fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 19 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Extra-rökig Benromach har tappat bort sin rök

av Henrik Aflodal
29 september 2021

 Reviews    Rökig Speyside-whisky tillhör inte vanligheterna. Även om många destillerier numera ”fuskar” med rökiga varianter av sin rökfria maltwhisky.

Benromach och Ardmore är de två undantagen som har rök i sitt grundrecept. I tillägg gör båda också extra rökiga varianter.

Benromach Peat Smoke är alltså den rökigare varianten av det vanliga receptet. Destilleriet som fallit träda väcktes till liv 1998 av whiskyhandlaren Gordon & MacPhail.

Deras extra rökiga destillat görs på maltkorn med en fenolhalt på 35 ppm vilket är tre gånger mer än normalreceptet.

Peat Smoke är en årgångsmärkt historia. Aktuella 2010 sattes i flaska i år 2021 och har lagrats på 1st fill bourbon barrels. Det här är typisk fastlandsrök. Väldigt low-key och inte alls så rökbolmande som whiskyn från öarna är.

Aromen är tyst. Det luktar bulldeg med sockerlag och kakor på djupet. Runtom citrondoftande schampo. Neutral oljig start i munnen. Strax parfym och citronångor samt syltkakor. Parfymerat sötakttigt avslut som är örtigt kryddigt med lagerbladsbeska.

Inga direkta associationer till rök vilket ju är häpnadsväckande med tanke på råmaterialet i starten. En passiv fastlandsrökare där man funderar på om destilleriet borde ha använt mer refill-fat för att skona fenolerna? Eller för den delen färgat röktonerna i sherryfat som 2018.

Lite vatten kanske drar fram röktoner? Aromen rensas upp. Det doftar tablettask a la hallonkaramell med en sorts rök-sötma påminnande om Sauternes. Neutral sötaktig smak, fetlagd med toner av salt smör, milt citronkrämig. Halvlång piprökig refräng. Tobak insnärjd i dextrosol.

Jodå, visst smakar det lite rök men inte så mycket som man vant sig vid i tidigare årgångar. Här finns ingen direkt fruktighet som kan liva upp anrättningen heller. Men visst är whiskyn elegant i det lilla. Perfekt för den som besväras av alltför mycket röktoner. Men då finns ju annat än Benromach att tillgå…

Benromach Peat Smoke 2010 46% First Fill Cask

 86/85p   Doft 20/21, Smak 22/22, Exit 22/21, Balans 21/21  Destillerad 2010, buteljerad 2021. Gjord på hårt torvrökt kornmalt med en fenolhalt på 35 ppm. Rymligt utsnitt från spridestilleringen där man börjar samla upp spriten vid 73% och klipper vid 60,8%. Snittstyrkan för ’new make’ hamnar på 70%. Lagrad på 1st fill bourbon barrels. 660 flaskor kommer till SE och finns på 14 utvalda SB-butiker samt i webblagret.   SB-nr 41023, 649 kr
LÄS MER: Big Smoke från Speyside med klassisk sherryrök-finish! (review)

Senaste nytt

Dyraste bourbon-flaskorna du hade velat ha

Features
tor 5:20

Barbados kan få sitt efterlängtade ursprungsskydd!

Krönikan
ons 5:07

Ginpodden: G&T-festivalen live!

Podcast
tis 12:07

Anora satsar 50 miljoner på alkoholfri sprit

Nyheter
tis 5:59

Jägermeister gör cocktails med solenergi på musikfestival

Nyheter
fre 12:28

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat gick för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.