Woodford Reserve inleder en 5-årig satsning där de kommer att köpa råg från fyra lokala bönder för att undersöka möjligheterna att odla råg lokalt i Kentucky och stödja hållbar whiskyproduktion.

Whiskymakande Woodford Reserve, som ägs av Brown-Forman, har inlett ett femårigt åtagande att köpa råg från lokala bönder för att återinföra rågproduktionen till Kentucky.
Tidigare har Woodford Reserve lanserat en begränsad upplaga av Chocolate Malted Rye Bourbon och deras Straight Rye Whisky lämpar sig väl i en old fashioned-drink.
I samarbete med University of Kentucky kommer den amerikanska whiskyproducenten att köpa råg som odlas av fyra bönder för att testas under de kommande fem åren.
Från och med i sommar ska de tillsammans att genomföra sensoriska tester och små destilleringstester på 10 olika rågsorter för att fastställa deras smaknyanser som påverkar bourbonsmakprofilen.
– Om vi kan återinföra rågen till Kentucky skulle det inte bara stödja bönderna utan också ge ett hållbart spannmål till whiskyproducenter över hela delstaten, säger Master Distiller Elizabeth McCall. Hållbarhet är ett ämne jag brinner för och genom att samarbeta med partners kan vi göra stor skillnad.
Råg sägs vara svårt att odla i Kentucky på grund av det generellt varma och fuktiga klimatet. Råg kommer främst från de svalare klimaten norröver i Kanada eller Europa.
För att övervinna dessa utmaningar kommer mer än 1 miljon dollar att investeras för att utveckla en öppen källkodad rågsort som är anpassad till Kentucky under programmets gång.
Destilleriet noterade att råg är en viktig del av en lämplig miljö då den förbättrar jordens hälsa genom att minska negativa effekter av nederbördsvariationer och binder kol.
Att odla rågen lokalt ger även bönderna en tredje gröda vid sidan av tvååriga grödor som majs och sojabönor.
Genom att samarbeta med lokala bönder minskar Woodford Reserve Distillery sitt koldioxidavtryck och diversifierar sin leverantörsbas samtidigt som man stärker relationerna och ekonomin.
– Vi behöver hitta en rågsort som passar väl för vår region i landet, säger Sam Halcomb, ordförande för KY Small Grain Grower’s Association och ägare av Walnut Grove Farms som bakom initiativet.
– Woodford Reserve har varit mycket lyhörda för de idéerna och de har varit tålmodiga att arbeta med oss som familjejordbruk och låtit oss experimentera och stöttat oss i dessa experiment.
Ytterligare forskning kommer att göras där flera Brown-Forman-bönder har gått med på att odla råg ”in natura” för agronomisk forskning.
Dace Brown Stubbs, ägare av Log House Farm, kommer att odla den frösort som behövs för böndernas testodlingar:
– Råg är en underbar gröda. Det växttäcke rågen skapar förhindrar att vår bästa jord blåser bort och ger jorden rätt näringsämnen för att odla andra grödor. Råg är så eftertraktad i spritindustrin idag. Det känns fel att vi köper råg från Kanada och Tyskland när det kan produceras här hemma.
– Vi känner oss trygga med satsningen på råg, med vetskapen att våra lokala bönder i Kentucky verkligen är partners och inte bara leverantörer. Vi ser fram emot att fortsätta sammanföra olika intressenter för att odla Woodford Reserve.