fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Så här High Coast ska vara – 10 år, punkt slut”

av Henrik Aflodal
26 oktober 2021


 Reviews    Vad var det jag sa. Det tar tid att göra riktigt bra whisky. High Coast-destilleriets första 10-åring är något helt annat än den ungdomliga whisky norrlänningarna hittills bjudit på.

Destilleriet som utformades av veteranen John McDougall byggdes enligt skotsk filosofi och normer. Men de glada minerna i starten krockade snart med verkligheten. För att överleva ekonomiskt måste spriten krängas. Utan hälsosamt kassaflöde ingen mer whisky.

Men nu är man framme vid det tänkta målet som sattes i starten 2011. Då man inte riktigt förstod att den fabrik man var satt att köra var designad för långlagrad whisky bortom 3- till 5-årsåldern.

2015 lades denna premiärwhisky över på PX-fat. Det där omåttligt söta dessertvinet som gör allt för att kväva de whiskytoner som utsätts för behandlingen.

Men om man som i detta fall väntar ut sötslasket i ytterligare sex år och låter spriten komma åt den färska veden bortom starkvinsdimmorna kan alltså ånyo äkta kärlek uppstå.

För att ytterligare utmana whiskylogikens lagar handlar det om 17 småfat som bara rymmer 55 liter vardera. Det betyder att ekeffekten blir enorm i sammanhanget.

Det är just då man ska ha modet att vänta ut förloppet. Annars blir resultatet bara en ekstockad fyrkantig whisky som knappt är drickbar.

Så här i backspegeln framstår tilltaget smått genialt. Det svulstiga tjocksöta vinet ger det avskalade rena destillatet från Ådalen en sorts frukt-flamboyant fyllighet som förtjusar och överraskar.

Det doftar somrigt ur glaset. Blommiga estrar som jasmin och drottningsylt. Runtom friska tuggummitoner. Överlag rostat bröd och mörk choklad som varslar om eksituationen.

Smaken är förvånande sträv i stilen. Det är mer fallfrukt än färsk frukt. Träplank dråsar ner nästan direkt. Syrliga kärnhustoner ökar farten, förstärkt av syltade gröna tomater.

Eken växer till med fragranta sandelträtoner med salmiaktyngd. Eftersmaken har en jäst äppelton varvat med chokladmuffins som tar på sur gammal tobak.

Styrkan på denna förstling är hela 52%. Vatten tar ekipaget dit vi vill åka. Eken utvecklas och drar med sig den fruktiga PX-effekten.

Aromen lättar i fruktkaramell a la godisbutik! Det luktar sommaräng och fruktpaj. Mitt i sandelträ. Som också drar igång smakpaletten med mer fruktkaramell som får en krämig fortsättning med marmeladfrukt och nålstick av torr toffee.

Eken gör smaken allt strävare med större kropp och en härlig piptobaksvärta alldeles i slutet. Avslutningen halvsöt och lång. Fruktpaj slår följe med rökrock och slingrande sura tobakstoner. Munkänslan blir varm och tjock, en sorts tropisk frukt-beska.

Det som gör whiskyn är de sträva trätonerna med en undertryckt bränd ton. Tillsammans med PX-frukten skapas en mäktig helhet som imponerar storligen.

Själva namnet antyder att detta är en engångshändelse. Receptet för ”Den Första 10-åringen” bygger ju på dyrbara sherryfat vilket blir svårt att upprepa i större skala.

Priset på 1650 kr för en halvliter är väl i häftigaste laget. Men om man tänker i Nya världen-banor där nästan inget når 10 års ålder är detta en unik whisky. Och råvarorna i form av all den ek som gått åt adderar till priset.

Men mest handlar det förstås om spekulation. Att fansen är beredda att betala för något som man själva förmodligen tycker är det bästa man hittills åstadkommit.

En förhoppning är att Melander och kompani har en hemlig plan där man redan dragit upp riktlinjerna för hur en framtida 10-åring i liten upplaga skulle kunna se ut. Det vore välkommet. För med en dåres envishet upprepar jag: Det är i denna härad High Coast ska vara. På andra sidan 10-årstrecket, punkt slut.

High Coast 10 år The First Ten Years 52%

 91/92p   Doft 23/22, Smak 23/24, Exit 22/23, Balans 23/23   Destillatet kokades 2011 på 100% orökt maltkorn och lades på 200-liters bourbonfat. Efter drygt 4 år flyttades whiskyn 24 augusti 2015 till 17 stycken 55-litersfat av amerikansk ek som tidigare innehållit Pedro Ximenéz-sherry. Inför buteljeringen 2 september balanserades whiskyn med ett 10-årigt bourbonfat. Upplagan är 2088 flaskor.  SB-nr 41037, 1650 kr (50 cl)
LÄS MER: “Vällagrad High Coast-solera börjar hitta hem”

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.