Reviews La Réunion ligger utanför Afrikas ostkust, strax norr om Madagaskar. En fransk besittning vars romdestilleri Savanna applicerar den renläriga agricole-metoden där kärnan är att använda den färska sockerrörsjosen. Men fjärran från Västindiens Martinique (som är epicentrum för Agricole) gör man rom på lite olika sätt.
Savanna grundades 1948 i Saint Paul men flyttade 1992 till sin nuvarande Bois-Rouge-sajt i öns nordöstra hörn. Intill ligger ett sockerraffinaderi som man samverkar med. Här görs också melass-rom och melassen kommer från grannen.
Även högpotent high ester-rom tillverkas som är packad med estrar. Med andra ord är Savanna är ett variationsrikt destilleri vars tappningar är händelserika att prova.
Vi börjar med den franska agricole-stilen. 2007 års ex-cognacsfat är en riktig Rhum Agricole gjord på färsk sockerrörsjos. Som 13-åring rätt gammal om man frågar agricole-freaks.
Och visst har fräschören gått förlorad till del. Doften är liten och agricole-aktig med rotfruktsdunster liknande palsternacka och rättika. Under finns en välgörande arraksötma. Doften är stum men ren vilket gör den bra.
Smaken är sötaktigt god med arrak ur startblocken följt av en apart pikant ton av rostade kastanjer – det är agricole-stilen som ger sig tillkänna. Rätt omgående sväljs kreativiteten av sockrig enkel romsmak. Sent kommer vändningen som består i starkvinstoner.
Eftersmaken är häpnadsväckande oloroso sherry-aktig med en kvistig bitter backnote. Arrak normaliserar en aning och slutackordet är fortfarande bittert men utan att förta godheten!
Vatten gör nosen mognare och sötare, men salladsbeska och örter stretar emot. Smaken har ett förslag av kaffe/choklad innan tropisk frukt tar sats.
Munnen känns rikare och den pregnanta sherry-tonen kommer tidigare. I finishen enkel oloroso, savande frukt bär. Lättdrucken agricole som man vill ha mer av. Köprekommendation.

Savanna 2006 i Grand Arôme-stil slår mycket högre dock. Kokad i kolonnpannor med avsikten att förmera estrarna så mycket som möjligt. En 14-åring lagrad i ex-cognacsfat som är i praktform.
Rik stor sockrig arom med tropisk air som skuggas av lite gummi och omklädningsrum. I kanten fruktsoda och ananasspad.
Tropisk skarp smak som är artificiell i starten men blir fetare med chutney-toner som ananas och mango. Stram smörig ek dämpar fruktutspelet vilket är välgörande för helheten.
Finishen är ekig och mogen med exotisk fruktsyrup och äppellemonad som flyter ut i en distingerad ton av vintage-portvin.
Ett intressant händelseförlopp där det fruktiga destillatet fångas in av eken i munnen men med en eftersmak som landar i mognare starkvinstoner. Helt fenomenalt regisserat.
Vatten gör ingen nytta. Doften sötas upp och fördummas när eken dämpar den tropiska dimensionen. Även smaken sötnar och nu förringas ekelementet som är bärande bjälke i romen.
Ska avnjutas vid exakt 56,5%. Och som aperitíf rekommenderas det vita Grand Arôme-koket från 2019. De är tillsammans olika sidor av High Ester-myntet.
Starkvinsfat gör stort avtryck hos olika destillat. Maltwhisky tar åt sig mest av sherrykaraktären med oloroso i blickfånget. Rom brukar inte bry sig särskilt mycket, den estriga spriten är så dominant.
Därför kommer Savannas portvinsfat som något av en chock. Starkvinseffekten är pregnant och överväldigande. Det är faktiskt som att dricka en mix av port/sherry/marsala.
Basen är en agricolerom gjord på färskpressad sockerrörsjuice som ger upphov till råvarunära grönbeska smaker som av ovana romdrickare kan uppfattas som besvärande. Här balanserar portvinet det agricole-gröna som reduceras till en insmickrande effekt i bakgrunden.
Doften är vid 50,7% rätt rå och agricole-aktig (trots 12 år i ekfat). Savoykål döljer sig under bröstsocker och bran flakes. Men smaken är mer lättillgänglig och ”populär” i sin stil.
Knäckig start med kanderad frukt. Sötstinn och blommig. Halvvägs fet-smörig med marsala-viniga toner och portvin. Omsvängningen tar en på sängen, det blir förrödande gott!
Eftersmaken mixar sandelträ med sherry. Knäckigt portvin växer i styrka. I basen olivolja som tar på rancio-cognac. En Afrika-rom som mer tillhör Europas distingerade vinvärld.
Vatten förbättrar aromen som blir fylligare och sötare med katrinplommon i högsätet och grönsaksagricole i basen. Kombinatinen är attraktiv. Vattnet får också smaken att löpa amok. Allt blir större och rörigare när agricole-tonerna tilltar. Men starkvinet lugnar mot slutet.
Eftersmaken har dock mer kvistig beska än tidigare med en svartpepparvass eftersläng. Sammanfattningsvis mer energisk mun och tuffare finish som inte är lika medhårsgod. Att dricka vid originalstyrka rekommenderas.