HARD SELTZER ÄR ett fenomen som slagit stort i USA. Seltzer är ett annat ord för mineralvatten. Hard betyder att vattnet innehåller alkohol.
Och beskrivningen är fullödig. Det är bara att tillsätta lite ren sprit till kolsyrat vatten och piffa upp produkten med aromämnen.
Hard seltzer är ölbranschens svar på ungas minskade intresse för öl. Konceptet är perfekt. Inte många kalorier och lagom starkt med 4 till 6%. En sorts hälsodryck som tilltalar unga hälsoinriktade människor.
Världens största hard seltzer är White Claw, med namn efter den jättevåg alla surfare drömmer om att drabba samman med. I dryckens hemland USA har man en marknadsandel på 60%, en så dominerande ställning att det liknar ett monopol.
Alla som vistats i USA en längre tid på senare år hajar till när burken hamnar i blickfånget. En varumärkesigenkänning med Coca Cola-vibbar. White Claw omsatte under 2020 över 4 miljarder USD. Detta är på riktigt big business.
Att göra ett svenskt blindtest av hard seltzer utan White Claw vore omöjligt. Burken är liksom kategorin. Därför är det uppfriskande att smakerna och stilarna spretar så mycket här på vår ”obskyra” marknad.
Svenskarna har ju ingen aning om vad de ska förvänta sig. Få har ens druckit hard seltzer på besök i USA, eftersom resandet varit nedstängt i 1,5 år på grund av pandemin.
Utbudet av hard seltzer i Sverige är vildvuxet. Flertalet av de svenska aktörerna verkar inte ha haft tillfälle att smaka på produkten. Eller så tycker man att karaktären inte är eftersträvansvärd?
Men kan en majoritet av amerikanska folket ha fel. Knappast. Men det handlar inte om smak så mycket som dryckesmönster.
Unga amerikaner väljer aktivt bort det vattniga Budweiser-ölet i allt större utsträckning. Särskilt kvinnor går igång på den lätta friska kalorisnåla smaken som kommer med hard seltzer.
Det var såklart corona som kom i vägen för lanseringsplanerna i Europa. I USA tar man en hard seltzer istället för en öl i samband med idrottsevenemang. Eller till barbecuen eller på pick-nick.
I Europa har vi inte riktigt samma beteende. Men ändå, hard seltzer har slagit igenom rätt hyfsat i UK, som ju noggrant spanar in vad som sker över Atlanten.
En invändning mot hard seltzer är att vi européer är mer smakorienterade, vi vill ha aningens kraftigare smaker i glaset. Men med tiden kanske den nya generationen kommer att ge spetsat mineralvatten en chans?
Än så länge lyser dryckeskategorin med sin frånvaro på Systembolagets hyllor där istället öl och cider trängs med lite alkoläsk.
Test av Hard Seltzer
Blindtestet Först och främst. Hard Seltzer smakar inte alkohol. Det är på riktigt som att hinka i sig smaksatt bubbelvatten/mineralvatten. I vissa produkter smyger sig en liten beska in. Det är alltså alkoholen.
Men i stort lyckas man maskera sprithalten vilket ju är helt perfekt. Alla sorters människor kan njuta av hard seltzer oavsett smakmässig attityd till alkoholhaltiga drycker.
De båda amerikanerna i testet levererar kvalitet. De sticker inte ut särskilt mycket men producerar rena smaker i lätt stil som ingen kan reta sig på. Och med tillräckligt bra balans för att skapa vanedrickare.
White Claw säger kanske inte mycket men den funkar finfint. Barefoot på vitvinsbas är glatt tropisk och har större karaktär. Båda är helt igenom professionella.
Pallen tas av tre svenskar. Kalejdoskop Orange/Ginger skulle nog sättas i häkte om den landade på amerikansk mark. Det här är pang-pang och vilda västern direkt från start. Utseendemässigt grumlig, full av nypressad apelsin och ingefära, stånkar den sig fram med massor av smak.
Den vinner på sin häftiga balans mellan sälta, strävhet och beska. Till skillnad från jänkarna som har 6-7 gram socker per liter i sig är denna helnollad i sin sockerhalt. Något så märkligt som en ’sipping hard seltzer’ för konnässören, mer än en törstsläckare, vilket ju är genrens huvuduppgift.
Forest sätter också ribban högt med motvillig doft och mentolfriskt driv i munnen som svänger sig med gummiband men slutar med välgörande tomhet. Händelserik hard seltzer som man fort blir låst på och vill ha mer av. Som det mesta med kvalitet i genren ska den drickas iskall.
Fors är mer lättdrucken än de båda i toppen och har en bredbent lime-smak påminnande om klassiska lime-syrupen Rose’s. Bra gung som man vill ha mer av.
Klassad som MYCKET BRA, likt amerikanerna, är också Swedish Stories som bjuder på tropiskt bubbelvatten med lagom vuxen beska i mixen.
På 3 poäng kommer en riktig sötnos. Såklart från cider-bjässen Kopparberg. Det här är väl egentligen alkoläsk med tanke på sötpåslaget men på burken står det bara 3 gram socker per liter.
Amber Bay gör en copycat på C-vitaminbrus vilket faktiskt är rätt kul. Men för att denna bubbeldryck ska funka i längden måste den vara åtminstone kylskåpskall.
Kalejdoskop kvalar in på BRA-nivån med den öl-liknande skapelsen Raspberry/Rhubarb. Men här kommer verkligheten ikapp. Rent objektivt smakar det ju avslagen öl. Bättre att pimpla tropisk IPA!
Övriga seltzer-vatten är väl kännetecknande för stilen i stort. Det smakar inte mycket överhuvudtaget = tänk sötaktigt mineralvatten.
Några utropstecken (på ett halvdant sätt) är Locals vattniga osockrade 7Up. Eller Breezer som smakar TREO huvudvärkspulver (det måste vara sprittillskottet som slår slint).
LowLow smakar kronjäst, Södras päronvariant får en att associera till ”svettig gubbe”. Supreems kaffe-seltzer påminner om iskaffe helt utan kropp.
Men häftigast är väl ändå jumbon. Södra Sour påminner om kolsyrat hembränt. Problemet är alkoholhalten på 12% = vi snackar spritvatten utan smak.
Så är hard seltzer här för att stanna? Javisst. Utmaningen för branschen är att övertyga Systembolaget att våga satsa på kategorin och ge några burkar hyllplats. Svensken kan inte efterfråga något man aldrig smakat.
För att komma dit krävs ju efterfrågan. Så det ärbara att beställa hem ett urval hard seltzers och bjuda kompisarna på. Ta med kylväskan till stranden, golfbanan eller knäppen burk hemma i trädgården eller på verandan. Cheers!
Blindtest av 18 hard seltzers i samarbete med Aftonbladet. Dryckerna provades väl kylda i slumpvis ordning. Skalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass.
4,5/5p Kalejdoskop Seltzer Orange/Ginger 4,5%
Världsklass Doftar grapefrukt och svettig socka med lite ingefära-sting. Karaktärsfull arom. Ingefära med grapetonic i munnen, malttoner som växer med syrlig beska. Massor av grapefruktbeska i eftersmaken som hänger i ett tag. Lite bränd munkänsla av karamellmalt. Klart bästa seltzer i testet. En dryck med body och mycket content. Har bra sälta och strävhet samt beska.
Kalejdoskop produceras av Nordic Kiwi Brewers på Ekerö i Stockholm. Smaksättning: Apelsin och ingefära. Sockerhalt 0 gram/liter. SB-nr 35643, 22:90 kr (33 cl)
4/5p Forest Hard Seltzer Lime & Mint 5%
Suverän Mentol-air av bittermandel som har drag av disktrasa i sig. Ibland övermogen saggig mango. Fyllig smak med body. Sötaktig uppfriskande mentolton seglar ovanpå flädersaft med annalkande gummiband. Ren eftersmak med citronsaftig tomhet = bra!
Forest produceras av Soda Factory i Stockholm. Smaksättning: Mynta och lime, baserad på äppelvin. Sockerhalt 2 gram/liter. SB-nr 80198, 24:90 kr (33 cl)
4/5p Fors Citrusfrukter Hard Seltzer 4,5%
Suverän Doftmix av YES citrondiskmedel och desivon. Saftig maltig smak med skön lime-beska a la Rose’s Lime. Väldigt fräsch med sträv zestig ton och örtiga inslag = suverän.
Fors produceras av Råå Bryggeri i Helsingborg. Märket startades av Felix Lissåker och Torkel Nord Bjärneman (drinkfors.com). Görs på äppelvin smaksatt med citrusfrukter. Sockerhalt 3 gram/liter. SB-nr 80108, 19:90 kr (33 cl)
3,5/5p Barefoot Wine Seltzer Strawberry & Guava 4%
Mycket bra Stinker av söt mastig tropisk läsk. Frisk citrusläsk-smak som får ett maltigt lyft med en härligt zestig zuzu-sur eftersmak. Attityd och karaktär. Briljant törstsläckare en het sommardag!
Barefoot produceras av amerikanska Barefoot Wines i Kalifornien. Smaksatt med jordgubbar och guava, samt vitt vin. Sockerhalt 7 gram/liter. SB-nr 50585, 19:90 kr (25 cl)
3,5/5p White Claw Hard Seltzer Lime 4,5%
Mycket bra Fräsch arom av limeskal och citronsoda. Ren mineralvattenlik smak som är fruktsodafrisk. Ungefär som att dricka en sprite utan socker. Otroligt lätt i stilen = breathless.
White Claw är världens bäst säljande hard seltzer och produceras av amerikanska Mark Anthony Group. Smaksättning: Lime. Sockerhalt 6 gram/liter. SB-nr 52301, 24:90 kr (33 cl)
3,5/5p Swedish Stories Hard Seltzer Passionfruit & Pineapple 4,5%
Mycket bra Luktar som en godis-shot. En mix av hallonbåtar och krusbärskräm. Lättfruktig mineral-bubblig smak med tropisk torrhet. Lång lätt eftersmak som känns fräsch. Det tropiska frukttemat håller i sig parat med fin beska.
Swedish Stories produceras av Uppsala Brygghus. Smaksättning: Passionsfrukt och ananas. Sockerhalt 3 gram/liter. SB-nr 35501, 24:90 kr (33 cl)
3/5p Kopparberg Hard Seltzer Passionfruit 5%
Mycket bra Luktar Fanta Tropical ihop med svartvinbärsvingummi. Otroligt söt smak. Läskliknande, som att dricka Fanta Tropical Light. Verkligen en alkoläsk. Så långt från den lättsamma avskalade hard seltzer-genren man kan komma. Men det är djäklans gott…
Swedish Stories produceras av Kopparbergs Bryggeri i Sverige. Smaksättning: Passionsfrukt, sötad med aspartam. Sockerhalt 3 gram/liter. SB-nr 86593, 19:90 kr (33 cl)
3/5p Kalejdoskop Seltzer Raspberry/Rhubarb 4,5%
Bra Maltig arom åt det öliga hållet som piggar upp! Smaken har viss beska men påminner om avslagen öl, dock viss syra och en bit in mer skalbeska. Ren, ren. Kräver mycket is…
Kalejdoskop produceras av Nordic Kiwi Brewers på Ekerö i Stockholm. Smaksättning: Hallon och rabarber. Sockerhalt 1 gram/liter. SB-nr 35668, 22:90 kr (33 cl)
3/5p Amber Bay Fresh Lime Hard Seltzer 5%
Bra Luktar juligt av apelsin och nejlika med inslag av citronsoda. Seltzern får en citrusstart i munnen åt apelsinhållet. Det är bra fart, ungefär som att dricka C-vitamin-brus. Men eftersmaken är respektfullt clean, liksom apelsinläsk-dammig.
Amber Bay produceras av Carlsberg Sverige. Smaksättning: Lime. Sockerhalt 3 gram/liter. SB-nr 87508, 22:30 kr (33 cl)
3/5p Supreem Hard Seltzer Pear 4,5%
Bra Doftar tuggummi a la sockerdricka och pärongodis! Smaken har en sötaktig fräschhet av sockerdricka och fruktsoda med päronglimtar. Eftersmaken har en artificiell torr beska som känns malplacerad. En sorts ”superläsk” som dricks isande kall över is.
Supreem produceras av Sahlins Brygghus i Borlänge. Smaksättning: Päron och lime. Sockerhalt 24 gram/liter. SB-nr 34934, 24:90 kr (33 cl)
2,25/5p Spijked Seltzer 4,7%
Okej Doftar frisk och fräscht av skogsbär, en fyllig rik arom. Små bubblor som ger mineralig smak med drag av äpple/päron. Har en fräschör och lätthet som fjäderbolster men inte mycket till smak egentligen.
Spijked produceras av Swinkels Family Brewers i Nederländerna. Smaksättning: Vilda bär. SB-nr 11345, 20:90 kr (25 cl)
2/5p Local Hard Seltzer 4,5%
Okej Luktar citronsoda/7up. Lätt bubblig smak. Som att dricka en 7up-light utan socker, vattnig.
Local produceras av Three Towns i Sverige. Smaksättning: Citron. Sockerhalt 4 gram/liter. SB-nr 35643, 22:90 kr (33 cl)
2/5p Breezer Seltzer Lemon & Lime 4%
Okej Supertunn artificiell doft av lime. Storbubblig aggressiv smak påminnande om TREO brustablett. Breddar registret i eftersmaken där ’spiked lemon soda’ framträder = bättre nu.
Breezer produceras i Belgien av Konings. Smaksättning: Citron och lime. Sockerhalt 5 gram/liter. SB-nr 50565, 21:90 kr (25 cl)
1/5p LowLow Hard Seltzer 5%
Dålig Maltig arom med drag av kronjäst, och syntetisk jästig smak. Som att dricka vattnig ojäst öl. Ajaj.
LowLow produceras av LowLow Sweden i Sverige. Smaksättning: Gjord på svensk citrus med champagne-jäst. Sockerhalt 1 gram/liter. SB-nr 51882, 28:90 kr (33 cl)
1/5p Södra Crispy Pear Hard Seltzer 4,5%
Dålig Obekväm päronarom nedtryckt av våt päls (och lite bajs). Smakar vatten. Helt menlös smak av mineralvatten. Man associerar till svettig gammal gubbe. Går ut på en lite kärv läderton.
Södra Sour produceras i Haninge av Södra Maltfabriken. Smaksättning: Päron. Sockerhalt 1 gram/liter. SB-nr 35715, 22 kr (33 cl)
1/5p Supreem Hard Seltzer Coffee 4,5%
Dålig Påflugen kaffe/mokka-odör. Luftig ren kaffesmak som blir kladdig med äckliga mocca-toner. Tänk iskaffe men utan kropp, okänslig och brutal.
Supreem produceras av Sahlins Brygghus i Borlänge. Smaksättning: Kaffe. Sockerhalt 6 gram/liter. SB-nr 35082, 24:90 kr (33 cl)
0/5p Uppsala Brygghus Hard Seltzer Krusbär, Lime & Citrahumle 4,5%
Dålig Ölig odör av disktrasa med lite muskotnöt. Vad är detta? Smakar tunt av risvatten med en otrevlig bränd ton. I avslutet döda rispuffar.
Uppsala Brygghus Hard Seltzer produceras i Uppsala. Smaksättning: Krusbär, lime och humle. Sockerhalt 5 gram/liter. SB-nr 34877, 24:90 kr (33 cl)
-1/5p Södra Sour Apple Hard Seltzer 12%
Dålig Kolsyrat hembränt? Pikant syrlig doft av surisar/godismattor med alkoholstick av äpple. Spritig artificiell smak som är beskdragen och äppelsvettig. För mycket alkohol = 12%! Som smaksatt spritvatten.