Reviews Flaskan är så vacker. Med sitt nobla Loch Lomond-emblem skimrar vätskan i guld med varm röd etikett. Däri finns madeirafatlagrad whisky. Direkt när korken åker ur sprider sig den väldoftande frukten i rummet.
Det pirrar i kroppen av förväntan. För det är alltid en fröjd av få prova detta fruktiga destillat som kokas i den stora fabriken vid södra änden av Lomond-sjön.
Det ska visa sig att detta är den givna huswhiskyn. Något man spiller upp i vardagen och till sina gäster i festligare sammanhang. En whisky som passar jämt och kan gillas av såväl inbitna whiskyfans som nybörjare.
Prispunkten på 299 kr är denna mest utsatta i vår svenska monopolvärld. Det är här Systembolaget gör sina offertförfrågningar för det fasta sortimentet. Strax under trehundringen ligger smärtgränsen för vad som vanliga svenskar upplever att en singelmaltwhisky är värd.
Anbuden är många och består i vätska från Skottland som skickas in för att blindprovas. Bara en kan vinna. Och det blir ofta Loch Lomond. Anledningen är att destillatet har något visst, som man säger om filmstjärnor på vita duken.
Whiskyn når fram i bruset med sin attraktiva fruktighet som på samma gång är unik men tillräckligt publikfriande för att tilltala den breda allmänheten.
Den man som ensam bemästrar Loch Lomonds alla varianter av destillat (man kokar nio singelmaltstilar under samma tak) heter Michael Henry. Det är han som knåpar ihop den whisky de svenska potentaterna på Systembolaget ska syna i sömmarna.
Denna gång ville monopolet ha en ”smakrik whisky”. Fältet var fritt för tolkning, minst sagt. Michael Henry fick en idé om att göra något med portugisiska madeira-fat.
Han tog sin särskilda Inchmurrin-whisky, den som vi förknippar med namnet Loch Lomond. Gjord i kopparpannorna med kolonnhals, istället för svanhals, som destilleriet kallar ’straight-neck stills’.
Man är ute efter en hög koncentration av estrar och klippet sker högt upp i registret och styrkan på spriten ligger kring 85%, jämfört de vanliga pannornas 72%. Kornmalten är helt rökfri.
Ur lagerhusen valdes 8-årig maltwhisky ut som tappades om till nya madeira drums för en extra lagringsperiod på ett halvår, mer tid hade man inte förrän provet skulle in till Systembolaget. För att balansera starkvinslagringen blandades denna med samma spritkvalitet som legat på vanliga ekfat i 5 år.
“Madeiravinfat gör whiskyn mer smakrik. Trots av vinstilen är sötare än sherry så ger madeira en mjukare effekt som tillåter destillerikaraktären att skina igenom.” -Michael Henry
Whisky lagrad på madeirafat brukar inte smaka madeiravin. Alla som druckit whisky lagrad på oloroso sherryfat vet att det faktiskt smakar oloroso om whiskyn, men madeiran har en annan uppgift att fylla, förklarar Michael Henry:
– Madeiravinfat gör whiskyn mer smakrik. Trots av vinstilen är sötare än sherry som vi vanligen använder här i Skottland för att lagra whisky på så ger madeira en mjukare effekt som tillåter destillerikaraktären att skina igenom.
I början av destilleringen i straight neck-pannorna bildas aromer som persika, päron och äpple. De här trädgårdsfrukterna kompletteras med toner av dadlar och fikon från madeirafatet.
– Det jag gillar mest hos whiskyn är den druvlika tanninsträva finishen som kommer av madeirafatlagringen och balanserar frukten och honungssötman hos whiskyn självt, säger Michael Henry.
Och nog luktar det gott, dofterna sprider sig ymnigt i rummet. Det börjar som sagt redan innan man doppat näsan i glaset. Aromerna vill ut i den fria luften.
Whiskyn doftar friskt och ymnigt av tuggummi och de där speciella Loch Lomond-äpplena som mer påminner om fallfrukt än färsk dito.
Därunder maltkorn och centralt vingummin. En ungdomlig och sprudlande whiskyglädje som bara kan fås från just det här destilleriet.
Smaken är luftigt komplex. Först av allt äppeltonerna, som sagt alstrade i destilleriets unika straight neck-pannor, men också fylligare mandarin-estrar.
Halvvägs trillar mörkare chokladtoner in, som omfamnar maltkorn. Aromatisk ek vibrerar i bakgrunden. Alldeles i slutet dyker lite tyngre bröstsocker upp, snyggt!
Halvtorr långsam eftersmak med eteriskt driv av lagom beska lagerblad. Och visst finns där en torr fruktighet av druvskal också. Kliande kryddor värmer skönt vilket är nog så viktigt eftersom avslutet annars är rätt så lättsamt.
“Helt enkelt en whisky gjord för att sällskapa med, en typisk snack-whisky. Som ju är den bästa sorten.” -Henrik Aflodal
Helt enkelt en whisky gjord för att sällskapa med, en typisk snack-whisky. Som ju är den bästa sorten. Den här häller du upp närsomhelst i sociala sammanhang när uppmärksamheten riktas utåt och man bara vill ha något lättfångat och gott i glaset.
Verkligen en whisky både för fansen och vanligt folk. Den är varken tillkrånglad eller svår utan har ett direkt tilltal som känns uppfriskande med tanke på alla de ”avancerade” singelmalter vanedrickare oftast omger sig med.
Den här flaskan rymmer de core-smaker som gjort Loch Lomond så omtyckt även utanför snäva whiskykretsar. En lättsam tillgänglig everyday-dram.
Madeira Cask luktar gott och har en lätt luftigt infallsrik smak och försvinnande god eftersmak. Flaskan står på hyllan i alla Systembolagsbutiker. Se till att du alltid har en hemma att bjuda på.