Nu har du chansen att sitta med i juryn i fjärde upplagan av Maltwhisky-VM. 126 maltdestillat ska blindprovas på 26 platser över hela landet. De tolv bästa gör upp om VM-titeln i december. Över 1500 whiskyälskare korar världsmästar-trion!
2014 är mästerskapsår. Maltwhisky-VM kommer tillbaka för fjärde gången sedan premiären 2005. Det var fyra år sedan sist. Den olympiska cykeln gör tävlingen mer spännande, det hinner ju hända en del på marknaden, somliga destillerier droppar av samtidigt som nya tappningar föds.
– Tendensen är tydlig, menar VM-general Henrik Aflodal från Whiskyspot.com. De aktiva singelmaltdestillerierna ligger på bra samtidigt som flera blendingmaltfabriker ger upp och drar in sina singelmalter. En konsekvens av att maltwhiskyscenen kommersialiseras och konkurrensen hårdnar. Kvaliteten skärps samtidigt som utbudet av tillgängliga destillerier krymper. Det var ett mer differentierat utbud för 8-10 år sedan.
2010 segrade trion Glengarioch, Bowmore och Glenfarclas. Mer eller mindre okända Glengarioch utanför Aberdeen vann huvudklassen MALTY (varken rökig eller sherryinfluerad whisky) i kamp med japanerna Yoichi och Yamazaki och skotska blendingsmalterna Longmorn och Teaninich. I rökklassen utmanövrerade Bowmore ikonerna Ardbeg och Lagavulin. Och i starkvinsklassen tog alltså Glenfarclas vinsten före Mortlach, Springbank och Glen Ord. Välbevandrat whiskyfolk kanske förvånas av en del okända namn i finallistan, i alla andra sprittävlingar förekommer bara varumärken. Maltwhisky-VM har ett helt annat mer demokratiskt upplägg, förklarar Aflodal:
– Att delta i Maltwhisky-VM kostar inget. Vi väljer ut vilka tappningar destillerierna tävlar med och målsättningen är att alla aktiva whiskymakare ska vara med så det verkligen blir en tävlan om vilket destilleri som gör den bästa whiskyn. Bjässen Diageo kan alltså inte välja att bara gå med kassakon Lagavulin utan helt okända blending-malter som Teaninich, Mortlach och Glen Ord kommer med på vårt initiativ. Alla är med vare sig de vill eller inte.
På startlinjen står 110 destillerier. Mest skotska whiskymakare men även japanskt och irländskt samt nya whiskyländer som Sverige, Indien, Taiwan, Australien och Frankrike. Tyvärr faller många skottar bort som producerar malt till blended Scotch. Inte minst fina malter från Glentauchers och Craigellachie. Fabriker som för 8 år sedan gav ut whiskyn i singelmaltform men idag gett upp. Därtill tillkommer nedlagda fabriker som Rosebank, Littlemill, Imperial, Pittyvaich bland andra. Tidigare fanns whiskyn fortfarande i handeln, nu har lagren sinat.
Whiskyskottland skalar upp volymerna men skär i mångfalden. Samtidigt har väl kvaliteten på utbudet aldrig varit högre. Skaran av destillerier med singelmaltprofil ökar ständigt och de vässar sina buteljer till max. Dessutom kokar allt fler fastlandsfabriker alternativa rökversioner av sin whisky. Därför återfinns 15-talet sekundärmalter i startfållan. Det mest klassiska exemplet är Springbank som i alla år kokat en röjarrökare kallad Longrow och dessutom jobbar fram trippeldestillatet Hazelburn. Eller Benriach som gjort karriär som fastlandets kungsrökare vid sidan av den vanliga orökta husstilen.
Malt-VM turnerar under hela året och besöker 26 orter över hela landet. Juryn i varje VM-provning består av vanliga whiskyälskare. Alltså sådana som du och jag, folk som uppskattar god singelmalt. Så bor du i närheten av Alvesta, Aneby, Borås, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Katrineholm, Linköping, Lysekil, Nyköping, Nässjö, Strömstad, Sundsvall, Södertälje, Sölvesborg, Tingsryd, Valdemarsvik, Vetlanda, Vimmerby, Västerås, Åhus, Åkersberga, Örnsköldsvik är det bara att anmäla sig.
Håll utkik i VM-kalendern här på Whiskyspot och var med när Malt-VM kommer hem till dig. Under VM-kvällen blindprovas sex sorter och de två bästa röstas vidare till semifinal. Det är smaken som premieras, inga flashiga varumärken skymmer sikten, den bästa whiskyn går vidare. Proceduren upprepas sedan i fem semifinaler innan det är dags för den stora finalen i Stockholm kring Lucia.
Det är standardwhisky som tävlar i Malt-VM, whiskyn ska vara representativ för destilleriet, helt enkelt husstilen. Inga 25-åringar eller cask strength-varianter. Regelboken säger max 16 år och max 48%. Det är destilleriet som hyllas vid eventuell seger (och folket som varje dag gör whiskyn). Inte specifika (underliga) tappningar. Inga prispengar betalas ut till segrarna. Istället får chefen ett guldkantat diplom som ofta hängs på hederplatsen i destilleriet. Det här är whiskyns ”Jerring-pris”, folkets kärlek i form av över 1500 whiskyälskare som röstat fram den allra bästa whiskyn. Så ta chansen att vara med och påverka vilka tre sorter som blir världsbäst i kategorierna Malty, Sherried och Peated!
FAKTA: Maltwhisky-VM 2014
- 126 maltwhiskies från 110 destillerier möts i en World Cup. 21 deltävlingar genomförs på olika platser i Sverige. De två bästa i varje deltävling går vidare till fyra semifinaler. Slutlig ’Grande Finale’ går av stapeln i Stockholm.
- Juryn består av ”vanliga” whiskykonsu-menter som provar whiskyn ”kvartsblint”, deltagarna vet nämligen vilka destillerier som väntar men inte i vilken ordning whiskyn kommer ut eller vilka tappningar det handlar om. Ordförande i varje jury-grupp är Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal.
- Tävlingswhiskyn väljs ut av Whiskyspot. Det ska vara en normal whisky som är representativ för destilleriet. Max 48% och max 16 år. Nästan alla destillerier i Skottland är representerade, några enstaka ges inte ut som singelmalt varför de utgår. Destillerier som kokar olika maltstilar i samma anläggning kan delta med flera whiskies. Allt fler whiskymakare gör nämligen en riktig rökig version utöver sin vanliga orökta huvudwhisky.
- Förutom etablerade maltwhiskynationer som Skottland, Irland och Japan deltar även maltmakare från Nya Världen.