fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

“Rom som smakar grillat kött, vad är detta?”

av Henrik Aflodal
25 oktober 2021

 Reviews    En vidrig rom men samtidigt ett brutalt uppvaknande. Romvärlden är så lismande sötbelamrad. Genren uppstår ju ur sockerrör, det mest välvilliga medium jäst kan hamna i = rent socker!

Och i Sverige förser Systembolaget oss med tusentals liter av översötad rom varje år. Svenska folket har fostrats i att dricka likörliknande rom.

Om man tar bort både övermåttan sötma och även smaken av socker och ersätter allt med sura rökta BBQ-toner hamnar vi här. Någonstans bortom gängse destillat-traditioner.

Det talas om att romvärlden borde regleras och hitta ett gemensamt regelverk i syfte att skapa trovärdighet och transparens. Folk vet ju inte vad de köper. Men standardisering leder också till strömlinjeformade produkter.

Då försvinner den här sortens galenskaper. Och det vill vi romnördar inte gå miste om. Compagnie des Indes som står bakom denna ”styggelse” har nämligen tillsatt BBQ-fett innan buteljering.

Jo, du läser rätt. Om du någon gång har kört en grilltunna med revbenspjäll och fläskkött och hickory-trä i 4 timmar så vet du. De feta köttsafterna flödar och rengör man inte grillen efteråt blir det en brasa av brinnande fett nästa gång man ska grilla med öppen huv.

Smaksättningsförfarandet kallas ’fat-washing’ och är en bartending-term där baconfett blandas med alkohol. Sedan fryses vätskan varpå fettet flyter upp till ytan och kan skrapas bort. Men rökaromerna stannar i brygden.

Compagnie des Indes kallar sin produkt ”kanonkulan” eller Boulet de Canon på franska. Och när brygden spills upp i glaset sprids en kväljande odör av rökta köttstycken i rummet.

Det stinker sött av fruktsyrup och gummi som drar åt prickig korv-hållet. Under rökgaser och persikonektar. Vad är detta!? Äckligt pockande gummiföreningar som jag motvilligt gillar, eller inte…

Oljig smak av surnad prickig korv med understöd av gummipackning. Efterhand mer matolja och lite liquid smoke. Lång fet-oljig refräng av motorolja och trassel samt rökt medwurst.

Gott? Nej, huvva. Unikt och spännande? Ja, herregud. Lite vatten landar tjocka fisk/rökkorv-smaker med söta gummistötar. Boulet de Canon blir mer yummy.

I näsan sötsur medwurst och tjära, i botten sötaktig bröstkaramell. I käften saltvattenstart, sedan tjära och rökt sik, på djupet medwurst och syrup, mot slutet mer liquid smoke. Eftersmaken är lång, mindre oljig och mer normalrökig med mer plats för gummitoner och sockerlag.

Och ja, detta är den rökigaste rom jag fått. Med vatten blir det godare. Ska du köpa? Gör det om du är galen och extremt romnördig. Den här flaskan är absolut inget för vanliga rom-svennar.

Boulet De Canon No 9 Blend Compagnie des Indes 46%

 87/89p   Doft 22/22, Smak 21/22, Exit 22/22, Balans 22/23   En blend av rom från Panama och Nicaragua gjord på melass och kokad i kolonnpannor. Lagrad på ex-bourbon barrels och buteljerad 2020. Mestadels lagrad i Frankrike. Åldrarna är 3, 5 och 8 år. Den obehagliga rökta smaken kommer av att man innan buteljering blandat i BBQ-smörja för att frammana smaken av grillat kött. Inget tillsatt socker. Totalt 1350 flaskor varav 90 till SE.  SB-nr 41032, 699 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.