
Gamla tider Häromveckan gick en intressant kollektion på auktionssajten Whisky.Auction. I sanning historisk, men inte så gammal att aktörerna i dramat har fallit i glömska. Vem kommer inte ihåg Iain Henderson, ingenjören som blev legendarisk manager för Laphroaig.
Jovisst är det en ung mr Henderson till vänster på bilden. Prins Charles till höger känns ju igen, tillika kunglig beskyddare av Islay-destilleriet. Men det är mannen i mitten som är huvudperson, Andrew Dewar-Durie. Det var nämligen hans kollektion av rara whiskyflaskor som gick under klubban.
Fotografiet är taget 1995 på destilleriet och det är mr Dewar-Durie som för befälet i egenskap av direktör för Allied Distillers, ägare till Laphroaig. Henderson ser lite stressad ut, tagen av stundens allvar måhända, men prinsen ler avspänt, inte undra på, man ser det knappt, men Charles håller ett glas med Laphroaig i sin hand, några järn kan ju få vem som helst att tina upp.
Men den Laphroaig vi snart ska syna var inte med denna dag, den låg i anonyma fat i lagerhusen. Kanske är det ändå denna framtida buteljering destillerichef Henderson instinktivt har i tankarna, det ser ju ut som han är nervös för vad Charles ska tycka – kanske borde han ha tagit fram något finare för prinsen att sippa på.
Beslutet var nog inte hans, Dewar-Durie är ju med och det är han som är den egentliga värden i kraft av högre rang. Den samling han under sin karriär mönstrade är i sanning unik eftersom det handlar om limiterade utgåvor för internbruk. Alltså flaskor som plockades upp av branschfolk, företrädesvis anställda inom Allied-koncernen. Små skyddade pärlor, fatfickor av bästa kvalitet som höjdarna tyckte de kunde unna sig.
Idag finns ju inte Allied längre, koncernen styckades upp mellan Pernod och Jim Beam sommaren 2005. Ägarbyten var legio när 1900-talet drogs mot sin upplösning. Dewar-Duries karriär följde i spåren på förändringarna:
– Efter 10 år i armén började jag på White Horse Distillers 1968 som export-representant och stannade till 1983. Våra varumärken var White Horse och Logan de Luxe. Därefter blev jag försäljningschef för Long John Distillers som ägdes av Whitbread. Där jobbade vi med Long John, Plymouth och Seagers Gin, Laphroaig och Black Bottle.
1987 köpte Whitbread Beefeater Gin och Long John absorberades av James Burroughs Distillers där Dewar-Durie blev försäljningsdirektör 1990. Det var året efter bjässen Allied Domecq skapades när Whitbread gjorde sig av med whiskyinnehavet.
– James Burroughs miste sina whiskies till Allied Distillers i Skottland men adderade Lambs Navy Rum, Tia Maria och Kahlua till portföljen.
Nye ägaren gjorde Dewar-Durie till VD med bas i Dumbarton där Ballantine’s sattes ihop. Han var ansvarig för produktion, försäljning och marknadsföring av hela whiskyportföljen från Laphroaig, Ballantine’s, Teachers och Long John till Stewart’s Cream of the Barley. Och 1997 tog han över som styrelseordförande för Allied Distillers.
– Jag har haft ett underbart yrkesliv och fått uppleva väldigt mycket i många olika roller, både hemma i Skottland med alla whiskymänniskor men också internationellt.
Glendronach 1968 Sherry Cask no 2628: Ett ovanligt singelfat buteljera vid 49% som Andrew Dewar-Durie fick av sina kollegor på Allied Distillers. Flaskan överräcktes på Glendronach Distillery 29 okt 1999. Klubbat: £6800.
Abbot Durie’s Seal 15 år & Durie Dram Blended: Båda utgåvorna har valts ut för buteljering av Dewar-Durie i hans roll som klanchef för familjen. Utgivna av Adelphi. Sista 15-åringen gavs ut 2018 men blenden fortsätter att produceras. Klubbat: £50+£26.
Laphroaig 1989 Iain Henderson Retiral: Den här flaskan gavs ut för att hedra mångåriga chefen Iain Henderson i november 2002, destillerad i december 1989 av honom själv som nybliven chef. Flaskan är såklart signerad av destillerichefen. Dewar-Durie var ju högste chef för Laphroaig under Hendersons regim. Klubbat: £2400.
Queen Margaret’s Banquet Blended: 1993 fick Dewar-Durie i uppdrag av Hertigen av Elgin att producera en speciell whisky att servera gästerna på en bankett på Dunfermline Abbey till Drottning Margarets ära, ett magnifikt 900-årsjubileum. Detta är ett sample av originalvätskan taget 8 okt 1993. Klubbat: £26.
Alistair Cunningham’s 50 år Blended: Företrädaren på posten som VD för Allied var Alistair Cunningham som var med firman i 50 år. Flaskan kommer från hans pensionsfirande och innehåller en blend av 50 malt- och grainwhiskies (däribland Dumbarton). Klubbat: £70.
Beefeaters sista butelj gjord på Wesshorn 1992: I samband med övertagandet 1992 flyttades buteljeringen av ginet Beefeater från Glasgow till Dumbarton. Dewar-Durie var närvarande sista dagen inne i Glasgow och tog med sig en flaska från bandet. Klubbat: £45.
Standing Council of Scottish Chiefs 12 år: I juli 2009 arrangerade klan-organisationen i Skottland sin första kongress i parlamentet i Edinburgh. Dewar-Durie satt i kommittén och hjälpte till att ta fram en utgåva på 100 flaskor från ett icke namngivet Speyside-destilleri. Klubbat: £160.
Harmony 10 år Suntory Allied 10-årsjubileum: 1998 firade brittiska Allied Domecq och japanska Suntory 10 år i samverkan. Harmony 10 år var en specialutgåva som bara serverades på eventet i Edinburgh. Klubbat: £45.
Tomatin 12 år John McDonald Commemorative: John McDonald var chef för Tomatin Distillery i många år, och en populär person inom industrin. Den här flaskan dracks på hans pensionsfest. Klubbat: £110.
Auchentoshan 14 år Provost’s Homecoming: 2011 återvände Dewar-Duries regemente från Afghanistan och borgmästaren av Dumbarton anordnade en marsch genom staden. Dewar-Durie saluterade mannarna och gav var och en en flaska maltwhisky. Klubbat: £45.
Alfred Lamb’s 1939 Special Reserve: Jamaica-romen lades ner 22 juni 1939 i tre puncheon-fat på just Dumbarton i de skotska högländerna. Som chef 1991 lät Dewar-Durie buteljera faten. Klubbat: £875.