Reviews En vidrig rom men samtidigt ett brutalt uppvaknande. Romvärlden är så lismande sötbelamrad. Genren uppstår ju ur sockerrör, det mest välvilliga medium jäst kan hamna i = rent socker!
Och i Sverige förser Systembolaget oss med tusentals liter av översötad rom varje år. Svenska folket har fostrats i att dricka likörliknande rom.
Om man tar bort både övermåttan sötma och även smaken av socker och ersätter allt med sura rökta BBQ-toner hamnar vi här. Någonstans bortom gängse destillat-traditioner.
Det talas om att romvärlden borde regleras och hitta ett gemensamt regelverk i syfte att skapa trovärdighet och transparens. Folk vet ju inte vad de köper. Men standardisering leder också till strömlinjeformade produkter.
Då försvinner den här sortens galenskaper. Och det vill vi romnördar inte gå miste om. Compagnie des Indes som står bakom denna ”styggelse” har nämligen tillsatt BBQ-fett innan buteljering.
Jo, du läser rätt. Om du någon gång har kört en grilltunna med revbenspjäll och fläskkött och hickory-trä i 4 timmar så vet du. De feta köttsafterna flödar och rengör man inte grillen efteråt blir det en brasa av brinnande fett nästa gång man ska grilla med öppen huv.
Smaksättningsförfarandet kallas ’fat-washing’ och är en bartending-term där baconfett blandas med alkohol. Sedan fryses vätskan varpå fettet flyter upp till ytan och kan skrapas bort. Men rökaromerna stannar i brygden.
Compagnie des Indes kallar sin produkt ”kanonkulan” eller Boulet de Canon på franska. Och när brygden spills upp i glaset sprids en kväljande odör av rökta köttstycken i rummet.
Det stinker sött av fruktsyrup och gummi som drar åt prickig korv-hållet. Under rökgaser och persikonektar. Vad är detta!? Äckligt pockande gummiföreningar som jag motvilligt gillar, eller inte…
Oljig smak av surnad prickig korv med understöd av gummipackning. Efterhand mer matolja och lite liquid smoke. Lång fet-oljig refräng av motorolja och trassel samt rökt medwurst.
Gott? Nej, huvva. Unikt och spännande? Ja, herregud. Lite vatten landar tjocka fisk/rökkorv-smaker med söta gummistötar. Boulet de Canon blir mer yummy.
I näsan sötsur medwurst och tjära, i botten sötaktig bröstkaramell. I käften saltvattenstart, sedan tjära och rökt sik, på djupet medwurst och syrup, mot slutet mer liquid smoke. Eftersmaken är lång, mindre oljig och mer normalrökig med mer plats för gummitoner och sockerlag.
Och ja, detta är den rökigaste rom jag fått. Med vatten blir det godare. Ska du köpa? Gör det om du är galen och extremt romnördig. Den här flaskan är absolut inget för vanliga rom-svennar.