Reviews Springbank blandar inte bort sin whisky i omärkta flaskor. Etiketten har alltid en ålder. Traditionellt så det förslår. Men också öppet och transparent. Man vet vad man får som konsument.
I det här fallet blir det en +25-årig Campbeltown-whisky. Tappad på 1400 buteljer i år 2021. Som hela världen ska dela på så till avkroken Sverige kommer 30 stycken (vilket ju är rätt bra proportionellt sett).
Som det ofta blir med gammal whisky är inslaget av sherryfat betydande men smakerna har balanserats med bourbontunnor också. Och så har man adderat en ”kyss” av söta romfat för att runda av den förmodade beskan.
Gammal Springbank är oftast väldigt bra. Man har ju i och för sig sparat faten av just den anledningen, att whiskyn däri klarat sig bra trots hög ålder.
Den här åldringen stånkar av estrar och konfekt i doften. Sherryn märks i form av hallonpaj, destillatet kommer fram som äppelkompott, alternativt spontanjäst fallfrukt. En intensiv spot-on-arom värd en 25-årig Springbank.
I munnen sherry till en början, strax tropiska estrar i form av pikant passionsfrukt med trocadero under. Här finns också en sorts sälta påminnande om en gammal amontillado-sherry.
i eftersmaken djupa oloroso-estrar som plockar på enklare karamell-toner som gör det torrare. Ekberöringen är lättsam och whiskyn stannar så småningom i fadda lagerbladstoner.
Det är här vid 46% du ska njuta av denna skönhet. Jag har såklart offrat mig och droppat i lite vatten. Doften blir syltigt sherryaktig a la drottningsylt. Alltså simplare.
Till smaken av sherry och tropisk frukt adderas parfymtoner från eken och faktiskt lite torvrök. Eftersmaken kortas av stramare ek, sherry och lite kärvt läder. Det är fortfarande väldigt bra men skärpan förflackas ett snäpp.