Nya släpp Saint James lanserar L’essentiel, en hantverksmässigt tillverkad årgångsrom i agricole-stil. Flaskan kommer att finnas på hyllan i Systembolagets tillfälliga sortiment från 13 maj.
Destilleriets expertis när det gäller att utveckla årgångsrom går ända tillbaka till 1885 när den första årgångsromen någonsin skapades. Med den erfarenheten i ryggen utvecklade Master Distiller Marc Sassier denna överdådiga cuvée genom att välja och blanda tre sorter av Saint James ikoniska årgångsrom.
Årgång 1998 har en intressant struktur med typiska toner av mycket gammal rom (undervegetation och svamp). Årgång 2000 är mycket fruktig. Och 2003 bjuder på tränoter och ormbunke.
Romen är lagrad i 12 år på utvalda små bourbon-fat. Den har inte modifierats med ”ullage”, det vill säga påfyllning med eau-de-vie för att kompensera den naturliga avdunstningen – änglarnas andel.
Enligt Saint James doftar cuvéen rostat kaffe och kakao med inslag av undervegetation. Smaken är fruktig a la kanderade frukter med distinkta toner av katrinplommon och dova inslag av trä.
Saint James är född ur en 250-årig historia av passion och hantverk. Den mycket prisbelönta agricole-romen från Martinique är framställd av sockerrör pressade direkt efter skörd. Den är uppskattad för sin unika karaktär.
Distribuerad i över 50 länder är märket med den berömda fyrkantiga flaskan den mest sålda karibiska agricole-romen.
• Saint James L’Essentiel Rhum Vieux Agricole 43% | SB-nr 41186, 1489 kr