WHISKY ÄR GULDGOSSEN på dryckesauktioner världen över. Jämfört med all annan sprit (och vin) är prislapparna astronomiska. Inte konstigt att samlarna därför börjar få upp ögonen för andra destillat.
Näst på tur att drabbas av köpyran är cognac. I alla fall om man tittar på prisutvecklingen de senaste åren. Och cognacshusen är inte sena att hänga på. Precis som med whiskyn tar man fram utgåvor som ska skapa rubriker när de hamnar på andrahandsmarknaden.
I maj 2020 fick Sotheby’s rubriker när man slog rekord för den dyraste flaskan på auktion. En av tre kända flaskor med Gautier-cognac från 1762 gick under klubban och inbringade £118 580.
1,4 miljoner kronor är förstås inte mycket jämfört med den dyraste whiskyn genom tiderna som är en Macallan för 18 miljoner. Särskilt asiatisk whisky i miljonklassen är numera vardagsmat, inte minst i kinesiska Hong Kong.
Men att en cognac inbringade över miljonen kronor är ett trendbrott som kommer att fortplanta sig nedåt i kategorin, tror Sotheby’s spritspecialist Jonny Fowle:
– Cognac dippade något kring 2015/2016 och det var då priserna på skotsk och japansk whisky tog fart ordentligt. Whiskyn snodde marknadsandelar av cognacen som nu tagit upp jakten igen. Det finns definitivt möjligheter för lagrad sprit som cognac att hitta en publik bland de som är missnöjda med hur priserna på Scotch stuckit iväg.
Världsrekordet för cognac sattes utanför auktionssvängen. David Baker på Hermitage Cognacs i London har gjort sig ett namn som förmedlare av de mest sällsynta brandy-flaskorna.
Redan 2016 sålde han en cognac från 1801 till en asiatisk kund för £220 000 (2,6 miljoner kr). Och 2018 följde ytterligare en flaska från 1805 från samma hus Massougnes för £200 000:
– Massougnes är en av de äldsta cognac-makarna, som åtminstone odlat druvor och kokat sprit sedan 1730-talet, förklarar David Baker. Jag har smakat en annan flaska från 1805 och konjaken har en lätt hasselnötston som är mycket angenäm.
Ovanstående flaskor är ju reliker som hittats i källare i Cognac och därmed har ett mer kuriost värde. Det som driver utveckling framåt är nyare tappningar som ges ut i bergänsad upplaga och inte enstaka solitärer.
Sotheby’s och online-auktionären Whisky.Auction har noterat ett ökat intresse för cognac på andrahandsmarknaden de senaste åren. Gamla årgångar och ovanliga utgåvor har sakta men säkert ökat i värde.
– Intresset för cognac ökar konstant, säger Isabel Graham-Yooll på Whisky.Auction. Kunskapsnivån har ökat om andra drycker än whisky.
När whiskys som Macallan kostar flera miljoner att ropa in på auktion är de flesta cognacs prismässigt mer överkomliga för vanligt folk.
– En delförklaring är ju att whiskypriserna i butik gått upp, fortsätter Isabell Graham-Yooll. Kunskapen och förståelsen för whisky har fördjupats. Folk funderar nu på var man kan hitta intressanta saker. När man ser en cognac i motsvarande ålder som en singelmalt som är alldeles för dyr ökar intresset naturligt för brandy.
Samlaren Sukhinder Singh som idag driver UK:s största onlinehandlare för vin och sprit menar att efterfrågan på gammal sällsynt cognac alltid funnits där. Det som händer nu beror på inflödet av nya konsumenter i auktionssektorn:
– Bland dessa nya konsumenter finns whiskydrickare som plötsligt inser att dessa vällagrade cognacs är äldre än 30 år. En 50-åring kostar ju bara några hundra pund vilket kan jämföras med de tusentals pund man idag får betala för lika gammal whisky.
Sukhinder Singh sorterar in köparna i två kategorier. De som gillar lyxiga flaskor. Och de som helt enkelt älskar att dricka gammal cognac från mindre kända hus. Det är alltså inte bara de låga utgångspriserna som styr handlandet.
Thomas Soret från Cognac Frapin framhåller att det är många faktorer som styr köpandet:
– Självklart är sällsynthet nyckelordet. En starkt limiterad utgåva garanterar ju att man får något ovanligt. Men raritetsperspektivet är inte det enda. Folk vill ha storyn bakom också. De vill kunna spåra och förstå ursprunget. Den hantverksskicklighet som krävs för att skapa drycken. Men framförallt flaskan i sig. Karaffen som drycken kommer i måste hålla absolut högsta kvalitet.
Den här mixen av exklusivitet och utsökt förfinad smak ligger bakom nyare utgåvor av cognac. Brandydistriktet har kommit in i andra andningen kan man säga.
Ånyo satsar man på über-lyx i utförandet vilket triggar konsumenten att betala mer för en flaska från hyllan. Med baktanken att värdestegringen i andra hand kommer att efterlikna den resa som whiskyn gjort.
Cognacshuset Camus har i många år haft ögonen på skotsk maltwhisky och försökt kopiera framgångsreceptet. Deras Cuvée-serie med små limiterade batcher är innovativ med ibland högre alkoholhalt än 40% för att tilltala konnässörer.
– Med våra Cuvée-utgåvor har vi förändrat modellen och skapat incitament för att investera i cognac igen, förklarar VD Cyril Camus. Den allmänna bilden av cognac och vad den är värd har höjts.
Camus Cuvée är en noggrant sammansatt blend som görs att utvalda eaux-de-vier baserat på arom och smak. Varje ny utgåva får ett numeriskt namn. Senaste tillskottet heter 4.160. Denna blend har gjorts på fyra cognacs vars gemensamma ackumulerade ålder är 160 år!
– Cuvée-serien är en utmärkt investering för den som köper en flaska samtidigt som det kommersiella värdet för oss är försumbart. Det finns såklart inga pengar i att ge ut endast 900 flaskor med cognac som har lagrats i över 40 år. Vi gör detta för de passionerade cognacsdrickarna. Något verkligen extraordinärt som också färgar av sig på varumärket i stort och våra andra produkter där vi tjänar pengar.
Cuvée-serien har på 10 år stigit i värde med 50%. En bra värdeutveckling som ger pengar tillbaka för den som köpt en flaska en gång i tiden.
De Luze är ett annat cognacshus som hoppas tappa in på ultra-premium-marknaden. 2022 släpper man en 40-plussare för att fira sitt 200-årsjubileum.
– Målet är att visa på den yrkesskicklighet som förts vidare generation efter generation, säger Thomas Livorin från Maison Boinaud som gör De luze. Vi antar utmaningen att slå oss in på lyxmarknaden i konkurrens med de stora husen.
Det nya beteendet hos auktionärer är att samarbeta direkt med producenterna. Först ut var Macallan som lät auktionera ut nysläppt whisky via Sotheby’s. Självklart donerades avansen till välgörenhet för att inte slå andrahandsmarknaden i kras.
Mindre uppmärksammade samarbeten görs med de franska cognacshusen. Som en flaska från 1969 av D’Ussé Cognac signerad av rapparen Jay-Z och klubbad för $525 500 (450 000 kr).
Eller en Hennessy XO i en karaff designad av arkitekten Frank Gehry som gick för $18 750 (160 000 kr). innovativa grepp, enligt Jonny Fowle:
– Hennessy gick till Gehry som kapslade in flaskan i guld. Så det handlade mer om att göra något nytt av en befintlig produkt. I fallet D’Ussé gjorde man en 50-åring från 1969 vilket är äldre än den cognac man vanligtvis ger ut.
Denna nya experimentlusta är inte bara spel för gallerierna utan kan lyfta kvaliteten inuti flaskan till nya nivåer, framhåller David Baker. Att släppa loss begåvade cellar masters att verkligen göra det bästa de kan åstadkomma kommer att producera cognac vi aldrig tidigare sett. Hermitage har nyligen gjort en cognac från 1885 som är bland det bästa David Baker smakat:
– Den är av en annan värld! Detta fat har vårdats extremt ömt i över 100 år tills ägarna tog ut cognacen för 10 år sedan. Man undrade vad skulle göra och beslutade sig för att stoppa tillbaka spriten i ett nytt fat och detta knep lyfte brandyn till nya nivåer. 1885:an är något som ovanligt och innovativt som en dubbellagrad cognac!
Kreativitet i producentledet parat med kunskapsinhämtande bland konsumenterna ökar intresset på auktionssidan men det är inte säkert att priserna kommer att löpa amok som med whiskyn, tror Isabel Graham-Yooll:
– Det finns flera fantastiska kap därute. Om man vill göra klipp är det bland cognacs möjligheterna finns idag. Folk glömmer så fort så ibland kan priset understiga det ursprungliga inköpspriset. Så att vara väl påläst är vägen till goda affärer.
Pågående cognacs-hausse utgår från hemlandet Frankrike men sprider sig fort jorden runt. Enligt marknadsanalysföretaget Technavio väntas cognac öka sin omsättning med över 2,5 miljarder kr fram till 2025.
Och på andrahandsmarknaden noterade Sotheby’s att 80% av köparna kommer från Asien järmfört med 4% från Amerika och 16% från Europa.
– Cognac har vissa nyckelmarknader, förklarar Charles Braastad på Delamain Cognac. Just nu är Kina hetast följt av USA och Europa. Och det är också här intresset för auktionsköp kommer att vara starkast framöver.
– Men den här processen har bara börjat. Djupa fickor, ökad produktkännedom och längre erfarenhet av att investera i cognac kommer synas i allt högre priser kommande år.
Att något är på gång är alla överens om. De Luzes Thomas Livorin tror att efterfrågan på cognac kommer att ta fart på grund av att massan med kunniga konsumenter växer stadigt.
Hermitages David Baker drar slutsatsen att när nya alltmer insatta konsumenter upptäcker andrahandsmarknaden kommer priserna ta fart.
I centrum för all denna kommers står auktionshusen och Jonny Fowle ser framtiden an med tillförsikt:
– Whisky och cognac kommer att bilda en europeisk superklubb som lär förändra auktionsmarknaden bortom våra vildaste drömmar. Vi kommer att se värdet på gamla flaskor dra iväg. Och när det sker kommer cognacshusen vilja ha en del av kakan. Kanske tillochmed delta i budgivningen på sina egna objekt.
– Jag tror att vi kommer att få se professionella aktörer som agerar på uppdrag av privatpersoner med pengar som vill interagera med auktionärerna direkt. Och samtidigt som priserna går upp på auktioner kommer vi att få se fler luxuösa utgåvor av cognac. Precis det som skett på whiskysidan.