Kriget i Ukraina Sprithandlare världen över stoppar försäljningen av ryskproducerad alkohol. I Sverige har Systembolaget fryst försäljningen av ryska produkter. Orsaken är att Rysslands väpnade angrepp kränker Ukrainas territoriella integritet och suveränitet.
Systembolaget påtalar att angreppet innebär stort lidande för den ukrainska befolkningen, och att invasionen är ett uppenbart brott mot internationell rätt.
På hemsidan står: “Systembolaget har beslutat att omedelbart och tillsvidare stoppa försäljningen av samtliga ryska artiklar i Systembolagets sortiment, och att ställa in samtliga planerade lanseringar av ryska artiklar.”

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.
Det är vodkor som berörs. På hyllan står White Lake och Beluga som importeras av TOMP Beer Wine & Spirits AB. Säljvolymen är substantiell. Under 2021 fick man iväg drygt 175 000 flaskor totalt.
Så det finns gott om svenskar som vill dricka äkta rysk vodka. Och i beställningssortimentet säljstoppas vodkor som Mamont, Belenkaya samt M68.
Men också det ryska jättemärket Russian Standard som ägs av ryske affärsmannen Roustam Tariko och görs i St Petersburg.
Vodkan som säljer bra i USA säljstoppades i veckan i Ohio av guvernör Mike DeWine. Även andra ryska produkter tas bort. Delstater som Utah, New Hampshire, Oregon och Virginia har följt efter och fryst försäljningen av rysk sprit.
Viginias alkoholmyndighet tweetade: ”Virginia tar bort sju ryskproducerade vodkamärken från hyllorna. Men ryskklingande varumärken som inte görs i Ryssland, likt Stoli och Smirnoff, berörs inte.”
Kanadensiska Ontario som också har ett statligt försäljningsmonopol tar bort ryska flaskor från sina hyllor i 679 butiker. Även finska Alko sätter stopp för försäljning av ryska produkter, bekräftar inköpschef Anu Koskinen:
– Vi vill visa att det handlar om en exceptionell och upprörande situation och att vi tar den på allvar.
De flesta vet nog att Smirnoff sedan snart hundra år tillbaka är ett amerikanskt vodkamärke som görs på oräkneliga platser runt om i världen.
Men 1991 startade Boris Smirnov, ättling till den ursprungliga grundaren av vodkamärket, egen produktion i Ryssland. Men stötte genast på patrull i form av stämningar från den amerikanske varumärkesägaren Diageo.
I februari 2006 tog bråket slut när det brittiska företaget till slut köpte det nya vodkamärket som idag marknadsförs i Ryssland and andra rysktalande länder.
Den mest kända ”autentiska” ryska vodkan är annars Stolichnaya. Som dock för en tynande tillvaro i Sverige. En halvlitersflaska står på hyllan i 70-talet Systembolagsbutiker. Förra året såldes knappt 30 000 flaskor.
Faktum är att den Stoli vi dricker här i Sverige inte är ett ryskt märke. Ägaren Stoli Group har därmed också offentligt gått ut och fördömt den ryska militära invasionen av Ukraina.
– Säkerheten för vårt ukrainska team är prioriterat, säger VD Damian McKinney. Vi följer händelseutvecklingen noggrant och sätter in åtgärder där det mest behövs, både för vårt eget folk men också deras partners.
Firman har ingen verksamhet i Ryssland men är verksamma i Ukraina och angränsande länder, förklarar McKinney:
– Vi inspireras av ryssar som tar ställning mot regimen genom att gå ut på gator och torg och protestera.
Stoli är en variant på det gamla sovjetiska vodkamärket Stolichnaya. Råspriten görs idag i Ryssland på vete och råg men skeppas sedan till Lettland för redestillering och buteljering. Märket ägs av ryssen Yuri Shefler som gick i exil i Luxemburg när Putin kom till makten.
Men ägandet ifrågasätts av statliga ryska bolaget Sojuzplodoimport. Striden om varumärkesrättigheterna rasar i domstolar i olika länder världen över. Det var därför Shefler ändrade namnet i reklamen från Stolichnaya till Stoli.
Och nu meddelar Shefler att man slutligen överger originalnamnet för att också skriva Stoli på etiketten. Allt för att distansera sig från den ryskägda varianten.
I Ryssland och i Beneluxländerna är det istället den ryska statliga versionen av Stolichnaya som säljs. Denna variant produceras i Kaliningrad. Produkterna är intill förväxling lika. Vilket har lett till en global bojkott av vodkamärket som alltså delvis sker på felaktiga grunder.
– Jag kastades ut från Ryssland för två årtionden sedan, konstaterar Yuri Shefler. Jag har personligen upplevt förföljelse från ryska myndigheter och delar den smärta som Ukraina och dess befolkning nu tillfogas.
Stoli räknas som ett internationellt märke och får fortsatt säljas på Systembolaget.