fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Extra-rökig Benromach har tappat bort sin rök

av Henrik Aflodal
29 september 2021

 Reviews    Rökig Speyside-whisky tillhör inte vanligheterna. Även om många destillerier numera ”fuskar” med rökiga varianter av sin rökfria maltwhisky.

Benromach och Ardmore är de två undantagen som har rök i sitt grundrecept. I tillägg gör båda också extra rökiga varianter.

Benromach Peat Smoke är alltså den rökigare varianten av det vanliga receptet. Destilleriet som fallit träda väcktes till liv 1998 av whiskyhandlaren Gordon & MacPhail.

Deras extra rökiga destillat görs på maltkorn med en fenolhalt på 35 ppm vilket är tre gånger mer än normalreceptet.

Peat Smoke är en årgångsmärkt historia. Aktuella 2010 sattes i flaska i år 2021 och har lagrats på 1st fill bourbon barrels. Det här är typisk fastlandsrök. Väldigt low-key och inte alls så rökbolmande som whiskyn från öarna är.

Aromen är tyst. Det luktar bulldeg med sockerlag och kakor på djupet. Runtom citrondoftande schampo. Neutral oljig start i munnen. Strax parfym och citronångor samt syltkakor. Parfymerat sötakttigt avslut som är örtigt kryddigt med lagerbladsbeska.

Inga direkta associationer till rök vilket ju är häpnadsväckande med tanke på råmaterialet i starten. En passiv fastlandsrökare där man funderar på om destilleriet borde ha använt mer refill-fat för att skona fenolerna? Eller för den delen färgat röktonerna i sherryfat som 2018.

Lite vatten kanske drar fram röktoner? Aromen rensas upp. Det doftar tablettask a la hallonkaramell med en sorts rök-sötma påminnande om Sauternes. Neutral sötaktig smak, fetlagd med toner av salt smör, milt citronkrämig. Halvlång piprökig refräng. Tobak insnärjd i dextrosol.

Jodå, visst smakar det lite rök men inte så mycket som man vant sig vid i tidigare årgångar. Här finns ingen direkt fruktighet som kan liva upp anrättningen heller. Men visst är whiskyn elegant i det lilla. Perfekt för den som besväras av alltför mycket röktoner. Men då finns ju annat än Benromach att tillgå…

Benromach Peat Smoke 2010 46% First Fill Cask

 86/85p   Doft 20/21, Smak 22/22, Exit 22/21, Balans 21/21  Destillerad 2010, buteljerad 2021. Gjord på hårt torvrökt kornmalt med en fenolhalt på 35 ppm. Rymligt utsnitt från spridestilleringen där man börjar samla upp spriten vid 73% och klipper vid 60,8%. Snittstyrkan för ’new make’ hamnar på 70%. Lagrad på 1st fill bourbon barrels. 660 flaskor kommer till SE och finns på 14 utvalda SB-butiker samt i webblagret.   SB-nr 41023, 649 kr
LÄS MER: Big Smoke från Speyside med klassisk sherryrök-finish! (review)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.