Reviews Rökig Speyside-whisky tillhör inte vanligheterna. Även om många destillerier numera ”fuskar” med rökiga varianter av sin rökfria maltwhisky.
Benromach och Ardmore är de två undantagen som har rök i sitt grundrecept. I tillägg gör båda också extra rökiga varianter.
Benromach Peat Smoke är alltså den rökigare varianten av det vanliga receptet. Destilleriet som fallit träda väcktes till liv 1998 av whiskyhandlaren Gordon & MacPhail.
Deras extra rökiga destillat görs på maltkorn med en fenolhalt på 35 ppm vilket är tre gånger mer än normalreceptet.
Peat Smoke är en årgångsmärkt historia. Aktuella 2010 sattes i flaska i år 2021 och har lagrats på 1st fill bourbon barrels. Det här är typisk fastlandsrök. Väldigt low-key och inte alls så rökbolmande som whiskyn från öarna är.
Aromen är tyst. Det luktar bulldeg med sockerlag och kakor på djupet. Runtom citrondoftande schampo. Neutral oljig start i munnen. Strax parfym och citronångor samt syltkakor. Parfymerat sötakttigt avslut som är örtigt kryddigt med lagerbladsbeska.
Inga direkta associationer till rök vilket ju är häpnadsväckande med tanke på råmaterialet i starten. En passiv fastlandsrökare där man funderar på om destilleriet borde ha använt mer refill-fat för att skona fenolerna? Eller för den delen färgat röktonerna i sherryfat som 2018.
Lite vatten kanske drar fram röktoner? Aromen rensas upp. Det doftar tablettask a la hallonkaramell med en sorts rök-sötma påminnande om Sauternes. Neutral sötaktig smak, fetlagd med toner av salt smör, milt citronkrämig. Halvlång piprökig refräng. Tobak insnärjd i dextrosol.
Jodå, visst smakar det lite rök men inte så mycket som man vant sig vid i tidigare årgångar. Här finns ingen direkt fruktighet som kan liva upp anrättningen heller. Men visst är whiskyn elegant i det lilla. Perfekt för den som besväras av alltför mycket röktoner. Men då finns ju annat än Benromach att tillgå…