Äldst & Dyrast & Bäst Rosebank tog sin sista suck 1993. Nu återinsätts förstås maskineriet och fabriken får ett andra liv lagom till hösten 2020. Men den legendariska spriten från förr är snart ett minne blott. De båda 26-åringarna destilleriet nu släpper kokades 1993. Båda är hogsheadfat av bourbon-ek. Priset är £2500 styck. Fat nr 433 med styrkan 53,3% gav 280 flaskor, fat nr 625 på 50,4% gav 259 flaskor.
100 flaskor vardera ur faten fördelas genom ett lotteri imorgon 14 februari bland de fans som är med på Rosebanks mejllista. Resterande 159-180 flaskor kommer 18 februari att göras tillgångliga för allmänheten. Så blir du utan vid lotteriet får du en andra chans.
Ian Macleod förvärvade Rosebank 2017 från bolaget Scottish Canals, samtidigt köptes varumärke och kvarvarande fat loss från Diageo. Restauration av destilleriet påbörjades i november 2019. Och nu begår man premiär med sin första buteljering.
Att prisläget är så ohemult beror ju på att alla fat man har börjar bli rejält ålderstigna. Marknadspriset ligger ju där det gör. Vilket kan vara en nackdel eftersom normala whiskyfans knappast kommer att betala närmare 30 000 kr per flaska! Å andra sidan lär partiet sälja slut fort och ge välbehövligt kassatillskott inför det dyra projektet att få Rosebank på fötter igen.
– Vi är väldigt glada över att kunna ge ut vår första officiella utgåva av Rosebank sedan stängningen 1993, säger destillerichef Robbie Hughes. En milstolpe på vägen mot nystart för destilleriet som är själva essensen av låglandswhisky.
– Utgåvorna är sinsemellan väldigt olika men är stora karaktärer och representerar Rosebanks följsamma fruktiga stil. Whiskyn är efterlängtad bland entusiaster och samlare så vi tror att det kommer att bli rusning till lotteriet.
– Renoveringen framskrider och vi håller fansen underrättade om alla framsteg och kan utlova mer unika sällsynta whiskysläpp kommande år.
Fat nr 433 doftar enligt destilleriet vanilj, mango, hallon, lavendel. Munnen bjuder på citron, grästoner, marsipan och lite krydda med mogen frukt och ek mot slutet.
Fat nr 625 doftar banankaka med hintar av vit choklad, mynta och torkad ananas. Smak av shortbread, kamomillte, torkade örter, tropisk frukt och i avslutet vag krydda.
Vinnarna i lotteriet kommer att bjudas in till ett privat intimt event i London onsdag 18 mars. Under kvällen får köparna träffa manager Hughes och såklart provsmaka de båda faten.
I mars presenterar Ian Macleod sin första ”standard”-utgåva av Rosebank ihopblandad av årgångarna innan 1993. Travel retail-marknaden kommer också att få en extremt limiterad utgåva som man presenterar på en branschmässa i Singapore i slutet av mars.