En ikon inom whiskyvärlden, branschlegenden Sandy Hyslop firar sitt 40-årsjubileum inom skotsk whiskyindustri i maj. Som chef för blending och fatlagring på Chivas Brothers, i dagligt tal Master Blender. Här berättar jubilaren själv om sin karriär i en video inspelad i labbet i Kilmalid, där Chivas-koncernen har sitt blending-centrum där all whisky man ger ut sätts ihop och buteljeras.
Play Bland hans många prestigefyllda titlar innehar Sandy Hyslop den sällsynta positionen som endast femte Master Blender i Ballantine’s märkvärdiga historia.
Genom att avancera till Director of Blending år 2016 och Director of Inventory år 2018, övervakar han nu skapandet av alla Chivas Brothers maltwhiskys och blended Scotch-produkter, inklusive varumärken som Chivas Regal, Ballantine’s, Royal Salute och The Glenlivet.
Med fokus på kvalitet och kontinuitet brinner Sandy Hyslop för att öppna upp whisky-kategorin för nya målgrupper och pusha gränserna för själva whiskymakandet.
För att tillgodose den växande paletten för djärvare smaker lanserade blendern och hans team Chivas Extra 13-kollektionen år 2019, en experimentell blended-serie på 13 år som introducerar nya typer av smaker genom användning av olika fat.
Sedan Sandy Hyslop tog över rollen som chefsblender har Royal Salute utvecklats mycket. Dels genom utvidgningen av det 21-åriga sortimentet och innovationer, som sällsynta slutlagringvarianter (26-årig Scottish Oak Cask Finish).
Dessutom långlagrad whisky som den senaste Royal Salute-whiskyn, i serien Art of Wonder tillägnad konstnären Kate Mccgwire, som är en exklusiv 53-årig blend.
Samtidigt som Sandy Hyslop firar sitt jubileum, avtäckte Ballantine’s sin nya 40-åriga Masterclass Collection nyligen. Denna serie kommer att ges ut årligen under fem år.
Det blir fem exceptionella uttryck av Ballantine’s 40-åriga whisky, där varje utgåva firar de fem essentiella färdigheter som den tidigare Ballantine’s Master Blender Jack Goudy förmedlade till sin dåvarande lärling, och nu världsberömde Master Blender, Sandy Hyslop.