fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Missa inte Savannas vita ’sipping-rum’

av Henrik Aflodal
1 oktober 2020
Nyskördade sockerrör som ska processas på Distillerie de Savanna på den franska ön La Réunion i Afrika.

 Reviews    Vit rom är mer än Bacardi. Faktiskt finns vit rom som inte ens smakar spritigt. Distillerie de Savanna som ligger på ön La Réunion utanför Afrikas ostkust gillar att experimentera. HERR 57 är ett galet experiment från 2006.

Istället för sockrig etanol stånkar romen av estrar på ett sätt som närmast kan liknas vid omåttligt fruktälskande baijiu från Kina. Förkortningen HERR står också för High Ester Rum Réunion.

Storyn går tillbaka till 2005 då man på destilleriet experimenterade med att få till en extremt aromatisk romkvalitet packad med estrar. Del av hemligheten är en mix av jäststrängar och bakterier som får bearbeta melass-mäsken i 11 dagar.

Brygden kokades sedan i en traditionell alembic kopparpanna och fick ligga och vila i ståltankar utan ytterligare åtgärd. Tills nu! Först efter 13 år är tiden mogen att ge ut den vita spriten. Varför? Då var ingen intresserad av att dricka den här dynamit-josen.

Det stinker tropisk nektar om romen. Ananas och galiamelon. Aromen är verkligen ’too much’ men just därför fascinerande. Smaken är sötstinn av exotisk fruktsyrup som blir syrlig åt vingummihållet.

Käften springer iväg ordentligt med färsk ananas och nektar i multum. Eftersmaken är tunnare med estrar som banan och ananas. Tyvärr på tok för kemisk.

So be it, skulle man kunna säga. För vad hjälper det att vattna vit sprit, den lär väl spricka? Inte alls, destillatet håller ihop, molekylkedjorna har funnit varandra efter alla år i ståltanken. Smaken utvecklas nämligen på ett grymt vis.

Direkt syrlig från start nu. En jublande fruktighet som skakar om. Färsk savande ananas och mango och äpple. Mot slutet droppar päronsyrup in. Allting känns moget på något sätt, trots att ingen ek fått chansen att knyta samman aromerna.

I eftersmaken vänder skeendet och allt blir ånyo friskare med stöd av mineraler. Först efteråt när munkänslan infinner sig är godisshot-tonen tillbaka. Men som helhet remarkabelt bra jobbat. Ett alternativ till en strong aroma baijiu från Sichuan som Luzhou Laojiao Tequ.

Den här överraskande romstilen är ganska ny. Vi har sett flaskor från de brittiska kolonierna. Häpnadsväckande bra kvalitet har passerat revy här på The Spirits News i form av Hampden och Worthy Park. Men Lontan 57 benämnd Grand Arôme slår alla. Detta är ett annat namn för ovanstående HERR men nu går smakerna djupare och bredare.

Till skillnad från den ”historiska” HERR-varianten är Grand Arôme nyproducerad. Alltså inte kokad i den gamla pot still-pannan som tagits ur bruk utan istället gjord i modern kolonnpanna. Man kan säga att det här är det senaste i experimentväg och här är en spritkvalitet som man förmodligen jobbat hårt med att få fram. Jästiden har kortats till 6 dagar och mixen av bakterier och olika jäststrängar här säkert kalibrerats sedan starten. Anrikningen av estrar har dubblats. 2006 låg man på 434 g/hlap och idag är värdet så högt som 811 g/hlap.

Den stora skillnaden mellan stilarna är att den nya är mer oborstad med mörka stråk i sin personlighet. Doften har två sidor. Å ena sidan mjuk arom av gummipackning och tobaksrök, å andra sidan vassare citronolja/-skal.

I munnen skarp syra direkt med avgaskänningar, en sorts rökighet. Efterhand mer exotisk frukt likt ananas. Men basen är fetare jämfört med HERR-romen. I botten bulldeg som går mot vetebullar. Halvlång vinös eftersmak av marsala-vin som far fram över citronkaka. Stannar i en munkänsla av papaya.

Om det smakar sprit? Nej, inte överhuvudtaget. Det känns mer som lagrad rom med de här mörkare inslagen, ingen etanol-feeling alls trots modiga 57%.

En sked vatten borde väl knäcka ekipaget? Återigen, vatten tycks bara veckla ut de fingerade ektonerna. Nu luktar det oljigare av potatisskal med glasnudelfetma. Efter en stunds vädring även sura sockor och gummi. Ursprungsbalansen återställd.

Smaken blir rundare med mer mogna frukter. Råskurna äpplen mixas med mango och maränger. Dessutom gammalt plank och rökelse. Eftersmaken är längre och fortfarande vinös men med mer tropisk frukt som är på väg att gå överstyr men kontrolleras av rökfragranta toner.

En världsunik vit rom som flyttar gränserna för vad som borde vara möjligt. Skaffa en flaska nu, snart är de slut…

Savanna HERR 57 High Ester Rum 2006 Inox 57%

 86/90p ​ Doft 22/22, Smak 23/24, Avslut 20/22, Balans 21/22  High Ester Rum Réunion (HERR). Melass får jäsa i 11 dygn med en mix av jäststrängar och bakterier. Destillering i gammaldags pot still-panna i april 2006. Vit rom ”lagrad” på ståltank i 13 år och buteljerad i april 2019. Batch #3 har en esterhalt på 423,4 g/hlap. 2400 flaskor varav 120 till SE. SB-nr 11310, 617 kr

Savanna Lontan 57 Rhum Grand Arôme 2019 57%

 86/90p ​ Doft 24/24, Smak 23/24, Avslut 23/23, Balans 24/24  Grand Arôme är ett annat namn för High Ester Rum. Jästiden är 6 dagar. Till skillnad från Savannas HERR-version destillerad i kolonnpanna i mars 2019 och bara ”lagrad” några veckor på ståltank innan buteljering i april 2019. Batch #3 har en esterhalt på 811,87 g/hlap. 3400 flaskor varav 120 till SE. SB-nr 11805, 595 kr
LÄS MER: Elit-rom signerad Luca Gargano (vit rom)
LÄS MER: Afrikansk agricole-rom i mer publik stil (lagrad Savanna-rom)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.