Så här gick det i blindtestet
VAD ÄR DET FÖR ROM svenska folket dricker? Ja, inte är det finrom som står på hyllorna. Istället en konstig mix av batterirom för matlagning, påklistrat lyxiga märken med massor av socker i flaskorna och så ett gäng globala osockrade standard-märken.
Om man jämför med whiskyscenen har romhyllan mer gemensamt med blended whisky än singelmalt-genren. Det finns gudomlig rom som är lika komplex som den mest eftertraktade maltwhiskyn. Men skaran av förståsigpåare i Sverige är så pass liten att dessa märken alla återfinns i beställningssortimentet.
När expertpanelen som samlar några av Sveriges duktigaste och mest meriterade romexperter fnissas det och muttras omvartannat.
Vi sitter inte på höga hästar utan är fast förankrade i rommyllan med full utblick över romlandskapet. Där rom ska användas i cocktails, drickas som blended Scotch över is, eller sippas på i aromkupa när det är den rena smakupplevelsen man är ute efter.
En välvillig panel landar på 3 poäng av 5 möjliga för fåtalet duktiga romsorter. Hälften bedöms som okej och hyfsat. I alla fall om man ska köpa för att dricka sin rom som den är. Alltså njuta av smakerna i ett aromglas.
Den rom förstagångsköparen möter är alltså inte något man i romkretsar pratar mycket om. Detta är den trista toppen på romberget. Det är bland de +500 övriga sorterna de genuina romupplevelserna gömmer sig.
Lars Renbjer som ägnat de senaste 20 åren åt rom i egenskap av importör, och även är nybliven författare med ”Stora Romboken”, påpekar att bara 8 av 20 varumärken kan kopplas direkt till ett destilleri. Övriga är blends som är buteljerade på annan ort och som innehåller rom från olika destillerier eller ursprung, alltså jämförbart med blended Scotch.
– Utvecklingen framöver borde gå mot mer destilleributeljerad rom som inte behöver vara dyrare än mycket av det som finns på dagens topp-20 men som skulle vara ett väldigt lyft kvalitetsmässigt.
Pallen tillhör i alla fall osötad, riktig rom. Att de globala jättemärkena Captain Morgan och Havana Club toppar blindprovningen visar hur snett de svenska romkonsumenterna hamnat. Den förra vinner förstaplatsen med sin rockiga stil i den brittiska skolan, tämjd och uppvuxen på Jamaica.
Panelen droppar desperat referenser om pot still, ett bevis för att Jamaica-romen sticker ut bland de allmänt söta konkurrenterna. Men kaptenen är såklart kokad storskaligt i kolonnpanna fast ändå rotad i den bullriga jamaicanska smaktraditionen.
Havana Club tillhör den spanska skolan och där förespråkas kolonnpanna. 7-årig fatlagring ger kropp och förstärker kryddigheten tillräckligt mycket för att övertyga panelen.
Tredjeplatsen tas av en 12-åring från Indien! Contessa nyttjar såklart också kolonnpanna och serverar en rom i klassisk stil som får panelen att känna sig trygg. Kvalitetsdricka för den undrar vad rom är för slags destillat.
Precis som whisky och andra lagrade destillat gynnas smaken av längre tid i ekfat. 6 av romflaskor på topp-10 innehåller rom som är 7 till 15 år gammal. Ekfaktorn är en viktig kvalitetsindikator.
Och priset, blir romen bättre när den är dyrare? Inte bland bästsäljarna. Topptrion kostar 219-279 kr flaskan. De dyra sorterna över femhundringen trillar in efter 10-i-topp. Rom som är vällagrad men tillika sötad vilket ju döljer detaljerna och sänker prestationsförmågan.
Bäst-i-test: Lagrad rom
Plac | Rom | Socker | Försälj. | Poäng |
1 | Captain Morgan Dark Rum 40% | 0-3 g/ltr | 2:a | 3/5p |
2 | Havana Club Añejo 7 años 40% | 4 g/ltr | 11:e | 3/5p |
3 | Contessa Rum 12 år blended 40% | 0-3 g/ltr | 9:e | 2,75/5p |
4 | Diplomático Mantuano 40% | 10 g/ltr | 14:e | 2,75/5p |
5 | Plantation Trinidad 8 år 42% | 13 g/ltr | 20:e | 2,5/5p |
6 | Night Watch Premium Dark Rum 45% | 20 g/ltr | 19:e | 2,5/5p |
7 | The Brand New Republique Gran Añejo 3 år 40% | 0-3 g/ltr | 4:e | 2,5/5p |
8 | Port Louiis 40% | 0-3 g/ltr | 15:e | 2,5/5p |
9 | Negrita Dark 37,5% | 0-3 g/ltr | 10:e | 2,25/5p |
10 | Flor de Caña Gran Reserva 7 år 40% | 0-3 g/ltr | 13:e | 2,25/5p |
11 | Diplomático Reserva Exclusiva 40% | 19 g/ltr | 7:e | 2,25/5p |
12 | KISS Black Diamond Premium Dark Rum 40% | 20 g/ltr | 17:e | 2,25/5p |
13 | Barceló Gran Añejo 37,5% | 4 g/ltr | 3:e | 2,25/5p |
14 | Ron Quorhum Solera XO QRM 42% | 41 g/ltr | 16:e | 2,25/5p |
15 | Ron Zacapa Gran Reserva 40% | 23 g/ltr | 12:e | 2/5p |
16 | Motörhead Premium Dark Rum 40% | 22 g/ltr | 8:e | 2/5p |
17 | Don Papa Rum 40% | 30 g/ltr | 5:e | 1,75/5p |
18 | Plantation 20th Anniversary XO Barbados 40% | 19 g/ltr | 6:e | 1,75/5p |
19 | Plantation Grande Reserve Barbados 40% | 16 g/ltr | 1:a | 1,5/5p |
20 | Port Louiis Fair Trade Rum 40% | 20 g/ltr | 18:e | 1/5p |
Under toppskiktet ramlar slåunda prestigemärkena in. Alltså Diplomático och Plantation. Jättestora här i Sverige men obetydliga globalt. Det är inte storsäljarna som lyckas bäst i blindtestet utan specialversioner av lokalkändisarna.
Två 8-åringar med en sötningsnivå på 8-10 gram. Sockret ger kropp men suddar alltså ut nyanserna. Panelen är rörande överens om att båda sorterna hade varit med i toppen om romhusen låtit bli att sockra sina produkter.
Enda riktigt söta varianten som hamnar högt i testet är Umida-gruppens Night Watch-rom, som tidigare hette Jaguara.
Gjord på Guyana och lagrad i upp 15 år på ekfat men sötad till maxgränsen 20 gram per liter. All denna tid i ekfat ger kraft och dynamik. Panelen är imponerad trots sockernivåerna.
Sedan följer ett pärlband av osockrad rom av det mest basala slaget. Batteri-rom skulle man kunna kalla gänget. Där 3-åriga Brand New Republique tar täten. Från början gjord på Kuba men när Trump kom till makten tvingades man byta land till Dominikanska Republiken.
Port Louiis hör hemma på Mauritius och stånkar av kolatoner vilket funkar fint i avsaknad av övermåttan sötning.
Snäppet under i kvalitet hittar vi en ”matlagningsrom” som Negrita. Det enda märket med agricole-rom i sitt recept ssom ändå lyckas kamofluera sitt ursprung och presenterar en internationell stil. Flor de Caña från Nicaragua har mer karaktär men upplevs en aning tunn.
I undre halvan finns de översötade sorterna. Och det är här allting ställs på sin spets. Vad är det för rom som svenska folket dricker? Den absoluta bästsäljaren i Sverige som får iväg över 300 000 liter hamnar näst sist i testet.
Omdömen som ”banal översötad vardagsrom” ställs mot mer definitiva ”ej romkaraktär”. Bottennappen är så söta att en rutinerad romdrickare inte ens känner igen sig!
Vi svenskar har uppenbarligen ett par år kvar innan vi kan kalla oss rom-konnässörer. När sockergränsen infördes inbillade sig romfansen att rättning skulle ske. Men Systembolaget omintetgjorde förändringen. Istället har sockertrenden förstärkts.
Nu är folket uppdelat och splittrat. Tittar man på försäljningssiffrorna köper glädjande nog 40% osötad rom från hyllan. Medan 16% fortfarande håller på med likörliknande romprodukter. Hela 45% köper sötad rom under gränsen på 20 gram per liter.
Det kommer att ta 5-10 år att komma ur sockerträsket. Vägen dit går via romnördarna som måste missionera aggressivt poch konfident bland vänner och bekanta, precis som maltwhiskyfolket gjorde för 20 år sedan.
Systembolaget måste också göra hemläxan och sätta sig ner med branschen och börja titta på ursprungstypisk rom. Det finns nischade destillerier från öar som Jamaica, Barbados, Martinique som har tillräckliga volymer för att tillgodose efterfrågan på finrom.
Ett par sådana lanseringar kommande år skulle nyansera bilden av rom som enbart drinkmixer och lyfta genren till singelmaltnivå på sikt.
Tills dess är vår starka rekommendation är att spana in flödet av tillfälliga lanseringar av kvalitetsrom som är 100% osockrad. Ett tips är att hålla koll på vår service SYSTEMBOLAGSNYTT som veckovis listar alla lanseringar på Systembolaget. Eller att helt enkelt börja botanisera i beställningssortimentet. För det finns fantastisk rom i Sverige – men man får jobba lite själv för att hitta den.
Så här har vi testat
All rom har provats blint. Panelen analyserar varje enskild rom i tysthet för att inte influera varandra bedömningsmässigt. Efter att poängen samlats in diskuteras smakerna och omdömena haglar vilt. Det är den diskussionen du läser här.
Den lagrade romen har provats vid rumstemperatur i provningsglas gjorda för sprit. Skalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. Plats för testet var Duane Doves rom- och chokladbutik på Timmermansgatan 26 i Stockholm.
Panelen
Duane Dove (1969) är Skandinaviens störste rom-konnässör. Alltsedan han i slutet av 1990-talet byggde upp rom-sortimentet på Sjögräs vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Kring millenniumskiftet hade man 50-talet romsorter på hyllan och när krogen såldes 2014 hela 487 stycken! Duane Dove pluggade restaurang i Toronto på George Brown Culinary Arts, läste vidare i London (WSET) och i Stockholm på restaurangakademin. Är författare till två böcker om rom och har gjort 200 destilleribesök runtom i Karibien och Sydamerika. Idag jobbar Duane med sitt eget chokladhus Small Islands Chocolates och äger en kakaoplantage på Tobago.
Robert Sandqvist (1975) är en av landets stora romprofiler, mer känd som ”Rom-Robban”´, med lång erfarenhet bakom bardisken. Förutom egen import av rom har Robban skakat drinkar och insupit rom-atmosfär på plats i Västindien, Panama och Sydamerika där han rest och jobbat som bartender. Tillsammans med Lars har Robban skrivit ”Stora Romboken – rom & cocktails från hela världen” som nu i april givits ut av Grenadine.
Lars Renbjer (1979) skriver om rom här på The Spirits News och har druckit rom så länge han kan minnas. De senaste 18 åren har Lars importerat kvalitetssprit och vin. Det egna varumärket Gunroom Navy Rum lanserades 2015 och exporteras till Europa och USA. Genom sina många resor i Karibien har Lars byggt upp ett gediget kunnande om tillverkning av rom och besitter ett djupa historiska kunskaper i ämnet. Som han satt på pränt i ”Stora Romboken”. Tillsammans med Rom-Robban driver han också podden Romradion som finns här på The Spirits News. Lars är också utbildad Tequila Maestro.
Henrik Aflodal (1967) är chefredaktör för The Spirits News.
FOTNOT: All fakta kring tillverkningen av romen i testet kommer från producenterna och har inte kunnat verifieras av The Spirits News. Sockerhalten har fastställts av Systembolaget i laboratorietester, vilket man gör för all rom i det fasta sortimentet.

Bra drickrom att sippa på
3/5p Captain Morgan Dark Rum 40%
Schysst “Funky pot still-vibe, känns ju som Jamaica,” ropar Robban högt så resten av panelen hoppar till. Det luktar hölada, stall och läder med en jäst high ester-beska i smaken: ”Barbecue-rom = grillat är godast!” Duane håller med om tyngden: ”Riktig romkaraktär med mer estrar än i de andra sorterna, man får verkligen en pot still-feeling med härliga röktoner.” Eftersmaken är lite sträv och spicy med mycket fatkaraktär. Lars nickar åt pot still-referensen. Smaken är balanserad med arrak och mättade fat i finishen: ”Det sjunger rom om den här flaskan!” Henrik imponeras av karaktären, en rom som tar för sig och vågar vara jobbig: ”Inte direkt bästsäljarmanér.” Det doftar praliner med syrlig champagnefyllning samt vitmögelost. Lång smak med mörk ek och syrliga kartiga toner.
Captain Morgan görs i Jamaica av Diageo på melass och destilleras i kolonnpanna. Sockerhalten är 0-3 gram/liter. SB-nr 591, 249 kr | 2:a på Systembolaget 2021 med 90 952 liter / 3:e rom globalt med 11,9 miljoner nioliterslådor
3/5p Havana Club Añejo 7 år 40%
Schysst Lite pepprig och rökig karaktär, tycker Duane. Med solmogna frukter som ananas och en torr nötig ton i munnen: ”Perfekt i en Dark & Stormy-cocktail!” Henrik får aromatiska oljor och pinjekottar i doften med tallkottar i en hallonsyrlig smak. Lång knäckig eftersmak med smågodis som värmer: ”Viljestark rom med karaktär.” Robban nickar gillande åt en fet doft av rostat bröd med tropisk frukt och krydda. I munnen spicy ingefära med tobak och kaffe samt pepprig ek i avslutet: ”Omogen men lång fyllig smak, bravo!” Lars hänger upp sig på fattonerna. Smaken har en sötaktig mentol-feeling: ”Genomgående bitterhet, annars rund och balanserad.”
Havana Club Añejo lagras i minst 7 år på bourbon barrels samt en kortare tid på irländska whiskeyfat. Romen görs på Kuba av melass och dubbeldestilleras i kolonnpanna av Corporatión Cuba Ron som ägs av Pernod Ricard och kubanska staten. Sockerhalt 4 gram/liter. SB-nr 322, 279 kr | 11:e på Systembolaget 2021 med 35 188 liter / 5:e rom globalt med 4,1 milj lådor
2,75/5p Contessa Rum 12 år blended 40%
Schysst ”En rom som andas kvalitet,” säger Robban imponerad. Brända toner av bryggkaffe och choklad i näsan. Lång ekig smak med syrlig kaffebeska. Lars får en balanserad smak med melasstoner och inslag av guavafrukt: ”En klassisk rom!” Duane uppskattar den lätta torra smaken av torkade örter med lite röktoner. Henrik får arrak i en etanolig arom med söta melasstoner i munnen och ekigt eteriskt driv i refrängen: ”Håller ihop bra, kvalitetsrom.”
Contessa produceras i Indien av Radico Khaitan på Rampur Distillery i Uttar Pradesh. Termen ’blended’ indikerar att man blandar sockerrörsjuice och melass vilket inte är så vanligt. Juicen förvaras dessutom på ekfat 12 månader innan jäsning. Destillering sker i kolonnpanna varpå spriten lagras på ekfat i 12 år. Märket är omåttligt populärt inom den indiska armén som är den grupp i samhället som konsumerar mest rom (de andra dricker indisk whisky). Contessa har tappat mark dock, För 10 år sedan var man sjunde största rommärke i världen med en försäljning på 2,4 miljoner lådor. Sockerhalt 0-3 gram/liter. SB-nr 358, 219 kr | 9:e på Systembolaget 2021 med 49 006 liter
2,75/5p Diplomático Mantuano 40%
Schysst ”En klassisk lagrad rom,” utbrister Henrik. Dammig mild lättsam arom av savaräng och exotisk frukt. Lång rund smak av kolaremmar med ekdjup av kaffe och mörkt demararasocker i eftersmaken – god. Duane håller om den generösa doften av karamell och övermogen banan. Munnen fylls ut av russin och fetare ektoner: ”Den här passar till en bit mjölkchoklad med 65% kakao, en perfekt kombo.” Lars tycker om fatinslaget och den balanserade sötman: ”Jag associerar till friterade bananer med kolasås.” Robban pratar om en karamelliserad söt doft som ger en mjuk, kort smak av vanilj och torkad frukt som fikon och katrinplommon: ”Bra balans mellan torra och söta toner.”
Diplomático Mantuano är en blended rom som görs på både sockerrörsjuice och melass. Destillerad i Barbet kolonnpanna (40%), pot still (40%) och en gammaldags batch kettle-panna (20%) man tog från Canada 1959. Lagrad i upp till 8 år på en mix av bourbonfat och refillfat som använts till maltwhisky. Destilerías Unidas ligger i Venezuela, Maestro Ronero är Tito Cordero, chefsdestillatör är Nelson Hernández. Sockerhalt 10 gram/liter. SB-nr 389, 179 kr (35 cl) | 14:e på Systembolaget 2021 med 17 825 liter
2,5/5p Plantation Trinidad 8 år 42%
Bra ”Bra motor i den här,” tycker Henrik. Det luktar skumgodis och vingummi med tobak och mineraler. Smaken är långsam och varierad, arrakstoner med sött driv och syrlig torkad frukt som står emot. Fruktvaggande demararasockrig eftersmak. Duane hajar till inför doften av bränt gummi med skumbanan och parfymtoner. Smaken är stor och sträv till karaktären. Lars nickar åt en smakrik sötaktig rom som är behaglig och trevlig även om sötman döljer detaljrikedomen: ”Publik och lättillgänglig – rom möter trocadero!” Robban tycker att det doftar söt mandelmassa men smaken är torr och aningen besk med brända mandlar och aningen spritig exit. ”Obalanserad men good.”
Plantation Trinidad görs av Trinidad Distillers på melass som får jäsa 4 dagar. Romen destillerades i kolonnpanna 2008 och har legat 10 år på 200-liters bourbonfat. Därpå flytt till Frankrike där Ferrand tappar om romen till 350-liters cognacs-fat. Sockerhalt 13 gram/liter. SB-nr 873330, 449 kr | 20:e på Systembolaget 2021 med 9 969 liter
2,5/5p Night Watch Premium Dark Rum 45%
Bra ”Bra skjuts! Man tänker på lagring i olika ekfat här,” säger Robban glädjestrålande. Söt tuggtobak i doften med skön sälta och asfaltdäck. Vaniljsmak med smörkola men också alkoholbett. ”Syrlig toner i eftersmaken som av sherryfat.” Duane hejar på och gillar kraften i flaskan. ”Stor funky arom av rökigt sidfläsk och bränt gummi.” Smaken sticker till med spritighet a la ’fire water’. Henrik hajar till inför aromen av finkel och skosula och gamla gödselknular. Savande söt smak med kryddig kanel och kardemumma: ”Har karaktär och fin balans mellan kryddan och sötman.” Lars studsar till inför lukten av tallolja och kåda. Söt smak av tallskog: ”Skulle kunna vara nya ekfat i mixen som ställer till det?”
Night Watch görs på melass i pot stills och kolonnpanna i Guyana och lagrad i upp till 15 år på bourbon barrels. Sötad med 26 gram socker per liter när produkten lanserades under namnet Jaguara 2020. Sockerhalten ändrades till 20 gram i samband med att man bytte namn till Night Watch. Märket produceras av Umida. SB-nr 355, 355 kr | 19:e på Systembolaget 2021 med 10 240 liter
2,5/5p The Brand New Republique Gran Añejo 3 años 40%
Bra “En plain drick-rom,” konstaterar Henrik. Ren vinig doft av mineraler med lagom sötma. Saftig stor smak som är sötfruktig men strams upp en bit in. I eftersmaken adderas lagom värme. ”Väldigt fruktig, som att dricka Fruxo fruktkola!” Duane gör också tummen upp. Romen luktar fänkål med gräsiga toner. Smaken är obalanserad med örter och en skjuts av söta toner. Lars tycker aromen är märkligt kort med arraksinslag. I munnen spretar det, frukten löper iväg utan att ha kontakt med alkoholen: ”Dåligt integrerade smaker.” Robban får träbeska toner och kaffe i munnen, eftersmaken är fet och fyllig: ”Smakerna fastnar liksom på tänderna och sitter kvar på ett intensivt sätt som tanniner i rödvin …så märkligt.”
The Brand New Republique Gran Añejo görs på melass i Dominikanska Republiken och destilleras dubbla gånger i pot stills av destilleriet Alcoholes Finos Dominicanos. Har lagrats i minst 3 år på bourbon barrels. Namnet kommer av att produkten från början gjordes på Kuba. Enligt kubansk lag ska rom lagras i minst 12 månader, och är den över 3 år får den kallas ”mycket gammal”, alltså gran añejo. Sockerhalt 0-3 gram/liter. SB-nr 594, 239 kr | 4:e på Systembolaget 2021 med 71 044 liter
2,5/5p Port Louiis 40%
Bra Oj vilken kola-bomb! skrattar Duane: ”Som en Dumle-likör eller arrakdammsugare.” Smaken är överlastat mesig med kola- och karamelltoner överallt. Robban fnissar med, lätt chockerad: ”Dudley’s med sin chokladsöta likördoft.” Plattare smak tyvärr med smörkola, ek och marsipan: ”Lite tråkig, som Aladdin på flaska.” Henrik skrockar åt en odör av syltlök och vaniljsoppa med smörkola i. Jolmig vanilj/smörkola-käft med smörig fet eftersmak som stannar i jobbig mocca-sötma: ”Likörvarning!” Också Lars chockeras över skillnaden i doft och smak. Den brända sockertonen i näsan blir bara sött platt i munnen. ”Den här ska man blanda Caribbean Coffey med!”
Port Louiis görs på Mauritius av romproducenten House of Lords. På 90% av öns yta odlas det sockerrör. Port Louiis är uppkallad efter öns huvudstad fast med ett extra i stavningen. Detta är en rom i agricole-stil gjord på färsk sockerrörsjuice på ön i pot still och lagrad på ekfat. Sockerhalt 0-3 gram/liter. SB-nr 4670, 99 kr (20 cl) | 15:e på Systembolaget 2021 med 16 332 liter
OK vardagsrom
2,25/5p Negrita Dark 37,5%
Okej ”Agricole-vibbar här,” avgör Henrik som får milda kaffenoter i näsan men gräddkola i munnen med oljigt gröna toner efterhand och en saftig tonic-vibe i eftersmaken. Duane fångar upp rostade fattoner i doften med en örtig, gräsig smak som är torrt spritig. Lars är också inne på agricole-spåret med färska gröna toner och mineralsälta: ”Som en enklare tequila, vilket ju är bra.” Robban klagar på omogen frukt liknande äppelmos, vilket han inte gillar. I munnen syrliga bigarråer: ”Obalanserad jolmig smak tyvärr.”
Negrita är ett franskt rommärke som ägs av La Martiniquaise som görs på sockerrörsjuice (med inslag av melass) och destilleras i kolonnpanna. Skapad av 1857 av Paul Bardinet som en blended rhum. Idag ingår rom från Réunion, Guadalope, Martinique och olika karibiska öar. Åtminstone en tredjedel av all rom som säljs i mataffärer över Europa är Negrita Dark Rum. Sockerhalt 0-3 gram/liter. SB-nr 563, 127 kr (35 cl) | 10:e på Systembolaget 2021 med 42 839 liter
2,25/5p Flor de Caña Gran Reserva 7 år 40%
Okej ”Aromen sticker ut med etanol och nagellack,” tycker Duane. I munnen sötare vaniljtoner med kort spritsig eftersmak. Lars får en smörigt sötaktig arom påminnande om nya världen-chardonnay! ”Smaken är lätt och tunn med kort finish.” Henrik tycker att det luktar sött av rom & cola, en sorts etanolig form av Dumle. Smaken är rätt tunn med en besk sötma: ”Neutral i stilen.” Robban får en spritig floral doft med honung. Smaken är ungdomlig och etanolig. ”Smells like a butterfly, stings like a bee!” Romexperten kan tänka sig att romen passar i en Daiquiri.
Flor de Caña är en nicaraguansk rom vars destilleri ligger 8 km från vulkanen San Cristobal, nära staden Chichigalpa. Romen görs på melass i kolonnpanna med fem torn. Lagring sker på ex-bourbonfat i minst 7 år. Sockerhalt 0-3 gram/liter. SB-nr 334, 299 kr | 13:e på Systembolaget 2021 med 20 084 liter
2,25/5p Diplomático Reserva Exclusiva 40%
Okej Doften är generös med parfym och vanilj, menar Duane: ”Faktiskt lite funky.” Men smaken är för kort. Kan funka tillsammans med en bit vanlig 70%-ig mörk choklad? Lars har inget att anmärka på, romen är söt och god med bananinslag i doften och smågodis i munnen. Robban hittar butterscotch i doften och russin och vanilj i munnen. ”Tänker på en RTD Old Fashioned på flaska, alltså en sötad rom med några droppar Angostura Bitter.” Henrik tycker att det börjar bra med karamellklubba och citronpastill i näsan. Men smaken är sötdopad och det är svårt att urskilja några aromer överhuvudtaget. Men så lättar smakerna i eftersmaken som bjuder på en örtigt luftig sötma med mörk choklad: ”Kommersiell stil med god eftersmak.”
Diplomático Reserva Exclusiva görs på melass/sockerrörsjuice som får jäsa 24-48 timmar. Destillering sker i en mix av pannor: 80% pot still, 10% Barbet kolonn-panna, 10% Batch Kettle. Lagrad på 200-liters bourbon barrels samt refill maltwhisky-fat i upp till 12 år i lagerhus intill havet. Destilerías Unidas ligger i Venezuela, Maestro Ronero är Tito Cordero (alltså blender), chefsdestillatör är Nelson Hernández. Sockerhalt 19 gram/liter. SB-nr 356, 549 kr | 7:e på Systembolaget 2021 med 55 022 liter
2,25/5p KISS Black Diamond Premium Dark Rum 40%
Okej Så synd att man sötad denna, avgör Henrik: ”Översötad kvalificerad rom som utan sockret skulle ha varit rätt komplex.” Simmiga estrar i doften med kaffespår i bakgrunden. Fylligt estrigt djup i smaken som tappar allt med sin sockriga exit. Robban hittar melass i nosen men också en syltig artificiell ton. ”Alkoholen bränner bort vaniljen i munnen, knackig helhet.” Duane får bara söt parfymerad vanillin i snoken med en tunn och örtig smak. Lars är inte heller imponerad: ”Romen har en söt spritighet man inte kommer förbi.”
KISS Black Diamond Rum produceras av Umida för Brands For Fans. Romen görs på melass och är en mix av pot still- och kolonnpanne-rom från olika länder. Lagras i upp till 15 år på ekfat. Sockerhalt 20 gram/liter. SB-nr 82250, 329 kr (50 cl) | 17:e på Systembolaget 2021 med 11 262 liter
2,25/5p Barceló Gran Añejo 37,5%
Okej Doften sticker ut med kvistiga tallkottar och en fräsch salladsbeska, tycker Henrik. Smaken är å andra sidan savande och läskande med rena söta toner och lite etanolstick och en lugn tystlåten exit. ”En riktig Svensson-rom.” Duane klagar på en kemisk doft men smaken är bättre med en söt nötighet och torkad frukt som russin och dadlar allra längst bort: ”Passar till mjölkchoklad med 45% kakao, väldigt smutt.” Lars tycker att det doftar pelargon med söt vegetal smak och lite bränt socker i den kortvariga finalen. Robban har också problem med aromen av blött gräs med en oljig artificiell ton. I munnen söt vanilj och smörkola och i avslutet besk tallkåda. ”Oklar produkt.”
Barceló Gran Añejo görs på melass i San Pedro di Macorís i Dominikanska Republiken. En blended rom lagrad i 2-6 år på bourbon barrels. Sockerhalt 4 gram/liter. SB-nr 578, 260 kr | 3:e på Systembolaget 2021 med 81 017 liter / 6:e rom globalt med 2,1 milj lådor
2,25/5p Ron Quorhum Solera XO QRM 42%
Okej Som flera andra sorter luktar det mycket men smakar mindre. En effekt man får av att sockra rom, doften biffas upp medan smaken suddas ut. Stor oljig doft av fat och gröna örter i munnen, säger Robban som tycker att romtypen är oklar. Duane är med på en fyllig fatdominant arom med brända BBQ-toner. Smaken är söt och krämigt fet med lönnsirap mot slutet. Henrik tycker doften är bra. Stram med riviga mineraler och svartvinbärsblad. ”Euforisk spritlivlig arom!” Tyvärr söt-tam smak som går ut i kaffesyrup. Lars tycker att det blir för mycket fat, smakerna döljs bakom tjocka lager av melassirap: ”Den här romen är egentligen komplex men alla nyanser bombas sönder av översötning. Ingen struktur kvar i destillatet.”
Ron Quorhum Solera XO görs av Oliver & Oliver i Dominikanska Republiken. Råvaran är melass och destillering sker i pot stills. Romen lagras enligt den spanska solerametoden som är en rad tunnor där man tar ut en tredjedel ur sista fatet för att buteljera och flyttar lika mycket från föregående fat, det första fatet får nysprit. Åldern varierar alltså i flaskan. Sockerhalt 41 gram/liter. SB-nr 522, 419 kr | 16:e på Systembolaget 2021 med 13 222 liter
Halvdan rom (funkar i drinkar)
2/5p Ron Zacapa Gran Reserva 40%
Hyfsad Spännande arom av svartnad banan med läder och avgasvibbar, tycker Henrik inledningsvis. Savande syrlig smak av svartvinbärssaft i munnen. Men alltför vek blandsaftig exit: ”Banal och kladdig utgång som är för mycket.” Duane håller med om aromen som har något visst. Det doftar honung, dadlar, lönnsirap men smaken är för blek: ”Nybörjarrom.” Robban nickar: ”Bruksrom som måste vara en kioskvältare därute.” Lars tycker helheten haltar med vanilj i näsan och dött socker som möter spritighet i munnen.
Ron Zacapa Gran Reserva görs i Guatemala av Licoreras de Guatemala på nypressad sockerrörsjuice som får jäsa i 5-7 dagar innan allt destilleras i kolonnpanna. Romen lagras på bourbonfat i 6- till 23 år i Quetzal Tenango. Master blender är Lorena Vasquez. Ägare är Diageo. Sockerhalten är 23 gram/liter. SB-nr 500, 599 kr | 12:e på Systembolaget 2021 med 33 004 liter
2/5p Motörhead Premium Dark Rum 40%
Hyfsad En flaska som fastnat i likörträsket, tycker Robban. Det luktar aprikos och mandarin med apelsin och mer aprikos i smaken: ”Platt onyanserad rom a la Grand Marnier.” Duane nickar instämmande. Doften mixar kanderad apelsin med punschpraliner. Smaken har på tok för lite syra, mest mandelmassa och marsipan. Henrik skakar på huvudet åt den sötlodande smaken av arrak och praliner med brända mandlar i refrängen. ”För söt, räddas av livgivande ek i eftersmaken.” Lars är surast: ”Tunn smaklös alkohol som saknar egna smaker. Har man tillsatt aromer?”
Motörhead Premium Dark Rum har sitt ursprung i Dominikanska Republiken. Destilleringen har skett både i pot still och kolonnpanna. Romen är lagrad på flera olika sorters fat, mestadels i bourbonfat i upp till 8 år. Master Blender är Daniel Henriksson på Umida. Produkten framtagen på uppdrag av Brands For Fans. Sockerhalten är 22 gram/liter. SB-nr 11450, 399 kr | 8:e på Systembolaget 2021 med 52 131 liter
1,75/5p Don Papa Rum 40%
Hyfsad Här snackar vi sötad rom på riktigt, skrattar Henrik som direkt känner igen Don Papas Hubba Bubba-stil. Den där nedkletade men charmiga tropiska frukten som blir exotisk fruktsallad i munnen och gelégodis i eftersmaken: ”Jag kan förstå hur man efter idogt pimplande av denna fruktlikör kan bli addicted. Som att dricka spetsad Fanta Exotic ju!” Robban ruskar på sig inför banan- och kola-snoken med persika och aprikos i munnen och tuggummi-finish a la Hubba Bubba: ”Som att fastna i en låt av Just D!” Duane överväldigas av den parfymerade apelsinodören med kola och karamell. Smaken är lätt och tunn: ”Påminner om en pirat-Grand Marnier.” Lars håller med om apelsinlikören och ryser vid bara tanken: ”Onaturlig apelsinton, ingen romkaraktär.”
Don Papa kommer från ön Negros på Filippinerna där förhållandena för att odla sockerrör är goda. Plantagen ligger vid foten av vulkanen Kanlaon och den rika vulkanjorden ger extra söta fruktiga sockerrör. Melassen får jäsa och destilleras i kolonnpanna. Romen lagras i upp till 7 år på bourbonfat. Sockerhalt 30 gram/liter. SB-nr 88567, 449 kr | 5:e på Systembolaget 2021 med 58 721 liter
1,75/5p Plantation 20th Anniversary XO Barbados 40%
Hyfsad “Typisk bruksrom för svenskar som gillar sötad rom, inget sticker ut,” muttrar Henrik som får mandelsyrup och fruktsyrup i munnen med lite skalbeska i refrängen. Duane plockar upp citrus i doften liknande cheese cake med kondenserad mjölk i. Citrus och gräs i smaken som blir syrligt pepprig mot slutet: ”Liknar egentligen inte en rom.” Lars skakar lojt på huvudet åt den för söta smaken av kokos-syrup och kanderat socker: ”Något för den som bara vill ha sött och slippa sprittoner.” Robban ser uppgiven ut inför sötkalaset. Doft av läder, fudge, mocca men bara smörkola i munnen…
Plantation 20th Anniversary XO är ett urval av gammal rom från Barbados. Dubbellagrad enligt den princip master blender Alexandre Gabriel etablerat. Först lagrad på bourbon barrels på ön i Karibien, sedan skeppad till Europa och omtappad på cognachusets Ferrands ekfat. Romen görs på melass och får jäsa 3-5 dagar. Destillering på West Indies Rum Distillery i dubbelkolonn och pot stills. 8-15 års lagring i tropiskt klimat. Slutlagrad i Europa i 2-10 år i en mix av fransk och amerikansk bourbon-ek. Sockerhalt 19 gram/liter. SB-nr 509, 529 kr | 6:e på Systembolaget 2021 med 55 929 liter
1,5/5p Plantation Grande Reserve Barbados 40%
Hyfsad En godisrom, avgör panelen samfällt. Mild doft, enligt Duane, men ändå eldig så man förstår att det är sprit i glaset. Hasselnötscreme i munnen med syrliga toner i utgången. Henrik får en vaniljig granskogsarom som väcker intresset. Men all ungkola i munnen blir för mycket: ”Banal översötad vardagsrom.” Lars tycker romen är märklig med en arom som sticker ut men med en alltför söt smak av bränd kola med konstiga gröna toner: ”Ej romkaraktär.” Robban säger bara ”pass” åt den platta smaken av blött hö han upplever unken: ”Citrusen i doften är ju rätt fräsch men det blir för mycket apelsin, nej tack.”
Plantation Grande Reserve Barbados har som namnet antyder sitt ursprung på den Karibiska ön och har dubbellagrats enligt cognachuset Ferrands principer. Spriten får ligga 1-3 år på bourbon barrels på Barbados, sedan skeppas romen till Frankrike och tappas om till cognacsfat hos Ferrand för ytterligare 1 års lagring. Romen görs på melass som får jäsa i 3-4 dagar, sedan destilleras mäsken i dubbelkolonn och pot stills på West Indies Rum Distillery. Sockerhalt 16 gram/liter. SB-nr 10310, 298 kr | 1:a på Systembolaget 2021 med 305 274 liter
1/5p Port Louiis Fair Trade Rum 40%
Dålig Syntetisk rom, avgör Duane och hela panelen håller med. Det luktar parfym och vanillin och smakar smörkola, vanilj och sötlakrits. Lars ogillar den onaturliga kemiska godisdoften: ”Märklig obalans i produkten, skulle inte betala för ett smakprov.” Henrik ruskar på sig. Det stinker vaniljpudding och honungsgrädde i en fetblek arom. ”Enkelspårig godissyrup med peach melba i käften. Ingen rom, hemskt.” Nej tack, avslutar Robban: ”Skumbanan och vanillin. Obalanserad artificiell rom.”