fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 18 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Romen som luktar maltwhisky och smakar cognac

av Henrik Aflodal
28 februari 2020


 Reviews    Kvalitetsrom (utan sockring) som hamnar på hyllan är sällsynt. Sverige har av slentrian och okunskap blivit en romfientlig marknad. Med rom menas alltså i stort sett osockrade produkter som riktar sig till en initierad kundkrets som vill maximera smakupplevelser före berusning.

Rum Nation är ett italienskt företag som började med whiskyimport under namnet Wilson & Morgan. Grundaren Fabio Rossi var ofta i Skottland för att leta efter whiskyfat och stötte ibland på fickor av romtunnor inklämda mellan whiskyfaten i lagerhusen.

Framförallt från Jamaica och Guyana, två forna brittiska kolonier, som skickat fat till det kallare Skottland för långlagring. Proverna som drogs golvade italienaren som bytte fokus och började satsa på rom.

Fabio Rossi tror mer på länderna än enskilda destillerier, där British Guyana är ett favorit-terroir. Faten flyttas alltid till Europa för att kunna sparas längre tid. Den här romen har delvis kokats i träpannor, både pot stills och kolonn-pannor.

Efter 4 år på bourbonfat i tropiskt klimat har romen flyttats till 1st fill oloroso sherryfat för ytterligare 6 års lagring på europeisk mark. Inget socker är tillsatt, såklart!

“Romen luktar först som cognac, med vatten i glaset istället som gammal maltwhisky.”

Vi provar alltid alla drycker blint här på redaktionen. Och när det här glaset dök upp måste jag säga att jag blev förvirrad. Knappast en rom? Den luktar ju som en gammal maltwhisky med lite vatten i glaset. Den smakar som en svindyr cognac tryfferad med sherrytoner. All sofistikerad tradition mänskligheten har att komma med, fast placerad i fel flaska!

Livlig nästan vinös frukt i näsan påminnande om en cognac. Druvor och fallfrukt som ger en höstfeeling. Lite stingslig på grund av alkoholstyrkan. Efter vädring stenfrukt åt plommonvinhållet.

Kakig fruktig mun med spår av kaffe, halvvägs gammelestrar som fyller på med sherry, sent värmetryck. Lång böljande eftersmak med seg marmeladfrukt och undflyende eksjok, torrare värme bär (choklad/kaffe-torr liksom).

Vatten gör nosen mer återhållsam och piggare. Doft av läder och cigarrök, mer stenfrukt breder ut sig, i basen demararasocker. Luktar snarare gammal maltwhisky än rom!

Ålderstigen kakig smak, plötsligt fruktsjungande, mer kaffe mot slutet samtidigt som sherryn ökar i styrka. Ekdammig eftersmak men ändå lättsam., landar i sherry. Munkänslan övergår till slut i rom – till slut gick den i mål i sin egen genre!

Hur bra är denna dryck som rom? Jovisst är det bra men den lyfter inte mot skyarna på det sätt en suverän rom ska göra = det smakar som sagt inte rom…

Rum Nation 10 år British Guyana 56,4%

 88   Doft 22, Smak 22, Exit 22, Balans 22  2715 flaskor varav 1002 till SE, 14 butiker.  SB-nr 40306, 749 kr

Senaste nytt

Dyraste bourbon-flaskorna du hade velat ha

Features
tor 5:20

Barbados kan få sitt efterlängtade ursprungsskydd!

Krönikan
ons 5:07

Ginpodden: G&T-festivalen live!

Podcast
tis 12:07

Anora satsar 50 miljoner på alkoholfri sprit

Nyheter
tis 5:59

Jägermeister gör cocktails med solenergi på musikfestival

Nyheter
fre 12:28

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat gick för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.