Real Tesoro är sherryhuset nummer ett, Sveriges i särklass populäraste sherry. Systembolagsettan Real Tesoro Sherry Medium Dry säljer drygt 60 000 liter per år. Vi har testat hela utbudet och vår favorit är en Fino-sherry. Här är storyn om den Kungliga Skattkistans sherry.
VISST ÄR DET konstigt att sherry fortfarande betraktas som en tantdryck. När herrarna efter en finare middag förr tog en cognac och bolmade cigarr flockades damerna kring sherry- och portvinsbordet.
En felaktig och snedvriden fantasi. Sherry är nämligen en måltidsdryck. Man ska dricka det spanska starkvinet till maten hellre än före eller efter. Och den riktiga sherryn som man helst inmundigar i Jerez där drycken görs är torr.
De sötare sorterna som svensken i gemen dricker har målat in sherryn i ett hörn, säger sherry-experten Caroline Edgren:
– Det är inte riktigt förankrat ens bland vinintresserade att sherry är en måltidsdryck. Sherry ska drickas till maten som alternativ till rött, vitt eller orange vin.
Det är inte konstigt att folk inte vet vad man ska ha dryckestypen till. Sherry har nämligen varit på reträtt i årtionden. Försäljningen minskar överallt. Varför köpa starkvinet när vi glömt hur det ska användas.
Okunskapen är fascinerande utbredd. Inte ens i västra Andalusien har man kläm på vilken mat de olika vintyperna passar till. Men det finns en mottrend, menar Caroline Edgren:
– Tongivande sommelierer över hela världen har fångat upp sherry som måltidsdryck, i synnerhet fino/manzanilla, eftersom, det ger helt andra smakkickar än vanligt vin. Det är nästa steg i gastronomisk njutning. Men det är svårt att nå ut, matgästerna är ovilliga att prova nytt.
Sherryns hemlighet är att det är det torraste torra bland viner, fortsätter Caroline Edgren:
– Och det är just det som blir komplicerat för vinkonsumenter som är vana vid frukt- eller restsötma i vinet. Till mat är dock sherry av fino-typ oslagbart, eftersom det funkar till så otroligt mycket, just för att det är snustorrt. Det är som måltidsdryck sherryn ska spridas.