Reviews Kvalitetsrom (utan sockring) som hamnar på hyllan är sällsynt. Sverige har av slentrian och okunskap blivit en romfientlig marknad. Med rom menas alltså i stort sett osockrade produkter som riktar sig till en initierad kundkrets som vill maximera smakupplevelser före berusning.
Rum Nation är ett italienskt företag som började med whiskyimport under namnet Wilson & Morgan. Grundaren Fabio Rossi var ofta i Skottland för att leta efter whiskyfat och stötte ibland på fickor av romtunnor inklämda mellan whiskyfaten i lagerhusen.
Framförallt från Jamaica och Guyana, två forna brittiska kolonier, som skickat fat till det kallare Skottland för långlagring. Proverna som drogs golvade italienaren som bytte fokus och började satsa på rom.
Fabio Rossi tror mer på länderna än enskilda destillerier, där British Guyana är ett favorit-terroir. Faten flyttas alltid till Europa för att kunna sparas längre tid. Den här romen har delvis kokats i träpannor, både pot stills och kolonn-pannor.
Efter 4 år på bourbonfat i tropiskt klimat har romen flyttats till 1st fill oloroso sherryfat för ytterligare 6 års lagring på europeisk mark. Inget socker är tillsatt, såklart!
“Romen luktar först som cognac, med vatten i glaset istället som gammal maltwhisky.”
Vi provar alltid alla drycker blint här på redaktionen. Och när det här glaset dök upp måste jag säga att jag blev förvirrad. Knappast en rom? Den luktar ju som en gammal maltwhisky med lite vatten i glaset. Den smakar som en svindyr cognac tryfferad med sherrytoner. All sofistikerad tradition mänskligheten har att komma med, fast placerad i fel flaska!
Livlig nästan vinös frukt i näsan påminnande om en cognac. Druvor och fallfrukt som ger en höstfeeling. Lite stingslig på grund av alkoholstyrkan. Efter vädring stenfrukt åt plommonvinhållet.
Kakig fruktig mun med spår av kaffe, halvvägs gammelestrar som fyller på med sherry, sent värmetryck. Lång böljande eftersmak med seg marmeladfrukt och undflyende eksjok, torrare värme bär (choklad/kaffe-torr liksom).
Vatten gör nosen mer återhållsam och piggare. Doft av läder och cigarrök, mer stenfrukt breder ut sig, i basen demararasocker. Luktar snarare gammal maltwhisky än rom!
Ålderstigen kakig smak, plötsligt fruktsjungande, mer kaffe mot slutet samtidigt som sherryn ökar i styrka. Ekdammig eftersmak men ändå lättsam., landar i sherry. Munkänslan övergår till slut i rom – till slut gick den i mål i sin egen genre!
Hur bra är denna dryck som rom? Jovisst är det bra men den lyfter inte mot skyarna på det sätt en suverän rom ska göra = det smakar som sagt inte rom…