SNART ÄR DET DAGS. 3-5 november arrangeras whisky- och romfestivalen på BorderShop i Puttgarden. Spritparadiset dit svenskar och danskar vallfärdar för att njuta av destillat, insupa kunskap och handla med sig de största smakupplevelserna.
Årets stora nyhet är whiskyauktionen. I dagarna två kan festivalbesökarna lägga bud på ovanliga, åtråvärda flaskor.
Det handlar om rariteter utgivna för att antal år sedan som samlat damm i BorderShops lager, förklarar Scandlines Michael Bak:
– Auktionen är en extra krydda för besökarna, ett spänningsfyllt inslag under festivalbesöket. Möjligheten att få med sig något extraordinärt i dryckesväg som få andra har hemma.
Auktionsflaskorna ställs ut i vackert designade montrar på däck 5 där objekten kan synas innan man lägger bud.
Budförfarandet är hemligt, man anger ett belopp på en budsedel och får sedan hålla tummarna för att det räcker, högsta bud vinner ju.
Skambud funkar inte, varje flaska har en lägstagräns för vad som accepteras. Men chans att göra klipp finns.
Utropet för Macallans 18-åriga Triple Cask är 1580 skr för en flaska som är värderad till 3899 skr. Tomatins 40-åring väntas gå för över 20000 skr men utropspriset är bara en tredjedel.
Dalmore 35 år startar på 40 000 skr men värderas till 77 000 skr. Fredagens vinnare avslöjas kl 17, meddelar Michael Bak:
– Det går bra att lägga flera bud på samma flaska, fast bara det högsta vinner. Löser man inte ut flaskan direkt går turen till nästa högsta bud.
Lördagens höjdare är en Glenfarclas från 1957 utgiven i serien Family Cask. Den flaskan lär kosta kring 90 000 skr med halva utgångspriset.
En 40-årig blend från Famous Grouse värderas till 15 000 skr medan japanska blenden Hibiki, som är 17 år, väntas gå för 7700 skr.
Till BorderShop-festivalen åker man för att köpa finsprit. Det fina med den här spritmässan är ju att man efter att ha testat en god whisky direkt kan inhandla flaskan.
Något särskilt svenska besökare uppskattar. Här i Sverige måste man annars vänta några dagar tills Systembolaget öppnar, och handlar det om en beställningsvara kan väntan blir över en vecka innan flaskan är inhandlad.
Vi har bläddrat igenom festivalkatalogen och hittat fler intressanta och/eller prisvärda destillat att hålla utkik efter.
Ett favoritdestilleri för många är Highland Park. Destilleriet må ligga avlägset på ögruppen Orkney norr om skotska fastlandet, men ryktet har farit jorden runt.
Hemligheten med whiskyn är den där rökigheten som ofta knappt märks, menar brand ambassador Martin Markvardsen:
– Highland Park har en lätt rökton nedbäddad i ljunghonung som kommer av torven som grävs ytligt på Hobbister Moor och används i rökugnen på destilleriet där maltkornet torkas. Stilen är balanserat torvrökig och verkligen vägvinnande.
Highland Park gränsar till en religion för många av fansen. Och det är cask strength-utgåvorna man flockas kring. I likhet med systerdestilleriet Macallan har flertalet HP-utgåvor sherryprofil.
Men i senaste cask-utgåvan nummer 4 som är hela 64,3% stark utforskas en mix av bourbon och portvinsfat istället. Whiskyn doftar av rostade kokosflingor, citron och cederträ med smaker av grapeskal och en sorts gräsig torvrök.
På skotska fastlandet hittar vi Glenrothes, ett maltwhiskydestilleri kopplat till blenden Cutty Sark. Som singelmalt har whiskyn gjort sig ett namn för sina sherryfatslagringar.
Destilleriet har sina hängivna fans. Som den unga man som besökte festivalen ifjol och direkt köpte tre flaskor i montern och självfallet deltog i masterklass-provningen.
Efteråt kom han till montern och ville köpa 25-åringsslatten, säger Edringtons Maria-Louise Rosenkilde med ett leende:
– Vi funderade en stund och sa sedan ja. Priset var så lågt att han inte trodde sin ögon. Hans tacksamhet visste inga gränser. Det är dessa möten som gör festivaler som denna så fantastiska, att kunna ge folk unika upplevelser som gör att de kommer tillbaka nästa år.
Det finns annat gyllene än whisky, kanske någon är sugen på cognac? Ett riktigt klipp är svenska cognacsklassikern Grönstedts. VS-utgåvan som kostar 349 skr på Systembolaget kostar bara 264 skr i Puttgarden, en rabatt på 85 riksdaler!
I de högre sfärerna finns mer exklusiva vindestillat att tråna efter. Vad sägs om ikoniska Louis XIII (trece) i magnumflaska från Rémy Martin?
En tributbrandy till regenten vid tiden för företagets grundande. Kungens bidrag till spritvärlden var erkännandet av Cognac som ett distrikt ovan andra eau-de-vie-regionen.
”Louis Trece” är cognacsvärldens lyxlirare nummer ett. 1200 destillat hämtade 40 till 100 år bakåt i tiden ingår.
Den klassiska runda karaffen har också en historia. Paul-Emile Rémy Martin fick 1850 ögonen på en metallplunta med anor till 1500-talet som han köpte.
Repliken i glas så dagens ljus 1874 när cognacshuset firade 150-årsjubileum. 1,5 liter av den åtråvärda cognacen kostar 77 590 skr.
En annan cognac för fantasterna är Martell XXO Chanteloup som består av 450 olika eau-de-vier.
Yngsta beståndsdel är 14 år och innehållet är ett urval av finaste cru-brandy från områdena Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne och Fins Bois, ihopsatt av cellar master Chrisophe Valtaud:
– Chanteloup bygger på nio generationerna ackumulerad blending-kunskap. Jag nyttjar ju cognac som lades ner av mina föregångare, samtidigt som jag kokar sprit kommer att användas av de som kommer efter mig.
Romfantaster har en hel del att göra på festivalen. Plantation är på plats med sin stora katalog. Nyinkomna nummer är El Salvador-rom från 2015 lagrad på Pinau rödvinsfat.
Eller Guyana-koket från 2011 lagt på ett Islayfat som innehållit rökig Big Peat-whisky. Plus Sealander-experimentet där romhuset hämtas vätskan från Barbados, Mauritius och Fiji-öarna. En mix av rom från olika delar av världen.
En annan rom att hålla utik efter är Brugal med anor från 1888 ligger i Dominikanska Republiken. Spanjoren Andrés Brugal lärde sig hantverket på Kuba innan han grundade sitt destilleri i Puerto Plata. Idag vilar över 200 000 barrels i lagerhusen.
Årets nyhet är Brugal Colección Visionaria Edición 1, en exklusiv ’limited edition’ lagrad på rostade kakaofat.
Självklart har faten preparerats med dominikanska kakaobönor vilket ger en följsam smakrik romsmak där chokladtonerna gifter sig med torkad frukt och rostade nötter, säger Maria-Louise Rosenkilde, som uppskattar den stora variationen av drycker på den tyska festivalen:
– Det fina med ett brett utbud är att alla kan hitta något man gillar, oavsett om det är whisky, rom eller något annat. Variationen skapar också nyfikenhet att lära sig mer om varje destillat. Det gillar jag, att guida besökaren genom den enorma värld av smaker som finns därute.
På tal om Kuba. Cigarrälskare ska spana in legendariska Havana Clubs cigarr-rom. Union Cohiba är första kubanska rom som skapats för att matcha de fylliga smakerna hos kubanska rökverk.
Tillägnad Cohiba, en annan kubansk ikon. Karaktären skvallrar om citrus och mjuk kokos samt intensiv torkad frukt och kaffetoner omsvärmad av en rökig ekair. En flaska kostar 4265 skr.
Bortom de stora märkena finns mindre aktörer. Ett ungt och spännande romhus är danska A Clean Spirit. Som namnet antyder en firma med stort hållarbetsetos.
Hela produktionskedjan beaktas – från råmaterial, leverantörer, tillverkare och transporter till förpackning och försäljning.
I varje steg försöker man fatta det mest hållbara beslutet, inte bara för miljön och med hänsyn till förhållandena för arbetarna.
Varumärket framför andra heter Terra Verde. Rom gjord på färskpressad sockerrörsjos i sann agricole-anda. Mäsken kokas i kolonnpanna och lagras i ex-bourbonfat i upp till 6 år, förklarar grundaren Bintu Singh:
– Terra Verde betyder ”grön jord” och vi vill göra skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv. Destilleriet i Dominikanska Republiken är ett av de mest hållbara i världen med egen grön energi. Och resterna används som gödsel. Flaskorna görs självklart till 100% av återvunnet glas.
Med sin söta smak är XO-varianten på 40% perfekt i cocktails, eller att sippa på i kupa på egen hand. Romen finns också i en ’cask strength’-version på 54% med smaker av mörk choklad, bränt socker och apelsinskal, fortfarande lättsam i stilen men med mer tryck och komplexitet.
Än mer spektakulär är Ron Sostenible-serien som tar hållbarhetsidealet till en ny nivå, fortsätter Bintu Singh:
– Faten tas över Atlanten i ett segelfartyg utan motor! 50% av koldioxiden som alstrar under jäsningen samlas upp, komprimeras och används för att kolsyra läsk. Och kanske viktigast av allt, en del av vinsten går tillbaka till lokalsamhället för att supporta skolgång för de anställdas barn.
8-åriga Ron Sostenible ska avnjutas i ett provningsglas, tycker Bintu Singh, så man verkligen kan fånga alla aromer:
– Det är en mörk rom med komplexa smaker. Apelsin möter karamell och kryddiga ektoner samt vanilj. En ’sipping rum’ både för nybörjare och konnässörer.
Man kan också ge drinken lite extra skjuts med 8-åringen. Blanda ihop en lyxig Dark’n Stormy eller en Mai Tai och njut.
I montern bjuder Bintu Singh även på mer experimentell dominikansk rom lagrad på whiskyfat samt vinfat som tidigare innehållit port, PX och Rioja.
Whisky- och romfestivalen på BorderShop i Puttgarden hålls 3-5 november. Hit åker man enklast med bil och färja från danska Rødby, köp 1-dagsbiljett. Flera bussbolag anordnar resor också. En dagsbiljett på festivalen kostar 140 skr/120 dkr. Festivalledningen rekommenderar förköp av biljett för att vara säker på att komma in.
• BLÄDDRA i festivalkatalogen här!
Öppettider Whisky & Rom Festival 2023
3 nov kl 13-19
4 nov kl 10-17
5 nov kl 10-15