängliga golfön Arran med sju banor och många semesterhus för engelsmän är fortsatt het. Här ligger Lagg!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.