CAO HAR DÖPT sin nya garre till Bones Chicken Foot. Som obildad svensk famlar man efter ledtrådar, vadå kycklingben/fot? Men för den som trosat runt på esplanaderna i Miami eller Tampa och sett cigarrökande farbröder som spelar domino blir namnet rätt så självklart.
Dominobrickor kallas familjärt för ’bones’. Och ’chicken foot’ är helt enkelt ett dominospel. Övriga varianter i Bones-serien – Blind Hughie, Matador, Maltese cross – är andra spelsätt. Och köper du en hel låda följer två 16 mm-tärningar med, som man kan slå på insidan av locket!
CAO står för Cano A. Ozgener. Grundaren med sina rötter i Armenien som startade cigarrmärket i USA år 1968. CAO har fyra teman i sin utgivning – Classic, World, New Age, Flavors. Bones-serien presenterad 2020 faller inom ramen för New Age.

Det är robusto-storleken som kallas Chicken Foot. Stocken är stompigt bred och mäter 21 gånger 127 mm och har en maskulin svart gördel med BONES skrivet i silver.
Pinnens färg är mörk som 70%-ig choklad med tunna ådror likt spindelnät och har en knotig, lite bucklig yta. Täckbladet av 4-årig Connecticut Broadleaf doftar söt choklad med en jordig ton. Foten avger en brödig arom med kokos och kryddpeppar.
Tobaken kommer från fyra länder. Inlagan består av Jamastran- och La Entrada-blad plockade i Honduras, samt nicaraguanska Estelí-blad och dominikansk Piloto-tobak av kubansk härkomst. Ombladet är Connecticut Shade odlat i USA.
Kalldraget är rätt neutralt. Söt choklad igen med jordig mitt och vitpepparpuder i kulisserna. Nytänd lätt och luftig i stilen. Hötoner i fronten och jordiga läderaromer under, efter ett tag en aning torkad frukt.
Söt choklad i eftersmaken som är rätt torr med vitpeppardunster. Pinnen har en lätt ’body’ men växer till och blir rätt tuff och skarp i avslutet. En lite kantig start som inte sitter riktigt där den ska.
När man röker vidare ändras tonläget. Smaken blir rikare, körsbärspraliner föregår fyllig torkad frukt. Cigarren blir mer örtig i eftersmaken. Kalvskinn följs av massor av choklad med lättare kliande peppartoner i bakgrunden.
Mer plain och direkt sötrök alltså, med en bättre integrerad exit som är pirrande örtig. Ett tydligt kvalitetslyft. Det här är en garre att räkna med.
Efter 2/3-delar blir smaken sötare av svartvinbärssylt och avrundad av läder med en saliverande eftersmak. Rena tobakstoner dras framåt av lågmäld söt krydda, och allra längst bort torrare nyrostat kaffe.
Cigarren har en ’quiet balance’ som imponerar. Kroppen blir tydligare med de söta kryddorna, samtidigt rundare och torrare på ett skenbart vilsamt sätt, för här finns ju en antydd pepprighet också.
Mot slutet av rökupplevelsen tar tobakstonerna över. Ren enkel smak med mer läder och jordig tyngd. Pirrande krydda i avslutningen som är mindre pepprig än tidigare. ’Pleasant retirement’ – lagom till att det är dags att fimpa.
CAO Bones är som synes rätt lowkey och jämn i smakerna. Den här tänder man inte upp för att rocka sin värld direkt. Istället en ypperlig sällskapsgarre att puffa på tillsammans med andra i sociala sammanhang.
Eller ännu hellre att kombinera med ädla destillat. Med sin mörka defensiva stil ett perfekt medium för att lägga på drycker som kan färga rökupplevelsen med fruktsmaker, och varför inte mild torvrök?
Prova Bones nytänd med den rökiga maltwhiskyn Benromach, tagen ur mestadels sherryfat efter 15 års lagring. Cigarröken blir komplex och blommig med kexchoklad och fragrant cederträ en bit in, med en lång krämig eftersmak av torkad frukt. Amazingly complex!
Whiskyn höjer sig också med cigarrök i ryggen. Mörk fruktsyrup i munnen följs av en smutsig fruktighet med långsam explicit torvrökig eftersmak som blir cigarrpepprig varm allra längst bort – en riktig sherryrökare.
Ännu större inverkan har Bones på whiskysmaken hos indiska Paul John Bold, ännu en torvrökig maltwhisky. Whiskysmaken blir djupare med saftiga gammelestrar.
I eftersmaken läder och tropisk frukt följt av en tung cigarrökig avslutning. Trots de få åren i ekfat har vi nu en distingerad gammelwhisky med sävliga estrar, vilken symbios – absolut världsklass!
Efter halva cigarren ändras spelreglerna. Bones frammanar mer fruktighet på egen hand och den vilda sidan i andra halvan tonas ner. När rökupplevelsen står på topp hamnar ovanstående destillat mer i skymundan. Istället gör Benriach entré med sitt 12-åriga rökdestillat.
Whiskyn startar med torkad frukt följt av söt torvrök medan eftersmaken är cigarrinfluerat jordig med en varm sötma av fallfrukt som fångas in av fet torvrök. Detta är whisky-in-heaven, smutt att dricka med långa efterdyningar av djup fruktröka.
Vänder man på matchningen och bolmar efter en sipp uppnås närapå nirvana = perfect balance. Cigarren får massor av fruktkaramell av whiskyn men slår tillbaka med chokladfondant i en komplex motattack.
Smakerna planar ut i jordig sötma med en clean chokladton som är gäcksamt eterisk. En komplexitetsnivå som CAO Bones inte uppnår solo, sessionens bästa rökupplevelse skapas i kombination med den skotska maltwhiskyn.
Mot sluttampen blir som sagt cigarren mer tobaksren i tonerna och då behöver man färga in rökupplevelsen med den långlagrade sherrywhiskyn. Efter en sipp på Benromach blir Bones söt och eterisk i aromerna med en syrlig ton av kumquats (!). Eftersmaken är lång och virilt eterisk med en fragrant tobakston.
Det är nästan så man tas tillbaka till halvtid för 20 minuter sedan. En avancerad rökupplevelse med whisky i ryggen där frukten broderar en elegant väv över bastanta tobakstoner.
Och whiskyn är lika bedårande som i början av sessionen. Långsam i smakerna med ett överflöd av frukt som mot slutet lossnar i fruktsallad.
Eken är som bortblåst, verkligen easy-going. Helt enkelt väldans god med pirrande tobakstoner från garren – really rewarding.
Paul John vill inte vara sämre och får chansen att sätta slutackordet. Efter några bloss får indiern en djup tropisk smak med torvrök som virvlar upp mot slutet. Eftersmaken är savande av saftig sötröka.
Sååå smutt whiskyestrig smak, otroligt sammansatt och präglad av cigarrsmaken som gör torvröken sötare i eftersmaken.
CAO Bones får jobbet direkt. En top-notch whiskycigarr som varje whiskyälskare borde ha en hel låda av hemma. Hasta la vista, folks!
CIGARREN
90p CAO Bones Chicken Foot Cigarren har jämnt mediumtryck hela vägen. Allra bäst och mest uttrycksfull är garren 1/3-del in. Annars är det rena tobaks- och lädertoner som dominerar, jordighet kommer och går genom hela rökupplevelsen. Alltså ett väldigt bra medium för att jobba med drycker. De här mörka defensiva aromerna lockar fram sötman i whiskyn. Det finns en balans i jämnheten, peppartonen i cigarren maskeras av dryckerna. Helt enkelt en skön whisky-cigarr!
Robusto 20×127 mm. Säljs styckevis eller i 20-pack. Tobak från fyra länder. Täckbladet är ett Connecticut Broadleaf, ombladet är ett Connecticut Shade (båda från USA). Inlagan består av La Entrada och Jamastran från Honduras, Estelí från Nicaragua samt Piloto Cubano från Dominikanska Republiken. Pris: 138 kr
DESTILLATEN
• Paul John Bold 46% | SB-nr 439, 457 kr
• Benriach The Smoky Twelve 12 år 46% | SB-nr 81889, 589 kr
• Benromach 15 år 43% | SB-nr 41070, 858 kr