Reviews Vad var det jag sa. Det tar tid att göra riktigt bra whisky. High Coast-destilleriets första 10-åring är något helt annat än den ungdomliga whisky norrlänningarna hittills bjudit på.
Destilleriet som utformades av veteranen John McDougall byggdes enligt skotsk filosofi och normer. Men de glada minerna i starten krockade snart med verkligheten. För att överleva ekonomiskt måste spriten krängas. Utan hälsosamt kassaflöde ingen mer whisky.
Men nu är man framme vid det tänkta målet som sattes i starten 2011. Då man inte riktigt förstod att den fabrik man var satt att köra var designad för långlagrad whisky bortom 3- till 5-årsåldern.
2015 lades denna premiärwhisky över på PX-fat. Det där omåttligt söta dessertvinet som gör allt för att kväva de whiskytoner som utsätts för behandlingen.
Men om man som i detta fall väntar ut sötslasket i ytterligare sex år och låter spriten komma åt den färska veden bortom starkvinsdimmorna kan alltså ånyo äkta kärlek uppstå.
För att ytterligare utmana whiskylogikens lagar handlar det om 17 småfat som bara rymmer 55 liter vardera. Det betyder att ekeffekten blir enorm i sammanhanget.
Det är just då man ska ha modet att vänta ut förloppet. Annars blir resultatet bara en ekstockad fyrkantig whisky som knappt är drickbar.
Så här i backspegeln framstår tilltaget smått genialt. Det svulstiga tjocksöta vinet ger det avskalade rena destillatet från Ådalen en sorts frukt-flamboyant fyllighet som förtjusar och överraskar.
Det doftar somrigt ur glaset. Blommiga estrar som jasmin och drottningsylt. Runtom friska tuggummitoner. Överlag rostat bröd och mörk choklad som varslar om eksituationen.
Smaken är förvånande sträv i stilen. Det är mer fallfrukt än färsk frukt. Träplank dråsar ner nästan direkt. Syrliga kärnhustoner ökar farten, förstärkt av syltade gröna tomater.
Eken växer till med fragranta sandelträtoner med salmiaktyngd. Eftersmaken har en jäst äppelton varvat med chokladmuffins som tar på sur gammal tobak.
Styrkan på denna förstling är hela 52%. Vatten tar ekipaget dit vi vill åka. Eken utvecklas och drar med sig den fruktiga PX-effekten.
Aromen lättar i fruktkaramell a la godisbutik! Det luktar sommaräng och fruktpaj. Mitt i sandelträ. Som också drar igång smakpaletten med mer fruktkaramell som får en krämig fortsättning med marmeladfrukt och nålstick av torr toffee.
Eken gör smaken allt strävare med större kropp och en härlig piptobaksvärta alldeles i slutet. Avslutningen halvsöt och lång. Fruktpaj slår följe med rökrock och slingrande sura tobakstoner. Munkänslan blir varm och tjock, en sorts tropisk frukt-beska.
Det som gör whiskyn är de sträva trätonerna med en undertryckt bränd ton. Tillsammans med PX-frukten skapas en mäktig helhet som imponerar storligen.
Själva namnet antyder att detta är en engångshändelse. Receptet för ”Den Första 10-åringen” bygger ju på dyrbara sherryfat vilket blir svårt att upprepa i större skala.
Priset på 1650 kr för en halvliter är väl i häftigaste laget. Men om man tänker i Nya världen-banor där nästan inget når 10 års ålder är detta en unik whisky. Och råvarorna i form av all den ek som gått åt adderar till priset.
Men mest handlar det förstås om spekulation. Att fansen är beredda att betala för något som man själva förmodligen tycker är det bästa man hittills åstadkommit.
En förhoppning är att Melander och kompani har en hemlig plan där man redan dragit upp riktlinjerna för hur en framtida 10-åring i liten upplaga skulle kunna se ut. Det vore välkommet. För med en dåres envishet upprepar jag: Det är i denna härad High Coast ska vara. På andra sidan 10-årstrecket, punkt slut.